Skocz do zawartości

Blank Phenix FX 862-2 lub FX 902-2

ŁukaszN

Rekomendowane odpowiedzi

FX862 ma subtelniejszą szczytówkę od 902 i ciut inny charakter ugięcia,jakby mocniejszy dolnik.Jest tym samym szybszy od dłuższego brata.

Na spokojnej wodzie widać opad przynęty 3g na szczytówce,ale nie sposób go wyczuć w łapie.Co innego opad na czystym dnie ,a co innego rejestracja sygnałów na podwodnych przeszkodach oraz podczas brania.

Witam, Mam pytanie do użytkowników blanków Phenix FX 862-2 i FX 902-2. Mianowicie chciałbym uzbroić ten blank pod okonia do opadu. Pytanie dotyczy jakie są optymalne CW w tych blankach? Czy blank jest na tyle czuły aby przy główce 2g + 3cm guma był odczuwalny opad? Jaka jest maksymalna główka +guma dla tych blanków? Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

A gdzie zamierzasz łowic bo to moim zdaniem bardzo istotne???

Dzięki ziuta za odpowiedz. Czyli mam rozumieć że ty sam go sobie robiłeś a nie żadna pracownia. A od ilu gram jest wyczuwalny opad?

Nie, mój był z Rodmasa, uzbrojony w Alconity.  Tak ubrany nie nadawał się do opadu, może tak od 5 - 6g +guma coś dało by się wyczuć. Prawdziwe, aż zadziwiające właściwości pokazał przy woblerach i obrotówkach. Miotał od 2 cm maluchów po kilkunasto gramowe boleniówki. Nie siadał przy szybkim prowadzeniu, a przy kleniowych mikruskach czuć było ich pracę wyśmienicie. Jako lekki, rzeczny uniwersał spisze się doskonale. Na opadowe okonie niekoniecznie.

Ja bym proponował zakupić długą wklejanke (z wklejką węglową ! ), cieniutką plecionkę i to powinno wystarczyć.

Nie znam się na łowieniu z opadu na 1-2g główkach jak również na łowieniu okoni,- ale z cała pewnością FX 902 nie pociągnie 'kilkunasto gramowej boleniówki" jak twierdzi kolega ziuta.

A jeżeli  tych przynęt dotyczy stwierdzenie że "nie siadał przy szybkim prowadzeniu" i prawda jest to że był uzbrojony w Alconity to ja już chyba słowa nie napiszę o blankach Phenixa bo się po prostu nie znam i muszę chyba do okulisty się zgłosić... :wacko:

• Like 3

Nie znam się na łowieniu z opadu na 1-2g główkach jak również na łowieniu okoni,- ale z cała pewnością FX 902 nie pociągnie 'kilkunasto gramowej boleniówki" jak twierdzi kolega ziuta.

A jeżeli  tych przynęt dotyczy stwierdzenie że "nie siadał przy szybkim prowadzeniu" i prawda jest to że był uzbrojony w Alconity to ja już chyba słowa nie napiszę o blankach Phenixa bo się po prostu nie znam i muszę chyba do okulisty się zgłosić... :wacko:

Podtrzymuję w całej rozciągłości moje zdanie. Tuż po zakupie z kilkoma pudełkami przynęt go sprawdzałem. Co prawda na jeziorze ale  z naprawdę szerokim spektrum przynęt. Widzę, że niektórych niedowiarków i tak nie przekonam  choć bym i filmik zmieścił.

Wyrwane z kontekstu stwierdzenia niczego nie udowodnią. Jako lekki uniwersał sprawdzi się na pewno. Boleniówki podałem jako przyklad skrajnych możliwości tego kija co jasno wynika z mojego wpisu.

Mój kolega używa go ( w takim samym uzbrojeniu) na rzeczne bolenie, może też się nie zna ( mimo że jest w spinningowej kadrze polski)....

Podtrzymuję w całej rozciągłości moje zdanie. Tuż po zakupie z kilkoma pudełkami przynęt go sprawdzałem. Co prawda na jeziorze ale  z naprawdę szerokim spektrum przynęt. Widzę, że niektórych niedowiarków i tak nie przekonam  choć bym i filmik zmieścił.

Wyrwane z kontekstu stwierdzenia niczego nie udowodnią. Jako lekki uniwersał sprawdzi się na pewno. Boleniówki podałem jako przyklad skrajnych możliwości tego kija co jasno wynika z mojego wpisu.

Mój kolega używa go ( w takim samym uzbrojeniu) na rzeczne bolenie, może też się nie zna ( mimo że jest w spinningowej kadrze polski)....

