Skocz do zawartości

Blank Phenix FX 862-2 lub FX 902-2

ŁukaszN

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie to fx902 może służyć do połowu boleni -raczej kierowałbym się wagą przynęt. Jak jest za duża to się nie da rzucić . Jak czytam o braku kontroli w czasie holu to zawsze się zastanawiam co pęka pierwsze . Plecionka , kotwice ,agrafka czy może wędkarz :) . Tak poważnie mi duże bolki głównie rwały plecionkę - 10 lb przy 14 lb niespecjalnie reagowały na płytkiej trudnej technicznie rafce .

Ps . Jeżeli chodzi o szybki hol najskuteczniej holowałem na kijek 10 lb (przy 10 lb plecionce ) Na ogół stosuję 12 lb pst894 ne względu na przynęty - w tym roku duże nadzieje pokładam w 10 lb z m1 .Uprzedzając pytania -oferta pojawi się jak będzie na 100 % dopracowana na razie wszystko idzie zgodnie z planem i powinien to być początek marca .

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez Łukasz Masiak
  • Like 3

No to mnie Łukaszu wywołałeś do tablicy  :)

Dla mnie kij się kończy gdy pomimo jego wygięcia nie widać i nie czuć by oddziaływał jeszcze na rybę. Mówiąc obrazowo moc się skończyła a ugięcie... w kiepskich konstrukcjach czasem kij jeszcze się gnie ale to już nie ma żadnego znaczenia a w tych udanych jest to zgrane jak np w FX 902.

Jeśli uważasz, że FX 902 spokojnie podoła holowi letniego 70cm bolenia w silnym nurcie (jak to wyżej opisałem) chętnie przyjmę korepetycje :)

W zimie łowie regularnie bolenie 70-80cm (8lb kijami) wówczas stosuje hol bardzo spokojny (choć krótki czasowo) jak na załączonym filmiku (8LB Loomis IMX) gdyż pomaga to w lepszej kondycji wypuścić zwykle przed lub potarłową rybę ale w lecie nie ma to żadnego sensu,- według mnie...

Poza tym zgadzam się w pełni z tym, że w 90% pierwszy pęka wędkarz :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

I także jak Ty bardzo czekam na M 1-kę o której piszesz i o której opowiadał mi Rafał i Zbyszek ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

FX902 to naprawdę mocny blank ,a nadzieja na wyholowanie ryby ok70cm pryska ,jak wspomnieliście ,w głowie wędkarza.Nie jest dedykowany boleniom,jak Łukasz wspomniał ze względu na rozmiar obsługiwanych przynęt.Ostatnio zbroiłem go w dwie przelotki na dolniku i wzbudza więcej zaufania.

:)

• Like 1

Ja lecę na stożku z Match od 20, odległości imponujące .Co do rodzaju minim mam swoje nie zmienione zdanie,choć wiem ,że po teście Pietrusa co niektórym tętno podskoczyło :D W/g mnie  sytuacje tam przedstawione nigdy nie wystąpią w realu i spokojnie można montować HardChrom z dobrą szczytową. :)

• Like 1

Ja lecę na stożku z Match od 20, odległości imponujące .Co do rodzaju minim mam swoje nie zmienione zdanie,choć wiem ,że po teście Pietrusa co niektórym tętno podskoczyło :D W/g mnie  sytuacje tam przedstawione nigdy nie wystąpią w realu i spokojnie można montować HardChrom z dobrą szczytową. :)

Rafał ale test działa na wyobraźnię :) .

