endriu24 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Od dłuższego czasu chodzi za mną kijek w długości 2,6m do 3m do powiedzmy 12g typowo kleń jaź myślałem o zrobieniu go na blanku muchowym. Młynków do ul mi nie brakuje mam cc51 ful tuning, chronarh 51 ful i kilka jeszcze ,jakie macie doświadczenie w takich kijkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 nie wyda - cast o takiej dlugosci i takichcw bedzie bleee.Wedlug mnie lepiej zlozyc kijek do 20-25g o akcji mod-fast - i w tym momecie calym mozgiem operacji bedzie multik - w koncu on rzuca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 nie wyda - cast o takiej dlugosci i takichcw bedzie bleee. Wedlug mnie lepiej zlozyc kijek do 20-25g o akcji mod-fast - i w tym momecie calym mozgiem operacji bedzie multik - w koncu on rzuca Michał, ale kij ładuje przynętę, więc chyba ma spore znaczenie rafał mial chyba Blasa do 15 gr. to coś może skrobnie Andrzeju, a CD braleś pod uwagę?? Bardzo dużo ludzi Kleniuje tymi kijami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu24 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Takich do 25 g ma ok 30sztu a po drugie to ma być ul moje młynki cisną już od 1g problem nie jest multik tylko doradztwo kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Phenix FX 863-2 ? Ja się takim długim lajtem posługiwać nie potrafię, ale robiłem go i wiem, że wychodzi to niegłupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 nie wyda - cast o takiej dlugosci i takichcw bedzie bleee. Wedlug mnie lepiej zlozyc kijek do 20-25g o akcji mod-fast - i w tym momecie calym mozgiem operacji bedzie multik - w koncu on rzuca memem najpierw spróbuj później doradzaj Mam u siebie 3 wedki nieco dluzsze. jedna 230cmjedna 240 - multi traveloraz przejeta po Rafał Wroclaw - BLAAS XF 305cm do 11-12 gram. O ile dwie pierwsze dostarczaja mega frajdy z lowienia to w przypadku ostatniej z racji dlugosci i duzych / cięzkich przelotek rzucania trzeba się było uczyć od nowa....Tak czy siak w zależności od potrzeb wszystkich używam BARDZO CHĘTNIE i i uważam, że zarówno jest sens jak i może to dostarczac mega frajdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jest sens i da się.Miałem Morethany Branzino pod casta 2,70 i 2,90m,Blaasa tego co Mifek ma,UFM-Boron 2,95m,casta z muchówki aftm 2,60m.Tego ostatniego rozwiązania na początek nie polecam.Niestety w każdym wypadku nie jest tak poręcznie jak z patykami krótszymi.Teraz zbroję w 1kawałku 2,30m XF pod Jazie i Klenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) memem najpierw spróbuj później doradzaj Mam u siebie 3 wedki nieco dluzsze. jedna 230cmjedna 240 - multi traveloraz przejeta po Rafał Wroclaw - BLAAS XF 305cm do 11-12 gram. O ile dwie pierwsze dostarczaja mega frajdy z lowienia to w przypadku ostatniej z racji dlugosci i duzych / cięzkich przelotek rzucania trzeba się było uczyć od nowa....Tak czy siak w zależności od potrzeb wszystkich używam BARDZO CHĘTNIE i i uważam, że zarówno jest sens jak i może to dostarczac mega frajdyzeby byc juz wrednym to 1) meme a nie mememememe 2) nie masz 3 wedek dluzszych - masz 2 krotsze i jedna dlugasna 3) mialem i probowalem Nie tedy droga - jak sam zauwazylem o wiele poreczniejszy - wygodniejeszy jest kij o dlugosci 2,3 - 2,4. Kij dlugi na 2,6 niczym nie wywazysz ( jezeli chodzi o multi ) bedzie ciezki i nie poreczny - da sie i mozna taki kij zrobic - ale to juz raczej sztuka dla sztuki i choc bardzo lubie multi - sens jest maly. Duzo osob mialo dlugie casty - ale u niewielu dlugie zostaly - wedlug mnie najlepszym rozwiazaniem to kij 2,3-2,4. Zaznaczam