Skocz do zawartości
  • 0

Silniki zaburtowe - spalanie / zużycie paliwa

sucks_one

Pytanie

Cześć,

Właśnie udało mi się policzyć cyrka ile km udało nam się przepłynąć w ubiegły weekend na jednostce co by sprawdzić spalanie debiutującego motora jakim jest Mercury 15km.

Jednostka to ponton 330cm ProScan Marine z alu podłogą. Na pokładzie ja oraz moja żona a za burtami dmucha i faluje bo to Śniardwy.

Ogólnie udało się nam przepłynąć około 36km po  ciężkich jak dla powyższego pływadła warunkach i przy okazji spalić cały zbiornik tj. 11.5litra.

Czy wg Was spalanie nie jest zbyt wysokie? Nie pływaliśmy od miejsca do miejsca tylko przelotowo ślizgiem nawet 15km non stop.

Kiedy odbierałem z serwisu facet mi powiedział że w najgorszych warunkach spali 5l/h i w zasadzie to nie wiem jak to przyjąć :)

Przykład 1.

5l/h = 10l/2h .... i tutaj wszystko by wychodziło ładnie bo napewno w sumie pływaliśmy więcej niż 4h :)

Przykład 2.

5l/h .... Prędkość max jaką osiagaliśmy to 28km/h i to by znaczyło że powinien spalić 5l po przepłynięciu 28km (oczywiście w wielkim uogólnieniu)?

PS. Jeżeli temat już się pojawiał wcześniej to proszę o link i usunięcie moich rozwałek :)

W tzw międzyczasie sytuacja trochę się zmieniła bo całkowity dystans na zbiorniku wyniósł około 58km a nie jak wyżej napisałem 36km co zasadniczo zmienia problem. 

Trochę się wyrwałem z liczeniem i zawracaniem (zaśmiecaniem forum ) głowy za co przepraszam.

Edytowane przez sucks_one

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żaden silnik nie spali więcej niż mu wlejesz :rolleyes:

Tu masz poglądowe spalanie różnych silników. http://www.boat-fuel-economy.com/polski

Moja łódka 540x220cm 75km [dwusuw] waga całości ok 900kg spalanie 13-15l/h przy 3500obr-prędkość 25-28km/h

Pozdrawiam.

post-48688-0-91092900-1408032561_thumb.jpg

Edytowane przez qulpi

• 0

Łódka alu 440x175. Płytkie v. Tohatsu 20km. Na pełnym gazie pali około 6l/h, przy prędkości ok. 41. Masa całości około 470 z jedną osobą. Przy masie około 570kg vmax 34/h. Spalanie podobne.

twoja wiarygodność kolego spada w tym momencie o około 32 % :lol:

na dole strony w tabeli http://www.tohatsu.pl/produkty/silniki-czterosuwowe/mfs-20/

Edytowane przez Michał81

• 0

Nie martwię się tym zbytnio. Wszak żeby zejść do Twojego poziomu kolego marketingowcu jedynej słusznej łodzi, brakuje mi i tak jeszcze 68%. A na stronie polskiego dystrybutora jest błąd.

http://www.tohatsu.com/tech_info/fuel_consumpt.html

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Mój spala bardzo mało,bo kupiłem do łodzi wędkarskiej ciężkiej i stabilnej(bo taka na ryby musi być) silnik nowy w Mikołajkach suzuki 2.5Km czterosuw ,a do zbiornika pod korek wchodzi 1.1l i płynę ,aż mi zgasnie tj.w zależnosci od pogody ,ale przeciętnie około10-12km i manetka do oporu.Zamierzałem zmienic silnik na większy ,ale mnie emerytowi po co się spieszyc,a taki silniczek (13.5kg) wszędzie wrzucę, bo jest lekki ,a na dłuższa wyprawę mam Jeanneau 75Km i smigam,ale trzeba się liczyć z kosztami 6-7 razy więcej niż to malenstwo Suzuki.Takie są prawa natury.Pozdrawiam.

• Like 1

• 0

Witam

Szukałem informacji ile może spalać max litrów silnik który posiadam mariner 10KM magnum dwusuw. Znalazłem tylko na zachodnich forach że przelicznik jako taki to jeden galon na 10KM przy silniku dwusuw no ale teraz pytanie czy to prawda i czy galon amerykański 3.7 litra czy angielski ;)

Ile tak na oko spalają u was dwusuwy miło będzie jak wypowiedzą się także użytkownicy mniejszych jak i większych silników. Najlepiej jakbyśmy podawali przy max prędkości na 1 godzinę.

• 0

Uuu, ciekawe któż poda takie dane?

Raczej ciężko będzie uzyskać takie informację.

Kto pływa przez godzinę z maksymalnie odkręconą manetką, a potem dolewa paliwa by zobaczyć ile jego silnik pali.

Druga sprawa, spalanie przy każdej łajbie a tym samym silniku będzie raczej inne...

Fajnie byłoby mieć taką bazę ale to raczej nie osiągalne :(

Od siebie mogę dodać, że moja Hondzinka 2,3 km pali baardzo mało, Yamaszka 5km też za wiele nie pali.

Ile palą, tego nie wiem, pływam raz szybko raz wolno.

Oba to czterosuwy.

• 0

Łódka alu 440x175. Płytkie v. Tohatsu 20km. Na pełnym gazie pali około 6l/h, przy prędkości ok. 41. Masa całości około 470 z jedną

osobą. Przy masie około 570kg vmax 34/h. Spalanie podobne.

Kolego na jakiej srubie i przy jakich obrotach miałeś tak zacna v max. Przy takiej masie aż wierzys się nie chce ze 20 kucy bujnie tyle

• 0

Śruba Solas 4x9,25x11, obroty około 5600 - to była granicą możliwości tego silnika - przy dwóch osobach jedna najlepiej na dziobie. W trzech chłopa z gratami nie było szans na wyjście do ślizgu, chyba że ktoś by wyskoczyły za burtę.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Pomiar na rzece. Podane wartości są średnie. Żeby nie było różowo - wychodzenie do ślizgu trwało długo, a jak łódką porosła to v-max spadło. W nowej łodce założyłem 9" i nie tęskniłem za 11. Pewnie jakbym poszukał, to bym znalazł jakieś filmiki z pływania.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka