Skocz do zawartości
  • 0

Silniki zaburtowe - spalanie / zużycie paliwa

sucks_one

Pytanie

Cześć,

Właśnie udało mi się policzyć cyrka ile km udało nam się przepłynąć w ubiegły weekend na jednostce co by sprawdzić spalanie debiutującego motora jakim jest Mercury 15km.

Jednostka to ponton 330cm ProScan Marine z alu podłogą. Na pokładzie ja oraz moja żona a za burtami dmucha i faluje bo to Śniardwy.

Ogólnie udało się nam przepłynąć około 36km po  ciężkich jak dla powyższego pływadła warunkach i przy okazji spalić cały zbiornik tj. 11.5litra.

Czy wg Was spalanie nie jest zbyt wysokie? Nie pływaliśmy od miejsca do miejsca tylko przelotowo ślizgiem nawet 15km non stop.

Kiedy odbierałem z serwisu facet mi powiedział że w najgorszych warunkach spali 5l/h i w zasadzie to nie wiem jak to przyjąć :)

Przykład 1.

5l/h = 10l/2h .... i tutaj wszystko by wychodziło ładnie bo napewno w sumie pływaliśmy więcej niż 4h :)

Przykład 2.

5l/h .... Prędkość max jaką osiagaliśmy to 28km/h i to by znaczyło że powinien spalić 5l po przepłynięciu 28km (oczywiście w wielkim uogólnieniu)?

PS. Jeżeli temat już się pojawiał wcześniej to proszę o link i usunięcie moich rozwałek :)

W tzw międzyczasie sytuacja trochę się zmieniła bo całkowity dystans na zbiorniku wyniósł około 58km a nie jak wyżej napisałem 36km co zasadniczo zmienia problem. 

Trochę się wyrwałem z liczeniem i zawracaniem (zaśmiecaniem forum ) głowy za co przepraszam.

Edytowane przez sucks_one

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zamontowałem obrotomierz z licznikiem motogodzin  do silnika dzięki czemu mam  konkretne informacjie :
 łódź 3,6m   solar

silnik 9,9 suzuki  2 suw
2 osoby + trochę  gratów

miejsce to rzeka warta
dystans  + -  14km z prądem i 14 pod prąd 
2 godziny  i 20 minut tyle wskazał licznik motogodzin
pływanie z różnym  tempem 30-100%
 spalone 7,8 litra mieszanki

silnik maksymalnie osiągał  5,480 obr/min  więc chyba OK bo jakos tak 10KM  się  kręci na maxa.

• 0

Panowie mam ponton Pro Marine 420 cm i Mercury 15hp 2t z 1997r o jakim skoku i wielkości powinienem mieć śrubę ? Aby ponton osiągał jak najlepsze prędkości.

Czytam wypowiedzi kolegów powyżej miałem ten sam silnik przy 320cm pontonie i nawet sam nie osiągałem takich prędkości max było 35. W 2 osoby prędkość spadała do 28km\h. 

• 0

Mam takiego w firmie u siebie, jest to pierwszy silnik który wprawił mnie w mega zdziwienie. Silnik miał momenty wchodzenia w samozapłon, był taki moment że nagle łapał max obroty, zdejmowałem mu fajki ze świec a on dalej pracował, aby go zgasić po pierwsze złączka paliwa out, po drugie ręką trzeba było przytkać gaźnik. Po miesięcznej walce udało się wychwycić problem i naprawić. Co do samego silnika to wieczne problemy z odpaleniem , z pracą , apetyt na paliwo mega i głośny ja h....j, dla mnie silnik NIEOBLICZALNY i nie godny polecenia - przynajmniej ja z takim delikwentem miałem doczynienia....

• 0

Mam takiego w firmie u siebie, jest to pierwszy silnik który wprawił mnie w mega zdziwienie. Silnik miał momenty wchodzenia w samozapłon, był taki moment że nagle łapał max obroty, zdejmowałem mu fajki ze świec a on dalej pracował, aby go zgasić po pierwsze złączka paliwa out, po drugie ręką trzeba było przytkać gaźnik. Po miesięcznej walce udało się wychwycić problem i naprawić. Co do samego silnika to wieczne problemy z odpaleniem , z pracą , apetyt na paliwo mega i głośny ja h....j, dla mnie silnik NIEOBLICZALNY i nie godny polecenia - przynajmniej ja z takim delikwentem miałem doczynienia....

Dzięki Piotrek, mniej więcej takie właśnie opinie słyszałem o tym silniku. Trochę się napaliłem na niego stąd moje pytanie.

• 0

Zużycie paliwa dla większości silników (jak nie wszystkich) dostępnych.