Miałem nie komentować tego, a co tam.Mam też owego 682 zbrojonego w tytany nie alconite (czyli lżej i jak dla mnie to 6g+gumka 5-6cm to jest max komfortowego łowienia na wodzie stojącej(zaciąć rybę też trzeba czym mieć).Fakt faktem że ma ukrytą moc w dolniku ale w szczytówce nie widzę tej mocy do łowienia boleni.Nie rozumiem łowienia skrajnego kijem, przecież w takiej sytuacji komfortu zupełnie brak.Nie chciałbym kupić takiego kija z drugiej ręki męczonego nawet przez członka kadry narodowej :D .

No tak, jak Kadra Polski, to już musi być pełna profeska -wystarczy popatrzeć na naszych piłkarskich kadrowiczów...

Ja tam w elicie nie jestem nie żaluje, nie zazdroszczę -łowię dla przyjemnosci i na spokojnie...

Te dwa Phenixy są bardzo dobrze opisane, i te 10 gram (główka plus przynęta) to max komfortu.

Moc jest i wyholowanie na nich bolenia 70 cm nie jest problemem ale to w momencie gdy na mniejsza przynętę trafi sie przylów, ale to już zupełnie inna bajka...

Edytowane przez Baars

Po pierwsze.

Kolego ziuta, tutaj na forum poszukujemy podnoszenia swojej poprzeczki więc zawodnicy nawet z kadry galaktycznej mogą się jedynie czegoś od nas nauczyć,- raczej nie odwrotnie, więc podpieranie się takim autorytetem co skupia się jedynie na zapunktowaniu najlepiej 1 cm powyżej wymiaru, szybkim holu i poszukiwaniu następnej ofiary jest co najmniej kiepskie a bez epitetów mało miarodajne i co ważniejsze zazwyczaj odbywa się za pośrednictwem przynęty w rozmiarze 0-0-0, nic by każda ryba od ciernika do bolenia mogła ją spokojnie zjeść,- przepraszam dać punkty. Bez pustych przelotów....

Po drugie.

Lekki uniwersał na pewno to nie jest, bo choć nie ma definicji czym jest uniwersał i to jeszcze na dodatek lekki w 99,9% owymi lekkimi uniwersałami w praktyce są kije 10lb i one właśnie czasami ciągną przynęty o jakich mówisz ( i pozostaje jeszcze moc do zacięcia) a w dole niewiele ustępują 8lb kijom.

Po trzecie.

Wśród forumowiczów obydwa te kije są popularne więc każdy potencjalny nabywca może łatwo podpytać i zauważyć, że to co piszesz na pewno wynika z tego, ze bardzo lubisz ten kij ale również z tego, że tzw doświadczenia praktyczne są raczej średnie....

Po czwarte.

Skoro na prawdę używasz takich wabikow o jakich piszesz z tym kijem i odnosi to u Ciebie skutek,- ok,- masz prawo (i nam nic do tego) łowić jak Ci się podoba tylko publikując coś zwróć proszę uwagę, że forum czytają często osoby które z trudem ciułają na customowy kij i gdy wezmą Twoje uwagi na serio to będą Cię w duchu przeklinać nad wodą.....

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4

Jeśli ktoś sie uprze to pewnie rzuci i pociągnie stawiającą mały opór boleniówkę 10g :rolleyes: Tylko do tego typu przynęt są jak Arek wspomniał kijki przynajmniej 10lb. Zupełnie nie widzę tego badyla przy tych przynętach,a wobler typu minnow 10g mający  zazwyczaj ok 10-12 cm ,zupełnie nie wchpdzi w grę.

Taki maks moim zdaniem ,to np. 5.5cm Janusza Widła ,lub 7cm Rapalka Oryginal.

• Like 2

Witam,

Jak zapewne kilku spoza tego watku wie swiat rod-buildingu nie konczy sie na chinskim feniksie i jest na rynku kilka swietnych konstrukcji o jakie sie pyta kolega. 

