Skocz do zawartości

Pstrągowe rzeki podlasia : Sokołda i Supraśl - prace melioracyjne - petycja

pafek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Dzieki za podpisy. Tu nie chodzi o zadne grozby w kierunku PZW czy RDOS. W warunkach takiej petycji, ktora juz podpisalo ponad 500 osob tworzy sie pewien kapital ludzi wymagajacych podjecia dzialan. Wobec licznych naciskow politycznuch czy lobbingu moze byc tak, ze niektorym decydentom w naszym kraju "nie oplaca sie" reagowac na niszczenie rzek i podobne dzialania, bo moze to byc zle odebrane przez "tych co nad nami". Takoe petycje jak ta nasza pozwola dzialajacym w naszym imieniu ZO czy RDOSiowi wytlumaczyc "tym co nad nami" ze trzeba bylo jakos zareagowac bo lud krzyczal. Wiecie, rozumiecie. Zobaczymy co wyjdzie.

Pozdrowienia,

mateusz

• 2 tygodnie później...

Zebraliśmy w sumie ponad 1000 podpisów, złożyliśmy pismo do PZW i RDOŚ, PZW zareagowało i wysłało oto takie pisma:
http://ryby.org/pzw-wnioskuje-o-odrzucenie-raportu/

Szkoda, że nie poświęcili więcej czasu na przeczytanie raportu, nie uniknięto moim zdaniem błędów (czyli nie wnioskowanie o niekopanie w terminie wrzesień - marzec a tylko listopad-marzec ???

Dodatkowo jako Stowarzyszenie Nasza Natura wykonaliśmy obszerniejsze pismo z uwagami.

Zapraszamy do zapoznania się z uwagami Stowarzyszenia Nasza Natura do raportu Oceny Oddziaływania na Środowisko inwestycji polegającej na konserwacji gruntownej rzek Sokołdy oraz Supraśli

Pismo zostało złożone w piątek 7 II 2014 r

• 3 tygodnie później...

Chyba czegoś nie rozumiesz. Raport przedstawia wnioskodawca - czyli Podlaski Zarząd Melioracji. W związku z tym trudno się spodziewać by jego treść była inna.  Teraz ten raport jest poddawany procedurze oceny oddziaływania na środowisko w RDOŚ w Białymstoku. W wyniku tej procedury zostanie oceniona jego jakość. Dopiero wtedy będzie wydane rozstrzygnięcie w tej sprawie. W woj. śląskim jest podobna sytuacja z Białką Lelowską.

http://wykaz.ekoportal.pl/CardEdit.seam?id=455767911&copyParam=false&edit=false&create=false&cid=674

W trakcie udziału społeczeństwa wpłynęły tylko dwa pisma:

- jedno mieszkańców  za odmulaniem

- drugie PZW  ZO w Częstochowie, przeciwko

Teraz Rdoś ma wydać rozstrzygnięcie. Jak się to skończy to napiszę.

:) :) HURAAA !!!!

Udało się RDOŚ w katwicach odmówił omulania Białki Lelowskiej:

http://wykaz.ekoportal.pl/CardEdit.seam?id=455803847&copyParam=false&edit=false&create=false&cid=6065

Edytowane przez Domator

• 2 tygodnie później...

Na zebraniu salmo klubu w tamtym roku wspominali o tym ze chcą kopać

To było jeszcze zanim przetarg sie odbył.

A jusz zapisano żeby coś podpisywać bo przetarg sie odbył

Za durze sumy sie rozchodzi za to kopanie i nikt nie zrezygnuje

Ztego co wiem to bedą kopać górna supraśl,jakiś odcinek czarnej,Sokołde

Słoje ale nie wiem na jakim odcinku i jeszcze kilka rzeczek

Dzieki Paweł za info odezwę się na FB - nie przypominam sobie takiego przetargu na Supraśl w m Dzikie! Może być znowu jakaś "samowolka" wzmiuw ...

Kamilos szkoda że nie poświęciłeś 10 min na przeanalizowanie petycji i czego ona dotyczy a wypowiadasz się w temacie. Nie ma jeszcze żadnego przetargu!!!!! sprawa stoi w RDOŚ - decyzja o wydanie pozwolenia na "kopanie" w obszarze Natura 2000 - stąd konsultacje społeczne które ogłosiło RDOŚ - tu możemy zaprotestować i to zrobiliśmy. Ty tego nie zrobiłeś - nie wiem czy jest czym się chwalić publicznie w takiej sytuacji ...

Ja nie podpisałem bo wiedziałem ze bedą kopać

Pól roku temu

Podpisałem petycje w Białymstoku w sklepie wędkarskie a co do tych informacji co napisałem

To znajomy mi powiedział. Jak coś złe napisałem to bardzo przepraszam

Pozdrawiam

Podajesz 2 sprzeczne informacje.

Dziś byłem w RDOŚ zobaczyć decyzję w sprawie konserwacji gruntownej rzeczki Łoknica na odcinku 7km - decyzja ODMOWNA!!! Chyba 1 w historii wydanych decyzji przez RDOŚ w sprawie konserwacji gruntownych! Jeżeli nadal uważasz że "gówno" da to co robimy, i że lepiej nic nie robić bo i tak przekopią, to ja już podziękuję za dyskusję. Czekamy na decyzję w sprawie Supraśli i Sokołdy. Jestem pozytywnej myśli - skoro odmówiono przekopania Łoknicy - gdzie nie wpłynęły żadne wnioski podczas konsultacji społecznych, to w tym przypadku nie widzę innej opcji niż odmowa.

Podajesz 2 sprzeczne informacje.

Dziś byłem w RDOŚ zobaczyć decyzję w sprawie konserwacji gruntownej rzeczki Łoknica na odcinku 7km - decyzja ODMOWNA!!! Chyba 1 w historii wydanych decyzji przez RDOŚ w sprawie konserwacji gruntownych! Jeżeli nadal uważasz że "gówno" da to co robimy, i że lepiej nic nie robić bo i tak przekopią, to ja już podziękuję za dyskusję. Czekamy na decyzję w sprawie Supraśli i Sokołdy. Jestem pozytywnej myśli - skoro odmówiono przekopania Łoknicy - gdzie nie wpłynęły żadne wnioski podczas konsultacji społecznych, to w tym przypadku nie widzę innej opcji niż odmowa.

nie pierwsza, a druga. Jak pisałem wcześniej RDOŚ w Katowicach odmówił odmulenia Białki Lelowskiej.

http://wykaz.ekoportal.pl/CardEdit.seam?id=455803847&copyParam=false&edit=false&create=false&cid=6065

A tam żadnych petycji nie było.

nie pierwsza, a druga. Jak pisałem wcześniej RDOŚ w Katowicach odmówił odmulenia Białki Lelowskiej.

A tam żadnych petycji nie było.

Miałem na myśli RDOŚ Białystok.

Chociaż jak mi kolega podpowiada, była jeszcze Szczeberka i Olszanka w podlaskim, ważne że nie zezwalają na ten bezsens.

Edytowane przez pafek

• 2 tygodnie później...

Lux.

Ale wypowiedź dyrka od melioracji niezła, kawał młota:

- To nie jest tak, że ta koparka jedzie i kopie gdzie popadnie. Zawsze towarzyszą jej specjaliści, i jak w tym wybranym materiale znajdą coś cennego, to wrzucają to z powrotem do rzeki - mówi dyrektor.

Cały tekst: http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,15738553.html?fb_action_ids=701129633283546&fb_action_types=og.likes#ixzz2xwgumcEa

• 1 miesiąc temu...