Arku tu nie chodzi o wywoływanie do tablicy . Bo myślę ,że piszemy o tym samym doborze zestawu do warunków . Jak bolenie żerują na jakiejś drobnicy to użyjemy małych przynęt podanych na w miarę cienkiej lince czy żyłce . Musimy rybie dać maksymalny opór w czasie holu aby szybko ją zmęczyć i wypuścić ją bez szwanku dla zdrowia z powrotem do wody . Jak żerują na czymś normalnym mamy inny zestaw . Dotyczy to wszystkich ryb . Szybciej wyholujemy rybę na blanku o deklarowanej mocy 10 lb z linką o podobnej mocy niż kijem z większą mocą i cienką plecionką . Ważny jest typ wędziska , jego ugięcie i to jak inżynier budujący blanki zrozumiał potrzeby wędkarza . 12 lb magbassem bolenie ciężko skutecznie holować -chociaż zdarzyło mi się bo innej wędki przy sobie akurat nie miałem -uratowała mnie szpulka zapasowa z dość grubą żyłką -pięknie żarły -spodniobutów w sumie wtedy też nie miałem i stałem na gaciach w zimne wodzie :). Ciągle będę powracał do porównań z muchówką ,gdzie z muchówki 8# wyjdzie kijek max 8lb -a holuje się tym potężne ryby tylko podaje inną przynętę .

Ps. na filmie widać umiejętne podebranie-klasa , ale tak naprawdę do dyskusji niewiele to wnosi bo kijek pracuje na 20 % , jak to bywa przy podebraniu -jest długi a z tyłu masz skarpę :)

Gdzieś muszę wygrzebać hol pstrąga 50 + na 8 lb elixira fx802-1x -żyłka była 0,25 albo 0,28 biedak bardzo szybko opuścił środowisko naturalne bo warunki były trudne .

Na razie podeprę się filmikiem zagranicznym ale fajnie widać jak kije pracują na maxa

http://vimeo.com/83389772

Całe szczęście zima odpuszcza i będzie można coś połowić :)

Pozdrawiam

Łukasz

Masz rację Łukasz, zawsze trzeba myśleć przez pryzmat całego zestawu.

Zwykle jak natrafię na zimne bolenie (łowiąc FX 902 a wcześniej Loomisem) to natychmiast zmieniam żyłkę z 0,18 na 0,20 i ten mix dobrze współgra ze sobą.

Na filmie widać końcową fazę holu,- więc niewiele...ale każdy wprawny wędkarz łatwo wytypuje miejsce brania, które było niezbyt odległe od tego w którym została włączona kamera ;)

Arek dla mnie 0,20  za cienko  nie jestem tym wstanie maksymalnie obciążyć fx  dobre 0,25  już tak  , ostatnio dość dobrze spisuje mi się T force  spinning  z szczupakiem  trabucco  -to tak zupełnie bez kryptoreklamy  :)  , ale ciężko trafić dobre i świeże żyłki a ta trzyma jak narazie parametry.  W miejscu  którym łowisz jest ciężko  bo wędka musi być dynamiczna szczytowa w czasie rzutu , prowadzenia i  spolegliwa  pod rybą  -dobry kijaszek to byłaby jakaś muchówka wysokomodułowa   alebo być może  ten nowy m1 9'6" :D

Ale i tak będę się upierał ,że w 90%   łowi się za cienko  i pęka żyłka .

Pozdrawiam

Łukasz

Arek dla mnie 0,20  za cienko  nie jestem tym wstanie maksymalnie obciążyć fx  dobre 0,25  już tak  , ostatnio dość dobrze spisuje mi się T force  spinning  z szczupakiem  trabucco  -to tak zupełnie bez kryptoreklamy  :)  , ale ciężko trafić dobre i świeże żyłki a ta trzyma jak narazie parametry.  W miejscu  którym łowisz jest ciężko  bo wędka musi być dynamiczna szczytowa w czasie rzutu , prowadzenia i  spolegliwa  pod rybą  -dobry kijaszek to byłaby jakaś muchówka wysokomodułowa   alebo być może  ten nowy m1 9'6" :D

Ale i tak będę się upierał ,że w 90%   łowi się za cienko  i pęka żyłka .

Pozdrawiam

Łukasz

Łukaszu

Żyłka 0,20 której używam ma wg hamerykańskiej rozmiarówki 8lb  :) więc w sam raz ;)

Łowiłem długo na tej rzece spinem na muchowym blanku Lamiglasa IM 700 i był świetny!

