Skocz do zawartości

Blank Phenix FX 862-2 lub FX 902-2

ŁukaszN

Rekomendowane odpowiedzi

No więc co do branzlowania się nad w/w kijem 862. (pewnie zaraz dostane po garbie ojj już to czuję -będzie bolało  :) Ubrałem ,zamotalem w 20m 10m 5m 5LV pozniej juz tunel z L4.

A więc i o to moja skromna recenzja w/w kija :) (Phenix Fx 862-2)

Lata z tego bardzo przyzwoicie , kijek w calości wyszedł 101 gramów. Opadu na głowce 2g plus twister nie zbyt da się zobaczyć :(  Mile natomiast zaskoczyła mnie moc kija. Przy takim cieniutkim blanku -ścianki bardzo grube i równiutkie. Wydaję się dosyc mocny,mozna smialo giąć pod samą rękojeść.

Fajnie w miarę sie nim jiguje. Zakres w ,którym moim zdaniem dziala jak należy to 3-8gram plus mikro gumka. Wobek smukły 4-5 cm pokroju rapalki orginal ,gnie go juz za mocno w nurcie Wkry. Jednak przesztywnienie szczytowki  nie wpływa zle na jigowanie, choć po ubraniu w w/w set przelotek stało się jak by mniej widoczne.

Reasumując: Moim zdaniem fajny kijek do delikatnego lowienia, na mniejszych rzeczkach. Kij do zawodniczej dłubaniny paprochami -bardzo czuły, dla mnie ok-nic więcej. Dupy nie urwal jakoś :)  Przyznam ,że fajnie się nim łowiło ,natomiast liczylem na więcej fajerwerków :) I do cholery mial pokazywać opad głowek 2gramowych!!! A ten mój bydlak nie chce tego robić :) Zbuntował się i poprawnie działa od min 3g plus 3cm gumka :)  3 słowa na koniec -Fajny ,bez szału :)

Pzdr

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam,

Korzystając z uprzejmości kolegi z forum miałem okazję dość pobieżnie przetestować FX 902 pod większymi przynętami w nurcie.  Od razu zaznaczę, że przeznaczeniem kija w większości przypadków miały być mniejsze wobki, testowałem celowo górną granicę wielkości przynęt oraz nurtu.

Filmy poniżej (proponuję oglądać w HD lub bezpośrednio na YT). W użyciu były

wobler kenart 3,8 cm, 3,2 g

wobler hunter lipinski, champion 4 cm, 3,4 g

wobler hunter lipinski, bullet 3,5 cm, 4,8 g

wobler mini big boy, 3,5 cm, 4 g

wahadło 4 cm, waga 6g

Nurt szybki, ale i tak myślałem że będzie trochę lepiej. Podciągnięcie pod nurt to już była walka.

Przy okazji, blank pięknie się ugina i wygląda, że trochę mocy w nim drzemie.

Wydaje mi się, że na takie rzeczki 902 może być za słaba, chyba że tylko na smużaki i jigi lub szukanie wolniejszego nurtu. Zaznaczam, że to tylko moje pierwsze wrażenie, jestem amatorem, jak coś to proszę wyciągać wnioski na podstawie filmów lub radzić się speców ;).

Pozdrawiam,

Dominik

Edytowane przez Dominik.kdp
  • Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

Witam

Mam pytanko do znawców odnośnie tego blanku.Interesuje mnie cena za jaką można zrobić spina właśnie na tym Phenixie.Dodam że bez fajerwerków.Ewentualnie ile trzeba dać za używke w dobrym stanie.Przeszukałem neta w poszukiwaniu jakiejś tańszej alternatywy ale z tą długością i parametrami nic nie znalazłem.

Ma ktoś jakiś ciekawy pomysł na alternatywe ?

Kij ma służyć do uganiania się za pasiastymi zbujami

Pozdrawiam

To fajna wędka do okoni.

Miałem taka i spisywała się świetnie.

Jak napisał kolega Tony1983 wykonanie nowego to koszt od około 900zł w górę.

Obecnie mam Elixira 244cm deczko słabszego, który jakoś bardziej mi leży.

Gdybys chciał obejrzeć odezwij się na Priv. :)

To fajna wędka do okoni.

Miałem taka i spisywała się świetnie.

Jak napisał kolega Tony1983 wykonanie nowego to koszt od około 900zł w górę.

Obecnie mam Elixira 244cm deczko słabszego, który jakoś bardziej mi leży.

Gdybys chciał obejrzeć odezwij się na Priv. :)

Karol a gdzie można go obejrzeć

Dziki zachód to nie daleko ? :-)

Chyba gdzieś w wątku o sklepie "Złoty karaś" pisano, że mają zamiar sprzedawać wędki MajorCraft'a.

Przyszedł mi na myśl "złoty karaś" tylko pytanko czy to fajny patyk bo opinji o nim brak.

Chyba że na próbe jakoś go zdobęde i podziele się wrażeniami :-)

• Like 1

Przyszedł mi na myśl "złoty karaś" tylko pytanko czy to fajny patyk bo opinji o nim brak.

Chyba że na próbe jakoś go zdobęde i podziele się wrażeniami :-)

probowanie nowego to rowniez czesc tego wspanialego sportu ;)

na temat kija o dlugosci 8'6" raczej nic nie bedzie z uwagi ze to absolutna nowosc :P

cos takiego znalazlem:

Edytowane przez 1ns4n1ty

Nawiązując do tematu.

Blank ok 460 z tego co pamiętam.

Przelotki komplet PB Minima. ok 70 zeta.

Szczyt sic 30zeta.

Rękojeść - kilka plastrów korka kilka korkogumy myślę że z 40 zeta starczy.

Uchwyt fuji Skss 17 ok 70zeta.

Omotki zależy czy sam czy ktoś miał by Ci je wykonać.

Opcja sam : 20 zeta nić. Z 15 zeta lakier + inwencja twórcza w wykonaniu przyrządu do omotek. Koszt zerowy jeśli dobrze pomyślisz.

Opcja ktoś: 10 zeta od przelotki - tak chyba chłopaki tu biorą bynajmniej pewien Pan z pod warszawy ( który moim zdaniem robi omotki najlepsze w Pl , no może jeszcze Wojtek G. robi równie ładne :)

Spacing mogę podrzucić na priv.

Podlicz sobie i to moim zdaniem najniższy koszty kija. Pozostaje opcja to giełda JB.pl.

Ale tych kijków chyba nikt nie sprzedaję. Mam - używam i wiem , że to kapitalny UL. Przyłów w postaci bolka średniej wielkości ogarnia.

To tyle co mogę  pomóc.

Pozdro

Edytowane przez PolMart