Skocz do zawartości

Phenix Nanotubes M1

tyka3

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm i ja sie skłaniam ku tej opcji :)  Kolego Jacku a była by szansa na jakieś "macanko" oczywiście mowa o kiju :)  Nie ukrywam  że bardzo by mi to pomoglo dokonać wlaściwego wyboru ...

Edytowane przez pablo208

SP962XUL ma bardzo zbliżony do FXa realny komfort obsługi w dolnym c/w ,natomiast bije go na łeb w górnym,gdzie 4cm wobek z większym sterem nie kładzie szczytówki,szczególnie w nurcie.Co do jigowania to na Wisełce testowałem 5-10g +5cm i było bardzo komfortowo..

Szczyt SP nadzwyczaj wyraźnie pokazuje jak i przekazuje do łapy drgania najmniejszych drobiących wobków.

W razie przyłowu jest moc na konkretnego polka czy innego zębacza.

FX bardziej na leniwy nurt czy wodę stojącą.Coć na Wiśle nawet w szybkim nurcie radzi sobie spokojnie z najmniejszymi cukierkami ,szczególnie smużakami.

Przy gumkach komfort kończy się przy 7g+5cm na wodzie stojącej

• 3 tygodnie później...

Ja odczucia mam bardziej niż pozytywne.Blank mocno uniwersalny ,pod okonia na średnio i ciężej, pod sandałka na lekko max 15g ołowiu, pod szczupłego również. Blank szybki bardzo sprężysty o akcji szczytowej ale płynnie przechodzi ugięcie niżej pod narastającym oporem. Nie ma żadnych przesztywnień w ugięciu, nawet na łączeniu co nie jest często spotykanym zjawiskiem. Blank smukły z bardzo cienką szczytówką ( jakieś 1,2-1,3mm).

Jest to jeden z najbardziej ulubionych kijków jakie mam, a parę ich mam ;) .Polecam z pełną odpowiedzialnością :)

• Like 2

Witam

mam pytanko czy ma któryś z kolegow wedke na blanku phenixa m 1 MX72H.

Może i po herbacie, ale posiadam kijek na owym blanku. 50 gr daje radę(można w razie potrzeby trochę przeciążyć) a zaczyna się już gdzieś od 10-12. Bardzo szybki i czuły o dobrej transmisji, pod obciążeniem wchodzi w pełniejsze ugięcie, ale żeby to sprawić potrzeba nie lada zwierza ;)

U mnie głównie do orania w ciężkim opadingu, ale i szczupakowe swimbaitowanie ogarnia. Dobry również wybór jeśli ktoś szuka zasięgu.

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Rafał, a jak z czułością tego blanku? Mam Elitkę 8,6 12lb i jestem pod wrażeniem jak "pokazuje" na szczytówce, to co dzieje sie z przynętą. Niestety do opadu jest za długi dla mnie.   

Czułość jest na bardzo wysokim poziomie.W porównaniu do M1 w jednym kawałku SP są wyraźnie bardziej czułe.

Czy gdzieś dostępne jest zestawienie/ceny tych blanków? Szukam serii SP na stronie Rodmas i znaleźć nie mogę. Mam M1 w jednym kawałku i złego słowa powiedzieć nie mogę. Tym bardziej stwierdzenie:

Czułość jest na bardzo wysokim poziomie.W porównaniu do M1 w jednym kawałku SP są wyraźnie bardziej czułe.

daje mi do myślenia.

pozdrawiam

Łowiłem castem na MXS72L,micha cieszyła się cało czas.Rzuty łatwe bezwysiłkowe ,bardzo celny.Wersja dwuskładowa minimalnie szybsza mimo subtelniejszej szczytówki,raczej zasługa usztywnienia blanku na złączu,choć nie może być mowy o jakimkolwiek przesztywnieniu,bo blank gnie się płynnie.

Czu dwuskład czulszy? :rolleyes: bo ja wiem,podobno materiał ten sam.Teraz łowię spinem na SP722L, więc jakies porównanie mam.Ta wyższa czułośc dwuskładu daczej wynika z innych parametrów niż materiał,,jak wspomniałem jest ciut szybszy i subtelniejszy w szczycie,więc może stąd.

Co do MX72H, to Tomek88 trafnie go opisał.dodam tylko ,że kijek po wzięciu do łapy robi wrażenie normalnej sandaczówki,ale to konkret badyl ,pod duże przynęty i duże ryby.

