Skocz do zawartości

Blank Phenix FX 862-2 lub FX 902-2

ŁukaszN

Rekomendowane odpowiedzi

@Dąbek111 Pisząc krótki stożek miałem na myśli zbrojenie w KR Torzite. Zamowilem kijek na tytanach w NC(bo ponoć tak optymalniej) i wpadł do glowy pomysł co by w Torzite go ubrać, ale chyba gra nie warta swieczki.

Porównując wagę przelotek tylko na szczycie to wychodzi to bardzo źle dla Minim bo XSV4XG 4 - waży  0.086 porównywalna Torzite T-KTTG 4 waży tylko 0,044 ,jedno i drugie x 5 wychodzi 0,43 g do 0,22 g nie licząc topów ( nie znalazłem wagi minim ) torzite T-LGTT 4 waży 0.101 g więc szacuje że Minima jest 50 % cięższa  to na szmym szczycie można urwać 0,7 g a to jest bardzo dużo więc czy się opłaca czy nie to każdy musi sobie sam odpowiedzieć a patrząc na testy Pietrasa .... :)  miłego dnia życzę

Znalazłem wagę szczytowej minimy  4/1,8 - 0,26 g a więc szczyt w minimach waży 0,69 g szczyt Torzite 0,321 g czyli tylko 46,5 %

Edytowane przez mrWhite7

Test Pietrusa udowodnił tylko to, o czym wiedzieli wszyscy ,włącznie z producentami przelotek,,którzy ustalili dla nich adekwatne ceny,Sytuacje z testu nigdy nie zaistnieją podczas wedkowania.Nikto zdrowych zmysłach nie zamontuje minim w mocnym kiju szczupakowym ,czy sumowym,tak samo jak Fuji sic w okoniowo-jaziowym UL 5-8lb.

Porównując wagi przelotek Torzite i PB minma tych samych rozmiarów ,chyba nie doczytałeś co mam na myśli ,pisząc o analogicznych użytkowo zestawach  .Analogicznym porównaniem byłaby minimum 5 lub 5,5 Torzite z 4 Minima. Zapewne wtedy oba zestawy wyglądałyby bardzo podobnie wagowo.

Wagowo nic nie wypada źle dla minim,a raczej cenowo dla Torzite.

Edytowane przez Dąbek 111

Forumowiczu @Dąbek111 znowu mijasz się z prawdą i to w kilku przypadkach , nie jestem wróżką Rozalką ani jasnowidzem więc nie wiem co miałeś na myśli ale mijasz się z prawdą sugerując że minimy mają zdecydowanie różniące się średnice wewnętrzne pierścieni  otórz minima no 4 ma średnicę wewnętrzną pierścienia 3 mm ,no 5 ma 4 mm ,no 6 ma 5,2 mm ,no 7 ma 6,3 mm, no 8 ma 7,2 mm ,no 10 ma 8,7 mm .Fuji Torzite niestety nie znalazłem no 4 ale za to przelotka 5,5 ma 4,1 mm ,no 6 ma 4,8 mm ,no 7 ma 5,7 mm , no 8 ma 6,4 mm ,no 10 ma 8,2 mm a więc w każdym przypadku średnica wewnętrzna Torzite jest porównywalna do analogicznej  Minimy a więc twój wywód o " o analogicznych użytkowo zestawach " jest funta kłaków wart bo mija się z prawdą czyli jest kłamstwem , brdurą lub ignorancją albo łagodniej naciąganiem faktów .Mylisz się także że sytuacje w teście Pietrasa nigdy nie wystąpią na łowisku , one ciągle  występują bo tarcie ( a więc znowu fizyka się kłania) występuje ciągle przy rzutach ,holach ,zaczepach itp.itd ,różnicą jest intensywność a nie samo zjawisko , zresztą fizyka jest ci obca więc nie ma o czym mówić  . Nie  rozmawiamy ponadto o zbrojeniu szczupakówki, sumówki tylko konkretnego blanku Phenix FX 902 a więc kolejna manipulacja i mylisz się także że oba zestawy wyglądały by podobnie wagowo , otóż nie wyglądałyby i nie wyglądają ani wagowo ani użytkowo ani cenowo ! około 50 % waga większa to dla mnie raczej źle, ale to pojęcie względne więc spierał się nie będę i nie wypisuj bzdur i bredni na tym forum bo różni ludzie to czytają i twoja ignorancja lub pozorna kompetencja nie są żadnym wytłumaczeniem .Miłego dnia i bez odbioru bo przyjemności nie mam żadnej

Edytowane przez mrWhite7

Jeżeli waga jest 50% na korzyść droższych i lepszych przelotek, to dla mnie sprawa jasna,prosta i oczywista.Zbrojąc zacny blank typu pheniks fx-862-2 żadne druciaki mnie nie interesują :D .Druciaki to miałem mając lat 12 na kiju leszczynowym, wykręcone z drutu miedzianego aby nie rdzewiał :D .

