Skocz do zawartości
  • 0

sum co i jak

jacob

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W necie jest sporo monografii. Kiedyś (nie wiem, jak teraz) były dostępne na WCWI. Zdaja się,że jest także odnośnik do nich na Forum, w jednym z wątków o ciekawych stronach.

Ze swojej strony proponuję Ci najpierw znalezienie miejsca, gdzie są sumy. Cała reszta będzie już zdecydowanie prostsza... :mellow:

@Redzi

Wszystko zależy od tego, w jakim miejscu ten sum weźmie, jak sobie będzie poczynał i jaka jest klasa kija...

• 0

Asekuracja asekuracją, a ja odpowiem tak: ponieważ kolega jest z Mielca, prawdopodobnie sumów będzie szukał na Wiśle i to z brzegu. Ponieważ jest młody, prawdopodonie nie dysponuje klasowym kijem. Chińska sieczka do 35g wystarczy na sumowe podrostki, do pierwszego spotkania z konkretnym sumem, który pójdzie z prądem.

Z czasem sam wyciągnie wnioski. Ja mam to już za sobą <_<

• 0

no a na jakie przynęty

no i sumów nie będę szukał tylko w wisle ale także w wisloce a i co lepiej zalozyc plecionke 012 czy zylke 025

Ponownie proponuję Ci lekturę monografii - link w ciekawych stronach. ;) Szczerze mówiąc, proponowanego przez Ciebie zestawu nie użyłbym w Wiśle nawet na konkretne sandacze...

• 0

Koledzy dobrze proponowali poszperac wyszukiwarka, bylo sporo...

Jezeli ma byc sum to trzeba wybierac najwieksze rzeki albo odcinki mnieszych przyujsciowe do w/w.

Sprzet to bym operowal w LBS a nie w gramach wyrzutu. Minimum minimorum, nawet na polskie przetrzebione sumy to 20LBS i plecionka 30LBS (na ten przyklad Power pro jest dosc cienka przy tej wytrzymalosci).

Przynety...zalezy od miejsca...i czasu polowu. Mozna lowic sumy w nocy na przynety powierzchniowe albo orac w dzien rynny nurtowe..

Gumo

• 0

Kilka moich wypróbowanych typów woblerowych

Płytkie:

Dorado Lake,

Salmo Perch 8 i 12,

Salmo Boxer,

Jaxon Karaś,

Shakespeare Big S (i wszelkiego rodzaju podróbki).

Głębokie:

Salmo Perch 8 i 12,

Dorado Alaska,

Salmo Hornet,

Bomber Fat Free Shad,

Rapala DT16,

Rapala Fat Rap,

Dorado Invader.

• 0

@Jacob zestaw który proponujesz, nadaje się na większe bolki, średnie szczupaki i sandacze. To co proponuje @Gumo, jest zestawem w sam raz - chyba że masz miejscówkę która obfituje w zaczepy. Mam takie miejsce nad Pilicą, rzeka zakręca,przykosa a za nią dół 5-6m a w nim trzy zwalone dęby. Na jazie tam min. 0,22 żyłka, sumek około 1,8m na sznurku 25lbs robił co chciał, tzn. z przykosy w ciągu kilkunastu sekund siedział w drzewach.

• 0

sumek około 1,8m na sznurku 25lbs robił co chciał, tzn. z przykosy w ciągu kilkunastu sekund siedział w drzewach.

Skąd ja to znam Embarassed

Poszedł z prądem i stanął, a nie można było przejść brzegiem (zwalone drzewa, etc.). 55 min. czekania bez skutku, ryba była nie do ruszenia, a potem luz na lince. Długo potem leczyłem niezłego kaca. Dziś wiem, że jakby linka miała 40lbs, wyglądałoby to dokładnie tak samo...

• Like 1

• 0

Ze dwa lata temu miałem suma na Zalewie Rybnickim (w tym dniu trzy)na zestawie sandaczowym plecinka 5kg na ryobi zauberze 3000 kij Team dragon 4-18g. Branie było piękne powalczyłem troche z rybą ta podeszła pod brzeg około 70 m w lewo od mojego stanowiska. Postanowiłem zmniejszyć dystans i podszedłem do parkujacej pod brzegiem ryby. Wtedy nastapił piękny, ekspresowy prostopadły odjazd na 130 m (łapałem za szpulę bo wyłaziłwęzeł z podkładem) podczas którego szedł dym z hamulca. Przy zahamowaniu szpuli na sztywno ręką hak wyprostował się a ryba sobie poszła. Sum na pewno 200+. W tym dniu porażki wynik był 3:0 dla sumów.

Wnioski:

SUM mocarny wytrzymał

Kij słaby wytrzymał

Plecionka słaba wytrzymała

Kołowrotek działa do dziś dymił ale wytrzymał.

Nie wytrzymał hak gamakatsu 3/0

Pozdrawiam czytelników i suma!

• 0

Wnioski:

SUM mocarny wytrzymał

Kij słaby wytrzymał

Plecionka słaba wytrzymała

Kołowrotek działa do dziś dymił ale wytrzymał.

Nie wytrzymał hak gamakatsu 3/0

Wcale mnie to nie dziwi. Zwykłą główkę jigowę 3/0 rozginam przy zacięciu (na zaczepie) kijem 1 oz. - sum do tego niepotrzebny... Jakby wytrzymał hak, to by puściło coś innego.