ze to moje zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzac - dlugie casty mi nie leza Edytowane 29 Stycznia 2014 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu24 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Kolego jeśli jest sens w chronarcha 51 który kosztuje 900 zł wrzucić w tuning 2000zł tak samo można zrobić kij na Tytana i wyważony dobra rekojeścią mam na kasty 3 m tylko każdy przynajmniej od 20 do 100 g wszystko ma sens tylko w zależności od zastosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ale prosze bardzo - ja nie mowie ze nie da sie - tylko sensu nie widze Pytales sie o zdanie a propos takich kijow i je wyrazilem - a ze inne niz wszystkie no co ja na to biedny robaczek poradze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 A gdybyś miał sprawić sobie zestaw spiningowy? Czy długość wędki miałaby cokolwiek wspólnego z tym, że przypięty będzie do niej kołowrotek o stałej szpuli? Czy może bardziej znaczenie miałaby warunki połowu i technika podania i prezentacji przynęty? Czy to że do wędki jest przypięty multiplikator, czyni takie zestaw ułomnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Fajne pytanie i jak dla mnie odpowiedz brzmi tak. Multiplikator innaczej wywaza zestaw jak kolowrotek na stopce ktory jest odsuniety od blanku o jakas odleglosc. Poza tym dla mnie zestaw castingowy to zestaw z krotkim kijem. Dlugie lekkie konstrukcje wedlug mnie sa troche sztuka dla sztuki - ale jak najbardziej mozliwe. Jak wodac zreszta wiekszosc osob majacych dlugie casty - jakos sie ich pozbyli, a warunki lowienia to chyba pytanie na inny osobny temat - ktory byl omawiany juz chyba niejednokrotnie tu jak na m.pl i castmanii ile osob tyle zdan / racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o wyważenie, to żaden zestaw castingowy tak naprawdę nie jest wyważony w sensie dosłownym. Za to większość jest wyważona lepiej w sensie użytkowym- masę główną, czyli młynek trzymamy w garści. Osobiście, nie widzę związku pomiędzy długością kija, a rodzajem młynka. Podobnie zresztą jak poważni producenci wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Posłużę się cytatem "wolnoć Tomku w swoim domku", więc jeśli ktoś chce długi cast to czemu nie, każdy ma swoje zboczenia w pozytywnym tego słowa znaczeniu Osobiście jak przeczytałem ten temat to samemu mi coś zaświtało w głowie Jakbym robił to coś z wysokiego modułu węgla i ubrać jak najlżej się da bo długa klucha na casting to by był masochizm jak dla mnie Mam phenix'a elixir'a 902-2 tylko, że w spinie ubranego w minimy i sądzę, że do casta by się nadał jak ulał jak dla mnie tylko średnio UL lubię to jednak całkiem inna sprawa nie związana z tematem (może się jeszcze przekonam).Konkludując żeby nie było, że polecam ten i tylko ten, bo różne konstrukcje mogą Ci się sprawdzić, ale phenix jak dla mnie byłby ok, jednak decyzję podejmij sam, aby nie pochopnie Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 W/g mnie problem wyważenia nie będzie tutaj argumentem.Własnie z ciekawości podpiąłem do Phenixa 2,6m 17lb Curado201E i waważa zestaw 3cm przed wodzikiem.Raczej trzeba sobie zadać pytanie ,czy warunki w jakich łowimy wymuszają użycie wędki w tej długości?Czy może to faktycznie sztuka dla sztuki.W moich warunkach (odcinek ujściowy Wisły)przy kleniowaniu wymusza użycie kija jak najdłuższego ,obojętnie spin,czy cast.Wiadomo,jast to całkiem inne łowienie i trzeba technikę dopasować,bo będziemy rzucać bardziej kijem ,a multik ma za zadanie nam tego nie utrudniać. Andrzej,blank gotowy do zbrojenia,więc teraz męska decyzja W/g mnie fajna