• Like 1

Jeżeli waga jest 50% na korzyść droższych i lepszych przelotek, to dla mnie sprawa jasna,prosta i oczywista.Zbrojąc zacny blank typu pheniks fx-862-2 żadne druciaki mnie nie interesują :D .Druciaki to miałem mając lat 12 na kiju leszczynowym, wykręcone z drutu miedzianego aby nie rdzewiał :D .

Może to i prawda z tą lekkością, tylko jak popatrzeć co oznacza te magiczne 50% to w gramach oznacza mniej więcej tyle co osad z brudu po całym sezonie na nieumytych przelotkach (np tich)  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

Dla bardziej poważnych użytkowników,- nie skorych do podśmiechujek z tak ważnego tematu,- lekkość zauważalna a i owszem ale tylko w portfelu ;)

PS

Artur,- wyluzuj  :unsure: to już nie jest zwykły spór :(

Edytowane przez Rheinangler

Zwróć uwagę na fakt że średnice w poszczególnych numerach są prawie identyczne miedzy Minimami a Torzite ,waga około 50 % mniejsza nie mówiąc już o wytrzymałości oraz gładkości pierścienia . Jedynie cena jest dość odstraszającym czynnikiem , niestety już tak na świecie jest że dobre rzeczy kosztują więcej i nie chcą kosztować mniej :(

Zwróć uwagę na fakt że średnice w poszczególnych numerach są prawie identyczne miedzy Minimami a Torzite ,waga około 50 % mniejsza nie mówiąc już o wytrzymałości oraz gładkości pierścienia . Jedynie cena jest dość odstraszającym czynnikiem , niestety już tak na świecie jest że dobre rzeczy kosztują więcej i nie chcą kosztować mniej :(

Może też chciałbym najnowszym mercedesem jeździć, jak mnie nie stać jeżdzę inną marką :) .W tym przypadku dylematu nie mam, to inne pieniądze, półśrodki mnie nie interesują.Nie upieram się, że muszą być tytany, ale dla mnie tak.

Edytowane przez Jozi

Ceny to nie aż taki problem, zwróć tylko uwagę na to jak bardzo się to przekłada na wartości użytkowe,- takie suche bez elementu estetyki, przywiązania, wlasnego stylu... itd. Oczywistą rzeczą jest to, że często je omijamy bo własne poczucie smaku wygrywa z rozumem (sam tak często robię) ale nie oznacza to, że "rozum" nie ma racji  ;)

Może to i prawda z tą lekkością, tylko jak popatrzeć co oznacza te magiczne 50% to w gramach oznacza mniej więcej tyle co osad z brudu po całym sezonie na nieumytych przelotkach (np tich)  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

Dla bardziej poważnych użytkowników,- nie skorych do podśmiechujek z tak ważnego tematu,- lekkość zauważalna a i owszem ale tylko w portfelu ;)

PS

Artur,- wyluzuj  :unsure: to już nie jest zwykły spór :(

Nie rozpętywałem sporu, nie obrażałem nikogo od nadętych bufonów itp , przedstawiam swoje argumenty ( sprawdzone ) a nie wydumane czy wzięte z księżyca. Już napisałem że każdy kto zbroi taki kij musi sobie sam odpowiedzieć czy jest warto czy nie warto zbroić go w Torzite . Wypisywanie niesprawdzonych teorii ( waga,średnica pierścieni ,brak tarcia ) uważam za ignorancję. 

Jozi,jeśli cenowo set "druciaków" zamyka się  w cenie jednej tytanowej przelotki Fuji ( TY 16 - 72,36pln) to bym się zastanawiał..

Mówimy oczywiście o kijach klasy UL.

Ceny to nie aż taki problem, zwróć tylko uwagę na to jak bardzo się to przekłada na wartości użytkowe,- takie suche bez elementu estetyki, przywiązania, wlasnego stylu... itd. Oczywistą rzeczą jest to, że często je omijamy bo własne poczucie smaku wygrywa z rozumem (sam tak często robię) ale nie oznacza to, że "rozum" nie ma racji  ;)

Bardziej cenię jednak walory użytkowe , zresztą te nowe Torzite mają to coś w sobie . Jak sobie uświadomię że mogę stracić kapitalny okaz przez to że Minimy po jakimś tam czasie intensywnego używania plecionki spowodują jej zerwanie to jestem skłonny zwrócić się w stronę Torzite. Nie mam FX 902 tylko FX 862 zbrojonego na Minimach i mówiłem ci że mam wrażenie że kij uzbrojony jest jeszcze za ciężko bo nim nadmiernie buja szczyt , jestem bardzo ciekaw jakby zachowywał się na Torzite

Nie śledziem 'genezy" Artur ale pokazanie faktów zwykle wystarcza!!!!!