Słyszałem dużo dobrego o żyłce o której piszesz. Ale zostanę przy swojej,- mi nie pęka :D

A na tego M-1 o którym piszesz już się ślinię :lol:  :lol:  :lol: a jak dostaniesz te nowe KL-e to już odjazd będzie pełny ;)

Edytowane przez Rheinangler

Pewnie że warto , Jeżeli używasz żyłki i plecionki to zacząłbym od 20 H,10H ,7M ,6 L ,5x 4 KT szczyt 4 , jeżeli używasz tylko plecionki to rozważyłbym opcję od 16 H ,8 H,6M,5,5 L 5x 4 KT oraz szczyt 4 , waga takiego zestawu jest około 20 % mniejsza jak SIC w ramce tytanowej

Ozzi ,zbroję aktualnie FX902 ,chyba 6 egzemplarz tego modelu i naprawdę,ciężko znaleźć coś bardziej odpowiedniego do tego blanku jak PB minima.

Zestaw TiChrom od 20M do 4V +sic waży 4,3g.Pamiętaj ,że każda przelotka z pierścieniem będzie miała prześwit przynajmniej o jeden rozmiar mniejszy od PB w tym samym rozmiarze.Nie mam pojęcia ile waży odpowiednik nowych super Fuji ,ale w/g mnie nie warto,bo jakoś nie wierzę aby te dodatkowe  złotówki wymiernie przełożyły się na komfort łowienia. :)

Jeżeli wszystko poprawnie zrobisz zaczynając od 20 H to cię zapewniam że będzie dobrze latało . To nie jest "krótki" stożek bo masz bardzo łagodne przejście i łagodny stożek 7M,6L w odróżnieniu od stromego 10H, 5,5H . Wypróbowane i testowane niestety nie na Torzite ale z innymi pierścieniami i na blanku z którego małe nielotne woby latać nie powinny ( St.Croix Elite 17 lb

8' 6" ) a doskonale dotrzymywał kroku jak i dystansom Phenixowi PST 895 na klasycznym NC.

Spytaj Arka ( Rheinangler ) on te porównania przeprowadzał to dokładniej ci zrelacjonuje wyniki i odległości rzutów.

Zestaw  20H,10H,5,5M,5KB,4x4 KT i szczyt 4 LG waży 3,61 g ,trzeba dodać jeszcze jedną 4 KT która waży 0,044 g i masz komplet 3,654 g

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

A jeśli używa się tylko żyłki i nielotnych przynęt?

W takim przypadku krótki stożek będzie lepszy od tego z NC?

Pojęcie krotki stożek jest nie specjalnie oddające rzeczywistość.A jest ona taka ,że stożek na przelotkach PB match jest w swojej długości bardzo zbliżony do Fuji NC.Zaletą pierwszego jest średnica ringów w stosunku do wysokości ramek,co przekłada się na wagę zestawu.

• Like 1

Ozzi ,zbroję aktualnie FX902 ,chyba 6 egzemplarz tego modelu i naprawdę,ciężko znaleźć coś bardziej odpowiedniego do tego blanku jak PB minima.

Zestaw TiChrom od 20M do 4V +sic waży 4,3g.Pamiętaj ,że każda przelotka z pierścieniem będzie miała prześwit przynajmniej o jeden rozmiar mniejszy od PB w tym samym rozmiarze.Nie mam pojęcia ile waży odpowiednik nowych super Fuji ,ale w/g mnie nie warto,bo jakoś nie wierzę aby te dodatkowe  złotówki wymiernie przełożyły się na komfort łowienia. :)

Jakich rozmiarów przelotek używasz w stożku PB Match - czy to  jest taki zestaw 20, 10, 6?

Jeśli spasing Torzite,oczywiście odpowiadajacy parametrom uzytkowym (długość stożka ,rozmiar przelotek) porównywalny z analogicznym PB ,wagowo wypadłby na ich korzyść,to są warte rozważeniaChoć osobiscie celowałbym w kijek 12lb.Wiadomo cena przelotek też odgrywa rolę(choć nie dla wszystkich) i trzeba przespać się z tematem,czy faktycznie warto.