Ja ze swojej strony polecam Gatti 2.75 do 14 gram, idealny do zastosowan o jakie chodzi i sprawdzony w boju :) Ale jak musi byc ptaszysko to musi, przeciez jest trendy :) 

Bujo

• Like 2

Użytkuję wędkę na blanku FX-862-2 dosyć długo uważam, że to super kij ale niestety przynęty stawiające duży opór odpadają. Bolenie łowić też nim można (hol wytrzyma) ale małymi przynętami typowe boleniówki to max 5cm ciężar do ok. 5g. Na stojącej wodzie maksymalnie obrotówki nr 2 i to do komfortu łowienia daleko. Wracając do pytania wybrałbym blank 2,60, a nie dłuższy FX-902-2 z dwóch powodów, FX 862 ma czulszą szczytówkę 1,5mm i jest szybszy co przy zacięciu z dużej odległości może mieć znaczenie, bierz FX-862-2 (moja subiektywna ocena). Jestem zawodnikiem na emeryturze to nie wiem czy się znam czy nie hi hi hi. Dziś w Lublinie wyszło słonko :) . Pozdrawiam serdecznie

Jeśli przewaga wobków to FX902 , jesli głównie Jigi okoniowe to przewagę ma FX862.

nic dodac nic ujac, gorzej jak kolega chce i jigowac i podawac mniejsze woblery, a i moze jakas obrotoweczka albo blaszka to co wtedy???

Bez flaszki nie rozwiazemy tego sporu, dzieki Bogu juz prawie weekend!

Obie konstrukcje sa swietne, ale tak jak juz ktos powiedzial na Phenixie swiat sie nie konczy i mozna poszukac czegos innego zeby jeszcze bardziej skomplikowac wybor

;)  :P

Edytowane przez Baars
  • Like 2

Po pierwsze.

Kolego ziuta, tutaj na forum poszukujemy podnoszenia swojej poprzeczki więc zawodnicy nawet z kadry galaktycznej mogą się jedynie czegoś od nas nauczyć,- raczej nie odwrotnie, więc podpieranie się takim autorytetem co skupia się jedynie na zapunktowaniu najlepiej 1 cm powyżej wymiaru, szybkim holu i poszukiwaniu następnej ofiary jest co najmniej kiepskie a bez epitetów mało miarodajne i co ważniejsze zazwyczaj odbywa się za pośrednictwem przynęty w rozmiarze 0-0-0, nic by każda ryba od ciernika do bolenia mogła ją spokojnie zjeść,- przepraszam dać punkty. Bez pustych przelotów....

Po drugie.

Lekki uniwersał na pewno to nie jest, bo choć nie ma definicji czym jest uniwersał i to jeszcze na dodatek lekki w 99,9% owymi lekkimi uniwersałami w praktyce są kije 10lb i one właśnie czasami ciągną przynęty o jakich mówisz ( i pozostaje jeszcze moc do zacięcia) a w dole niewiele ustępują 8lb kijom.

Po trzecie.

Wśród forumowiczów obydwa te kije są popularne więc każdy potencjalny nabywca może łatwo podpytać i zauważyć, że to co piszesz na pewno wynika z tego, ze bardzo lubisz ten kij ale również z tego, że tzw doświadczenia praktyczne są raczej średnie....

Po czwarte.

Skoro na prawdę używasz takich wabikow o jakich piszesz z tym kijem i odnosi to u Ciebie skutek,- ok,- masz prawo (i nam nic do tego) łowić jak Ci się podoba tylko publikując coś zwróć proszę uwagę, że forum czytają często osoby które z trudem ciułają na customowy kij i gdy wezmą Twoje uwagi na serio to będą Cię w duchu przeklinać nad wodą.....

Jest personalnie to i odpowiedz musi per kolega Rheinangler ( choć szkoda mi czasu bo wolę siedzieć nad przeręblem niż wdawać się w internetowe dysputy).

Po pierwsze: powielasz schematy myślowe  o sporcie spinningowym, podważasz umiejętności i to w sposób hmm... niezbyt elegancki :/ Naprawdę sporo można się nauczyć od zawodników ( nie tylko techniki ale i spojrzenia na podwodny świat - zobacz np. temat Oczami Waldka)

Po drugie: "...10 lb (...) kije w dole niewiele ustępują 8 lb kijom"  a nie czasem wręcz odwrotnie

Po trzecie: potencjalny nabywca powinien przede wszystkim go wziąć do ręki a najlepiej umówić sie z kimś kto taki posiada  ( a jak piszesz są dość popularne).  Odnośnie mojego doświadczenia - wynika z praktyki, z nad wody... twoja wypowiedz jest nieco pyszałkowata ( podobnie jak stwierdzenie że zawodnicy mog a się od nas jedynie uczyć) :/

Po czwarte: używając np. Gusmanów czy małych Spirytów Huntera można nim (902) spokojnie łowić, każdy niemal wie jaki opór stawiają te przynęty. 

Po ostanie: jadę  na ryby a na przepychanki możemy sobie założyć osobny wątek w Caffe Jerkbait lub PW (ale to po weekendzie ;))