Skocz do zawartości

Phenix Nanotubes M1

tyka3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów....

Na forum mozna wyczytac wiele o Karabela, Elixir itd....

Mało jest informacji o M1....czy są to jakies nieudane konstrukcje, czy mało popularne???? Czy jest to udany wybór do lowniea sandaczy????

Czy ktoś mógł przedstawic blizej te blanki a mianowicie chodzi mi o MX-S72M 218 cm, 6-12,  3-21g oraz MX-72ML 218cm,6-12, 7-18g....

Mile widziane opinie o pozostałych blankach tej serii.....

Pozdrawiam i czekam na info.....

Pisał o tym ( o M-1 kach wieloczęściowych) Łukasz w swoim wątku "Z wizytą u ......." , ale ten co mnie tak rajcuje to 2,9m moc 10-12lb i realne cw 3-18 przy szczytówce 1,6mm i dolniku 14mm.

Opowiadał mi o Rafał - Dąbek111 gdyż jako pierwszy go zbroił i testował ten pierwszy sampel a dziś usłyszałem także sporo o nim od Zbyszka Kawalca który także miał możliwość podziwiania Rafałowej adaptacji tego blanku  ;)

Ponieważ to były jak do tej pory tylko sample to nie bardzo wiadomo co wejdzie do produkcji i stąd pewnie brak tabelki.

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Ja dosyc dlugo uzywam 2-czesciowej wersji M1 o symbolu MX-S862MH 8'6" 17lb 1oz. Ma on na razie tytul sampla czy prototypu jak kto woli. Kijek jak na swa dlugosc i moc bardzo lekki bo w uzbrojeniu w ciemny korek i stalowe sici phenixa wazy niecale 140g. Blank jest bardzo dynamiczny i wybitnie szczytowy. Idealnie nadalby sie do lowienia sandacza w rzece z brzegu. Ja nieststy na rzece sandaczy nie lowie i kupilem go z mysla o troci w morzu. Przynetami o masie 28g macham bardzo dynamicznie i wydaje mi sie ze cw z opisanych 28g mozna interpretowac na 35g. Jest to taka mocna uncjowka. Jedyny minus tego blanku to dlugosc. Przy trociowaniu w morzu przydalaby sie jednak wedka 2.9... zastanawiam sie nad zmiana na cos w podobnych parametrach ale blizej tej dlugosci 3m.

Edytowane przez Wędkarz87
  • Like 1

Arek czy krótsze  2.2m - 2.4m  3/4 mogą być w tej dostawie marcowej ? Jeżeli tak to warto mi poczekać :)

Łukasz jest dość oszczędny w zapewnieniach, ale to pewnie dobrze ;)  bo trzeba sobie zdać sprawę, że te blanki to w 90%(jak nie 100) zapotrzebowanie naszego rynku a ten nasz rynek to raczej bidny jest więc należy się przyzwyczaić do tego, że "jak przyjdzie to będzie"

Osobiście bardzo czekam (oprócz boleniowego długasa) na 10lb 2"2' bo za miesiąc zacznie się u mnie sezon pstrągowy ;)

Mi w ofercie phenixa brakuje typowych blanków pod wielkorzeczne łowienie z pływadla...czegos circa 8-8'3 ft i 12 lb pod białoryb z nurtu oraz 17lb pod bolenie i okazyjnie sandacze. Typowy fast lub x-fast w phenixowym progresie...no chyba,ze coś przeoczyłem ;)

Patryk,pod brzegowego bolca i okazjonalnie sandacza jest przecież świetny blank PST 895 17lb, lub opisany wyżej przez kolegę z Gdańska @Wędkarz 87 

M1 8'6".

Nie wiem czy coś będzie w długości 8' ,ale na pływadło któryś z głębiej pracujących M1 7'2"

A jakbyś się skusił na jednoskłada ,to mam  akurat właśnie w gotowości to zbrojenia ,na nowy sezon pod bolka 8' realnie konkretne 12lb w dolniku z czyłym szczytem Triffectę.Blank pod konkretne pstrągi ,szczupaki na lekko i bolki.Blank pod obciążeniem pięknie się gnie  :)