A inni jak wiedzą o co chodzi - sami wyrobią sobie zdanie  :) 

Jedni staną po jednej, drudzy po drugiej stronie...

Ale Ci co nie bardzo wiedzą o co chodzi i zobaczą spór o 'kilka gramów" z kilkukilogramową nadbudową uszczypliwości i zajadłości....Zupełnie od czapy...

Bardziej cenię jednak walory użytkowe , zresztą te nowe Torzite mają to coś w sobie . Jak sobie uświadomię że mogę stracić kapitalny okaz przez to że Minimy po jakimś tam czasie intensywnego używania plecionki spowodują jej zerwanie to jestem skłonny zwrócić się w stronę Torzite. Nie mam FX 902 tylko FX 862 zbrojonego na Minimach i mówiłem ci że mam wrażenie że kij uzbrojony jest jeszcze za ciężko bo nim nadmiernie buja szczyt , jestem bardzo ciekaw jakby zachowywał się na Torzite

Podobnie   :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

...no 4 ma średnicę wewnętrzną pierścienia 3 mm ,no 5 ma 4 mm ,no 6 ma 5,2 mm ,no 7 ma 6,3 mm, no 8 ma 7,2 mm ,no 10 ma 8,7 mm .Fuji Torzite niestety nie znalazłem no 4 ale za to przelotka 5,5 ma 4,1 mm ,no 6 ma 4,8 mm ,no 7 ma 5,7 mm , no 8 ma 6,4 mm ,no 10 ma 8,2 mm a więc w każdym przypadku średnica wewnętrzna Torzite jest porównywalna do analogicznej  Minimy...

Albo trzeba być Idiotą albo totalnie zadufanym  w sobie bufonem (lub oba na raz) żeby porównując przelotki twierdzić że w wymiarach wewnętrznych nie ma różnicy. Skoro dla ciebie 4,8mm to to samo co 5,2mm. Dokładnie widać że w przypadku minim występuje różnica dokładnie jednego rozmiaru przelotki.

Albo trzeba być Idiotą albo totalnie zadufanym  w sobie bufonem (lub oba na raz) żeby porównując przelotki twierdzić że w wymiarach wewnętrznych nie ma różnicy. Skoro dla ciebie 4,8mm to to samo co 5,2mm. Dokładnie widać że w przypadku minim występuje różnica dokładnie jednego rozmiaru przelotki.

Nigdzie nie napisałem że nie ma różnicy napisałem że są porównywalne ,więc odsyłam na kurs czytania ze zrozumieniem , co do porównań to pomyliłeś adres adwersarza i napisz kolego do Dąbek111 bo to on twierdzi i porównuje Minima 4 do Torzite 5 a nawet 5,5 a więc porównuje   3,0 mm które ma minima 4 do 4,1 mm które ma Torzite więc to dopiero trzeba być zadufanym w sobie bufonem ( albo dwa naraz ) jak piszesz aby dokonać takiego porównania , więc spokojnie możesz mu to zakomunikować.

Być może średnice są zbliżone,ale jednak większą mają minimy.Być może są faktycznie lżejsze,pytanie o ile i czy zauważalnie dla użytkownika ,nie wagi z dwoma miejscami po przecinku.A moja odpowiedź ,dla pytającego ,czy warto brzmi  NIE. Nie wnikam czy warto dla ciebie,montować Torzite na kiju kleniowym ,którego użyjesz raz w roku lub wcale,bo odpowiedź znam.

Jeszcze kilka postów ,a wkleisz doktorat z fizyki.

Dalej twierdzę ,że test Pietrusa(chwała mu za chęci)nie odzwierciedla sytuacjo łowiska.

1.Test jest na jednej przelotce i pod kątem nie mającym mieć prawa w realu ,poza przelotką szczytową.Zazwyczaj przelotek jest 8-12szt.

2.Poddawany tarciu jest 30cm odcinek żyłki ,nie kilkudziesięciu metrów jak w rzeczywistości.

3.Dochodzi amortyzacja blanku ,chłodzenie (tem.otoczenia,wydy)

Jeśli żyłka strzela na zaczepie ,to jest albo źle dobrana do zestawu, albo przelotka ma wadę.