zabawa i ciekawe doświadczenie,zawsze to coś nowego.Sam niestety się nie odważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Tego phenixa mam od Ciebie tylko przeszedł przez inne ręce po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu24 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Raz kozie śmierć robimy go w klimacie JDM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Mekamil robił dla mnie kiedyś Phenixa FX 863-2 w nimimach. Kij wyszedł piękny czarny minimalistyczny, leciutko uzbrojony ale nie znalazłem dla niego zastosowania. Na moje rzeczki 2,60 to nadal za krótko a jednocześnie już zbyt długi żeby uzyskiwać odpowiednie rzuty lekkimi przynętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 A ja miałem 2,4 , 2,6 , 3,05 - długasy są dobre żeby "katapultować" wabik daleko ale do zabawy typu "rzucanie do celu" już trochę mniej mi to pasowało . Teraz mam kijek 1,98 i robi się UL 1,52 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRYSTEKWOLF Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 A ja miałem 2,4 , 2,6 , 3,05 - długasy są dobre żeby "katapultować" wabik daleko ale do zabawy typu "rzucanie do celu" już trochę mniej mi to pasowało . Teraz mam kijek 1,98 i robi się UL 1,52 Ja takim max 230 będę rzucał do celu ... w bolki :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 A ja dziś pod wiślane bolce wybrałem Triffectę Phenixa 8' w jednym kawałku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 8 stop to juz naprawde moja mege ega granica, ratuje go to z w jednym kawalku ale do wimdy bym sie juz z nim nie zmiescil. Ja lowie w troche innych warunkach jak wiekszosc z Was co by nawet nie powiedziec nak wszyscy i najdluzszy kij to 6,7 stopy najkrotszy to 5 stop. Jedynie witka do swimmbaitow jaka chce sobie sprawic bedzie miala 7,4 i tu swiat Castingu sie dla mnie konczy. Rafal a jaka moc? Bylo by cos takiego na jazio/klenia pod korbe w ten desen? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Z tej serii Phenixa to najlżejszy kaliber i tak niedoszacowany.Opisowo 10lb i 15g ,ale realnie mocne 12lb i górny c/w 0k 20g. Ładuje się na sucho na odcinku 1/4 do /1/3 długości ,w dole zaje..a moc i kołowe ugięcie pod sporym obciążeniem.,.Pod jazioklenie w jednym kawałku jest super blank z serii DF ,w zasadzie jeden blank to cała seria Połączenie grafitu z Top modeli z nano żywicą.Łukasz przycina je głównie na okoniówki 210-220cm ,ale nie widzę problemu zostawic jak w oryginale ,ewentualnie do 230cm..Blank swietnie rzuca wszystkim od 1,5- 8g , jest mega czuły ,sprężysty z najfajniejszym ugięciem jakie widziałem w Phenixach. Z tańszych i ciekawych jest M1 MXS72L ,ele ten bardziej pod pstrąga ,konkretnego okonia i sandacza z szczupakiem na lekko,raczej pod casta UL odpada. Ostatnio robiłem wykałaczkę na Mirage 671, i jestem pewien że ciut dłuższe modele spokojnie ogarna jazie klenie ,okonie i pstrągi.MF711-1 MF771-1 wyglądaja na idealne Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 8 stop to juz naprawde moja mege ega granica, ratuje go to z w jednym kawalku ale do wimdy bym sie juz z nim nie zmiescil. Ja lowie w troche innych warunkach jak wiekszosc z Was co by nawet nie powiedziec nak wszyscy i najdluzszy kij to 6,7 stopy najkrotszy to 5 stop. Jedynie witka do swimmbaitow jaka chce sobie sprawic bedzie miala 7,4 i tu swiat Castingu sie dla mnie konczy. Rafal a jaka moc? Bylo by cos takiego na jazio/klenia pod korbe w ten desen?Od zony dostalem F5-76X Nautilusa. Na Ren , sandacza i szczupaka, dosc ciekawa wedka . Troche wiecej jak 7,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi