Skocz do zawartości
  • 0

Przywitanie

tom_roy

Pytanie

Witam wWszystkich :D

Jako nowy użytkownik trzeba się przywitać więc to robię :mellow:

Stronka fajna i interesujące tematy, a widzę, że znajomi już tu są

Pare słów o mnie?

Wędkowanie: ok: 20-21 lat (i oby jeszcze jak najdłużej :mellow:)

Metody: Od kilku lat (8-9) przestawiłem się prawie całkowicie na spinning :D(sporadycznie boczny troczek lub lekki gruncik)

Cel: Boleń, Belona, Okoń, Kleń i jeszcze kilka rybecek (w tym roku bede uganiał sie też za jaziami :mellow:)

Łowiska: rzeka Dziwna, plaża w rejonie Międzywodzia, Dziwnowa, Dziwnówka, Łukęcina (świetne łowiska belonowe i nie tylko)

Przynęty: głównie wahadłówki ale też inne przynęty w tym własne wynalazki :mellow:

Pozdrawiam Wszystkich

Tom

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj raz jeszcze,

fantastyczna sprawa - jako dziecko pamietam ze jezdzilem palcem po mapie i Wolin mi sie wydawal starsznie ezgozytyczny jako jedyna w Polsce wyspa. Z tego co zapamietalem z tych podrozy palcem po mapie - bo jakos na Wolinie byc sie nie zlozylo :blush:- to na samej wyspie sa chyba jakies rzeczki i jeziorka - nie jestem pewnien. Ale jesli tak, to czy sa tam jakies ryby?

Pozdrawiam

• 0

Są rzeczki i są ryby tylko zależy od terminu :D Wiosną i jesienią na rzece Dziwnej i zalewie zgrupowanie okonia itp, maj to super okres na belone, cały sezon to dla mnie boleniowe łowy itp itd :D Dużo zależy od terminu :D Wiosną i jesienią niestety mam urwanie głowy z miesiarstwem ale i tak juz sporo to ograniczyłem u siebie. Belony to z plaży, spodniobuty itp, bolenie w rzece, a okonie i tu i tu :D Licencja na Zalew i Dziwną i morze to groszowe sprawy (16 zł -miesiąc, 30 zł - cały rok bierzący ulgowa, 47 zł - cały rok bierzący normalna), a wód dookoła sporo :D Teraz w maju organizuję spotkanie z znajomymi z PW w Dziwnówku pod znakiem Beloniady :D Maj i czerwiec to supe rmiesiące na tą rybkę, ale i w lipcu i sierpniu na wędkę się trafia :D Bolenie z koleji najlepsze brania miałem w lipcu i przełomie sirpnia i września :D Połowic można :D Pozdro

Tom

• 0

Friko - na ryby to chyba najlepsze miejsce w Polsce. Prawie wszystkie gatunki słodkowodnych (łowią nawet lipienie) i wszystkie słonowodne. A co do ilości wysp to brak zgody. Wolin, Uznam i 44 wyspy na których leży Świnoujście. To między tymi wyspami ekipa Komancza łowi te przepiękne szczupaki.

• 0

Witaj!

Galeria satyryczna tom_roja na PW to zdaje sie Twoja robota? :D Rzadko wchodzilem ale z tego, co widzialem, to byly to bardzo udane rysunki...

Dzieki tez za promocje regionu (niewykluczone, ze skorzystam chociaz to juz samolotem wypada <_< ), a zwlaszcza za deklaracje walki z miesiarstwem.

Friko, jedyna wyspa? A na Wisle (pomijajac to, co napiali przedmowcy) to malo wysp masz? :lol:

Gumo

• 0

Witam serdecznie.

Friko ja na Wolinie w takim małym jeziorku obok Wisełki złowiłem swojego pierwszego szczupaka na mass maraudera :D Szczupak był troszkę większy niż mass ale był! Z tego co piszecie ... to niezłe miejsce. Belony z brzegu? O kurcze nawet nie wiedziałem!

Pozdrawiam

Remek

• 0

W jeziorze Wisełka padł wiele lat temu szczupak... Bardzo, bardzo duży. Nie napiszę jak duży bo mi nie uwierzycie. Tom_Roy wie dokładnie, może się odważy podać ilość cm. A w tym roku wracając z zawodów podjechałem, stanąłem na pomoście, rzuciłem slideropodobnym czerwonym (oczywiście własnej roboty) i w 2 rzucie wyjąłem 70cm. Niby nic, ale jak szedłem na pomost to wczasowicze mieli ze mnie niezły ubaw... Potem ja z nich :D

• 0

belony z brzegu :D Woda po pas, a czasem nawet nie :D Rzuty nie na olbrzymie odległości tylko na 20-60m i srebrne szabelki się wieszają aż miło czas nad wodą spędzić :D Średnio 60-70 cm długości, zdarzają się ponad 80 cm, ale też poniżej 60 cm. W każdym bądź razie w ciągu kótkiego czasu można ich sporo połowić :D Zabawa przednia :D Belona potrafi atakowac przynętę nawet z wyskoku, a po zacięciu pieknie walczy szczególnie na delikatnym sprzęcie :D

Szczupak o którym LASSO wspomniał to jeden z ostatnich pewno 2-metrowców.

Raz lub dwa razy do roku pada w zalewie lub w przybrzeżnych wodach morskich szczupak 1,3-1,7 (niestety w sieci rybackie) wiec może już niedługo przeczytamy relację o szczupaku z zalewu :D Chłopaki widziałem są na dobrej drodze żeby takie potworki łowić :D

Pozdrawiam Tom

• 0

Jesli w Koprowym to spoko - zasilenie z dużej rzeki, ogromne jezioro to i szczupły może wleźć. Ale powiedz - nie słyszałeś o 152cm z Wisełki? Dałbym sobie żyłkę uciąć, że to Ty mi mówiłeś o takim stworze. Chyba, że jeziora pomyliłem faktycznie...

• 0

Raczej szczupłe to rezydenci, ale okonie morskie łowił @heniutek (cholernik miał mnie tam tej zimy zabrać) w okolicach Międzyzdrojów. Morskie czyli duuuuże. Kurcze, dobrze, że sobie przypomniałem, może się wybierzemy na te duuuże spod lodu. Tylko kiedy jak ja nie mam kompletnie czasu buuuu. W tym roku ani otwarcia ani nic. Jutro pierwszy raz na trocie...

Przynajmniej się w Sylwestra pobawiłem ;)

• 0

A jak byś jechał do Wisełki to daj znać. Mam cudowne miejsca na okonie brodząc, a kumpel od miesięcy mnie namawia na klify w okolicach Międzyzdrojów. Podobno cudowne łowisko sandaczy, tylko trzeba iść 3-4km przez plażę. (Latem koło silikonów z wędką hihihi)

• 0

To potwierdza hipoteze o przyczynie wystepowania w tamtym rejonie okazalych szczuplych. Szczupaki tam bytujace sa dwusrodowiskowe, co pozwala im szybko wzrastac.

Zreszta i inne gatunki podobnie egzystuja, np. sumy w Padzie (ze o trociach i łososiach nie wspomne)

Pamietam, ze mielismy sie wybrac na rzeke Kavlinge (prawie podchodzi pod ciesniny duńskie), znana jest z tego, ze okresowo wchodza tam potworne szczupaki... :huh:

O tak to wyglada, lista pojawi sie po wdepnieciu w rekordfiskar.

Warto zwrocic uwage na wielkosci szczuplych i 1st miejsce na liscie, to miejscowy przewodnik...

Gdyby klusole mniej tlukli u nas to jak piszecie, z pewnoscia i 1,5m a moze i wiecej jest do dostania. W tych kanalach maja lepsze warunki..

Gumo