Tocz dalej gównoburzę i zbrój wirtualne wędki w komputerze .

Ale nie wciskaj ciemnoty innym czytającym o jedynie słusznym rozwiązaniu tj.montażu zestawu za 6stów.Nie po to jest dostępnych tyle rodzajów przelotek,aby montować tylko te najnowsze i najdroższe ,tylko dlatego po nimi są.

Jeśli twierdzisz ,że twój FX862 ma spolegliwy szczyt na PB minma,to po prostu albo nie znasz tego blanku w innym zbrojeniu,albo źle go uzbroiłeś,albo poleciłem ci blank nie pasujący do koncepcji wędek będących "lata świetlne "przed innymi.

Przed snem radzę wypić ziółka ,nie będziesz myślał całą noc ,mierząc suwmiarką i analizując tabelki ,tylko po to aby mi odpisać.

Podobno Już mi podziękowałeś,całe szczęście nie w imieniu Admina jak i reszty użytkowników,więc proszę podziękowania formułować precyzyjniej.

Forumowiczu @Dąbek111 znowu mijasz się z prawdą i to w kilku przypadkach , nie jestem wróżką Rozalką ani jasnowidzem więc nie wiem co miałeś na myśli ale mijasz się z prawdą sugerując że minimy mają zdecydowanie różniące się średnice wewnętrzne pierścieni  otórz minima no 4 ma średnicę wewnętrzną pierścienia 3 mm ,no 5 ma 4 mm ,no 6 ma 5,2 mm ,no 7 ma 6,3 mm, no 8 ma 7,2 mm ,no 10 ma 8,7 mm .Fuji Torzite niestety nie znalazłem no 4 ale za to przelotka 5,5 ma 4,1 mm ,no 6 ma 4,8 mm ,no 7 ma 5,7 mm , no 8 ma 6,4 mm ,no 10 ma 8,2 mm a więc w każdym przypadku średnica wewnętrzna Torzite jest porównywalna do analogicznej  Minimy a więc twój wywód o " o analogicznych użytkowo zestawach " jest funta kłaków wart bo mija się z prawdą czyli jest kłamstwem , 

Zapomniałeś jeszcze dodać,jaki to wymiar w Torzite jest podany,lub celowo pomijasz ten fakt. W przelotkach Fuji  ID to nie wymiar wewnętrzny prześwitu ,tylko zewnętrzna część pierścienia.Ale rozumiem ,nad tabelką nie napisali.

Smacznych ziółek.

• Like 1

Nigdzie nie napisałem że nie ma różnicy napisałem że są porównywalne ,więc odsyłam na kurs czytania ze zrozumieniem , co do porównań to pomyliłeś adres adwersarza i napisz kolego do Dąbek111 bo to on twierdzi i porównuje Minima 4 do Torzite 5 a nawet 5,5 a więc porównuje   3,0 mm które ma minima 4 do 4,1 mm które ma Torzite więc to dopiero trzeba być zadufanym w sobie bufonem ( albo dwa naraz ) jak piszesz aby dokonać takiego porównania , więc spokojnie możesz mu to zakomunikować.

Chyba dokładnie napisałem. Skoro dla ciebie różnica 10 procent w prześwicie przelotki jest porównywalna to powodzenia w dalszych wyliczeniach.

Zafiskowałeś się na jedynym słusznym wg. ciebie wyniku i bronisz tego mimo że racji nie masz.

Wydaje mi się że powinieneś przeprosić Dąbka i przyznać się do błędu. On dokładnie napisał że można porównać tylko różne minimi do fuji, czyli takie które odpowiadają sobie co do prześwitu. A ty z uparością mułą próbujesz udowadniać że tylko ty masz racje, przy okazji wprowadzasz w błąd wszystkich czytających to forum.

Zapomniałeś jeszcze dodać,jaki to wymiar w Torzite jest podany,lub celowo pomijasz ten fakt. W przelotkach Fuji  ID to nie wymiar wewnętrzny prześwitu ,tylko zewnętrzna część pierścienia.Ale rozumiem ,nad tabelką nie napisali.

Smacznych ziółek.

Jesteś ignorantem bo nawet ta informacja jest fałszywa i jak coś piszesz to sprawdź rzetelnie . Średnice pierścieni Fuji to średnice wewnętrzne więc nie sugeruj że jest inaczej .Napisali i to w tabelce ale dla człowieka który nie umie znaleźć takiej podstawowej informacji wklejam tabelkę.Do innych twoich wypowiedzi nie zamierzam się ustosunkowywać bo są żenujące

klu5.jpg