Nie wiem czy ktoś już wrzucał link do tej strony. Jeżeli tak, to odświeżam, jeżeli nie - enjoy :)

Dane uogólnione. 

http://www.boat-fuel-economy.com/outboard-fuel-consumption-liters

Edytowane przez MarCinFin

• 0

W zestawieniu brak zużycia paliwa mniejszej mocy (typowo wędkarskich). Chyba piszący zestawienie, wyszli z założenia, że te małe silniki zużywają tak mało paliwa, że nie ma sensu tego mierzyć i publikować. Słusznie zresztą.

są, tylko musisz kliknąć zestawienie dla małych jednostek np. 

http://www.boat-fuel-economy.com/suzuki-outboard-fuel-consumption-liters klikasz na samym dole okna  

Portable Suzuki Outboard fuel consumption chart DF 2.5 - 4 - 6 - 9.9 - 15 hp

nie ma co prawda licznika tylko zużycie dla 4500 lub 5500 rpm 

Edytowane przez MarCinFin

• 0

Możesz sobie przyjąć, że silnik 4T zuzywa około 0,35l paliwa/h na 1kM generowanej mocy. Małe silniki tylko wąchają paliwo, tak że nie warto tego wcale rozpatrywać, chyba ze pod kątem dłuższych wypraw i ew. zapasu. Pod względem kosztów to bez sensu.

• 0

Jaką masz śrubę?

Śruba niestety już ciężko powiedzieć jaka. Musze ja zmienić bo ma kilka wyszczerbien i wtedy siada do odszyfrowania dokładnie takiego samego skoku i wielkości. Prędkość powinna trochę wzrosnąć bo nie będzie szczerb na łopatka.

• 0

Panowie mam ponton Pro Marine 420 cm i Mercury 15hp 2t z 1997r o jakim skoku i wielkości powinienem mieć śrubę ? Aby ponton osiągał jak najlepsze prędkości.

Czytam wypowiedzi kolegów powyżej miałem ten sam silnik przy 320cm pontonie i nawet sam nie osiągałem takich prędkości max było 35. W 2 osoby prędkość spadała do 28km\h.

Sprawdź najpierw trym. Może masz śrubę uciagowa? Przy tym silniku ( wczesniejsza wersja ) ja w pojedynkę i troche gratów waga ok 200 kg wszystko za mną osiagam wg gps 52 km /h oczywiście tylko przy fali max 30 cm. Przy wyższej przy 30 na godzine można się mocno poobijac.

• 0

Wczoraj robiłem test.

Ponton 280 kolibri, Yamaha 8KM 2T z 2000r.

Na pontonie ok 180kg.

Odra, silnik pracował przez godzinę na 95% mocy i 1,5h na 85% na koniec 5 minut 100% zabawy. 

Zrobiliśmy wedle znaków rzecznych 52km, wedle GPS 50km. Przelotowa z prądem 24km/h pod prąd 18-20km/h.

Przed wyjazdem zatankowałem do szyjki, po powrocie uzupełniłem weszło 10,5 litra.

Miałem duży problem z ustawieniem się na pontonie i nie bardzo chciał wchodzić w ślizg. Muszę koniecznie podnieść silnik o 5cm i wtedy spróbować raz jeszcze. Jak pływam sam szybkość przekracza 30km/h.

• 0

Możesz sobie przyjąć, że silnik 4T zuzywa około 0,35l paliwa/h na 1kM generowanej mocy. Małe silniki tylko wąchają paliwo, tak że nie warto tego wcale rozpatrywać, chyba ze pod kątem dłuższych wypraw i ew. zapasu. Pod względem kosztów to bez sensu.

Wielu producentów (Honda, Tohatsu) podaje zużycie paliwa w gramach. Średnia gęstość benzyny wg polskiej letniej specyfikacji to 735kg na 1m3 czyli jeden kilogram benzyny to 1,36 litra

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Witam. Koledzy powiedzcie mi gdzie na srubie sa oznaczenia zebym mogl dowiedziec sie jaka mam zalozona srube?

Po prostu ja obejrzyj dokladnie, powinien być tam caly symbol opisujacy charakterystyke sruby. Może być to wytloczone np. na lopatce sruby

Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu Tapatalka

• 0

Jako pierwszy napiszę coś o osiągach, spalaniu Storma. Model 2t 13,5km. Łódź contra 350, ja, ojciec, graty, razem dobre 400kg. Szybka śruba, wolno wchodzi w slizg w rzecznym nurcie, ale rozpędza łódź do 33kmh z i do 30kmh pod prąd. Średnie spalanie, troll, przeloty wychodzi ok 1,5-1.7l na godzinę. Jak pływalem sam, lub we 2 pontonem, nie mierzyłem prędkości, ale była odczuwalnie większa, spalanie troszkę mniejsze. Samemu nie odwazylem się odkrecic menetki dalej niz 2/3 mocy????

• 0

Panowie dodajmy informacje o spalaniu na kilometr oczywiście o ile ktoś jest w stanie podać

Dyskusja o spalaniu przeniesiona z poniższego wątku:

http://jerkbait.pl/topic/135483-jakiej-firmy-silnik-zaburtowy/page-0

Edytowane przez Piotrek Milupa