Po analizie moich potrzeb oraz recenzji obydwu Rafałów i kilku opini na priv, spośród dwóch blanków: Matagi Super Shore L oraz Phenix M1  SP 722 L wybrałem "ptaszora". Oto kilka argumentów przemawiających za tym kijem:

- długość 2,18 jednak będzie bardziej poręczna przy jigowaniu pomimo tego że łowię tylko z brzegu (główek)

- M1 pomimo że jest szybkim, sprężystym blankiem bardziej odpowiada pod moje łowienie czyli głównie szczupaki, większe okonie, rzadziej sandacze

- raz od wielkiego święta  kijek może posłużyć jako kijek pstrągowy

Dziękuję Panowie 

A co mi tam,- napiszę o tym  :rolleyes:

Z tym materiałem użytym do budowy blanków z serii M-1 a w szczególności z nano-rurkami jest pewien problem w postrzeganiu blanków czy gotowych już wędek.

Zarówno blanki jak i wędki na nich zbudowane są wyraźnie sztywniejsze od swoich odpowiedników bez nano-rurek.

Sztywność ta do tej pory znana jedynie z kijów z dodatkiem włókien boronowych wzdłużnych daje poczucie znacznie większej mocy, jednak bije na głowę 'borony" pod względem lekkosci.

Im krótszy kij tym rozjazd pomiędzy oczekiwaniem wynikającym z wcześniejszych doświadczeń a realiami jest większy. Dotyczy to oczywiście tzw pierwszych wrażeń, bo jak się toto weźmie nad wodę i połowi w sensie coś złowi to już wiadomo o co chodzi.

Opisy cw na 4 znanych mi modelach z tej serii kijach są bardzo poprawne a we wszystkich przypadkach z wyjątkiem kija 7"2' 10lb można komfortowo zejść poniżej dolnego cw i wyżej także...

Jeśli się wyraziłem mało precyzyjnie to powiem jak krowie na miedzy:

- jeśli ktoś myśli, że tzw "najnowsza technologia" załatwi za niego swoje niedobory techniczne a dodatkowo da kij okoniowo-sumowy itd to jak zwykle jest w błędzie <_<

- dla zwolenników feniksa w tytanach także mam złe wiadomości,- te znane mi blanki znacznie lepiej robią robotę bez tytanów niż z nimi  :rolleyes:

PS

To są tylko moje subiektywne odczucia :)

• Like 2

• 5 miesięcy temu...

Phenix M-1 SP 862MH- opinie użytkowników

Byłbym bardzo wdzięczny za kilka spostrzeżeń spoza fotela czyli znad wody...

Myślę tu o zakresie obsługiwanych przynęt (różnego rodzaju) a przede wszystkim o zachowaniu się pod rybą.

Może nawet chciało by sie komuś wstawić fotki ugięcia? Eh chyba rozmarzyłem się  :lol:  :lol:  :lol:

To bardziej swędzenie w portfelu niż prawdziwe poszukiwanie  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: a bardziej poważnie umęczyłem się przy tej mega niżówce, która pozwala zbliżyć się do koryta głównego z ciężkimi gumami i kijem 2,9 oraz 2,7m.

Kilka godzin takiego nie szczególnie pasjonującego heblowania, ale przynoszącego niezłe efekty potrafię jeszcze znieść fizycznie bez bólu ale tak całą dniówkę (8-10 godzin) już czuję w kościach poza tym od czasu Hardego nie miałem kija 2,6m,- więc może pora spróbować :rolleyes:

• Like 1

..używam go za krótko aby coś więcej naskrobać..

Docelowo kij na sandacze i jesienne bolenie pod RH..ale hermesa tez nieźle miota..

Nie jest tak wybitnie szczytowy jak to opisuja, ale szybko gaśnie. Dobra ryba 70+ zmusza go do ugięcia.

Mniej "elektryczny" od analogicznej SCV 17lb, ale pokazuje i przekazuje co trzeba.

Rzucałem nim 3calowym kopytem plus 28gr-dawał spokojnie radę. Z kija nie podbijam więc nie wiem czy klęka, kuca itp, itd... ;)

• Like 2

Dzięki Patryk, dwie informacje które podałeś są dla mnie szczególnie cenne :)

Z kija także rzadko podbijam (tylko prowadząc z nurtem) bo w takim nurcie jaki jest u mnie (Ren) lekki ruch, łowiąc pod prąd lub w poprzek oznacza już wysokie szybowanie gumiaka ;)

• Like 1

Patryk,- jeszcze jedno pytanie, od jakiego dolnego cw czujesz pełną kontrole nad wabiem?

Chodzi mi zarówno o gumy jak i woby.

No i może drugie pytanie pomocnicze (dla mnie) jakie przelotki masz na szczycie (typ, rozmiar)

Z góry dziękuje za odpowiedź  ;)

• Like 1