BTW, chciałbym mieć Twoje wyczucie, żeby na kiju typu light tak dokładnie ocenić rozmiar dużej ryby.

• 0

Wcale mnie to nie dziwi. Zwykłą główkę jigowę 3/0 rozginam przy zacięciu (na zaczepie) kijem 1 oz. - sum do tego niepotrzebny...

I to nie dziwi. Zapominasz, że inny jest układ sił na zaczepie a inny w przypadku zacięcia ryby. Tu nie trzeba mechaniki. Wyobraźnia wystarczy ;)

• 0

Wcale mnie to nie dziwi. Zwykłą główkę jigowę 3/0 rozginam przy zacięciu (na zaczepie) kijem 1 oz. - sum do tego niepotrzebny...

I to nie dziwi. Zapominasz, że inny jest układ sił na zaczepie a inny w przypadku zacięcia ryby. Tu nie trzeba mechaniki. Wyobraźnia wystarczy ;)

O niczym nie zapominam. Operacja, polegająca na wbiciu haka 3/0 w sumowy pysk wedką do 18g głębiej niż do zadziora (szczególnmie jak dostanie w tarkę, co się często zdarza) ma nikłe szanse powodzenia. Działa wtedy podobna dźwignia jak na zaczepie.

• 0

Przypomina mi się taka relacja Rognisa z Wiślańskiej wyprawy do Góry Kalwarii, gdzie (bodajże) Maciejowaty miał ze dwa wyjścia dużych sumów i żadnego nie zaciął :huh: mimo solidnego sprzętu i ostrych kotwic.

Nie tak łatwo zaciąć sumka Sam też niestety miałem takie przypadki na ZZ...

• 0

Wcale mnie to nie dziwi. Zwykłą główkę jigowę 3/0 rozginam przy zacięciu Napisałem że to była moja wędka na sandacze kiedś a główka gamakatsu i biały twister. Na rybie czy zaczepie nigdy haka podczas zacięcia nie rozgiołem bo ten zestaw działał w moich warunka bardzo dobrze. Przytoczyłem tylko opowiastke w celu zwrócenia uwagi na wszystkie elemnety zestawu czyli kij, kołowrotek, plecionke, hak. W końcu sumy targają nawet gruntówki prawda?

Co do wielkości ryby czy to było 190 czy 280 to chyba bez większej różnicy, ale miałem kilka mniejszych ryb i wiem co sie wtedy działo.

• 0

Pozwole sobie zacytować fragment artykułu z ww nr2/2008 dot sprzętu stosowanego do połowu suma ( w tym przypadku sum 238cm i 80kg ale złowił też 203, 199,197) na zb. rybnik:

...morski kij o cw 250g, mocny kołowrotek Daiwy z plecionką o wytrzymałości 50kg i przyponem z morskiej plecionki o wytrzymałości 120kg. To właściwy zestaw do przynęt które stosuję i do gabarytów zyjących w zbiorniku sumów. Przynętę z serii Big Game stanowił ripper storma 190g.

Na wędkowanie takim zestawem pozwal specyfika miejscówki tzw kierownica. Szerze nie chciałbym tym machać 5godz.

@krzysiek co może być?

• 0

Pozwole sobie zacytować fragment artykułu z ww nr2/2008 dot sprzętu stosowanego do połowu suma ( w tym przypadku sum 238cm i 80kg ale złowił też 203, 199,197) na zb. rybnik:

...morski kij o cw 250g, mocny kołowrotek Daiwy z plecionką o wytrzymałości 50kg i przyponem z morskiej plecionki o wytrzymałości 120kg. To właściwy zestaw do przynęt które stosuję i do gabarytów zyjących w zbiorniku sumów. Przynętę z serii Big Game stanowił ripper storma 190g.

Na wędkowanie takim zestawem pozwal specyfika miejscówki tzw kierownica. Szerze nie chciałbym tym machać 5godz.

@krzysiek co może być?

Dokładnie tak, łowienie takim zestawem wynika ze specyfiki łowienia z brzegu. W większości miejscówek, przy łowieniu z łódki można by go z czystym sumieniem odchudzić o połowę, nawet z myślą o dużych sztukach.

• 0

ja powiem wiecej ... albo raczej zapytam po raz tysieczny ... jakich hakow uzywacie' z cyny???

ps. nie chodzi mi o zaczep czy tez o samego suma tylko o haki

Dla VMC to standard, Gamakatsu są niewiele lepsze. I jedne, i drugie nieźle się sprawują przy sandaczach i szczupakach. Przy sumach dopiero Mustady Big Game dają radę. Rzadko łowię na gumy, a w wobkach używam tylko Ownerów. Uwierz, że mniejsze rozmiary też potrafią się rozgiąć lub złamać...

• 0

jesli chodzi o sumy to polecam VMC BARBARIAN. jak dla mnie jedno z najlepszych rozwiązań. Nie gną się groty tak jak w gamakach, so bardzo sprężyste, nie spotkałem się jeszcze by pękły. mocny drut, który się bardzo wolno tępi na kamieniach... w zasadzie to moje ulubione główki na rzeke... Z gamaków dawno się wyleczyłem. o ile na jeziorze jeszcze mi sie sprawdzały, to wśród twardych zaczepów prędkośc tępienia oraz wyginania sie na różne strony grotów po prostu powodowała u mnie mocny niesmak... :D :unsure: