pablo208 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Hmmm i ja sie skłaniam ku tej opcji Kolego Jacku a była by szansa na jakieś "macanko" oczywiście mowa o kiju Nie ukrywam że bardzo by mi to pomoglo dokonać wlaściwego wyboru ... Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 SP962XUL ma bardzo zbliżony do FXa realny komfort obsługi w dolnym c/w ,natomiast bije go na łeb w górnym,gdzie 4cm wobek z większym sterem nie kładzie szczytówki,szczególnie w nurcie.Co do jigowania to na Wisełce testowałem 5-10g +5cm i było bardzo komfortowo..Szczyt SP nadzwyczaj wyraźnie pokazuje jak i przekazuje do łapy drgania najmniejszych drobiących wobków.W razie przyłowu jest moc na konkretnego polka czy innego zębacza.FX bardziej na leniwy nurt czy wodę stojącą.Coć na Wiśle nawet w szybkim nurcie radzi sobie spokojnie z najmniejszymi cukierkami ,szczególnie smużakami.Przy gumkach komfort kończy się przy 7g+5cm na wodzie stojącej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Rafał a jak z mocą tego Sp ? Mocniejszy w dole niż np fx 862-2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Mocniejszy wyraźnie ,ale gnie się pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 No więc wybór jest prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Panowie, może podzielicie się swoimi odczuciami na temat SP 722 L? Rafał @Dąbek111, porównywał ten blank do Matagi SS L w swoim wątku, z tego co wiem jest on dość popularny. Może ktoś chce sie podzielić na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Ja odczucia mam bardziej niż pozytywne.Blank mocno uniwersalny ,pod okonia na średnio i ciężej, pod sandałka na lekko max 15g ołowiu, pod szczupłego również. Blank szybki bardzo sprężysty o akcji szczytowej ale płynnie przechodzi ugięcie niżej pod narastającym oporem. Nie ma żadnych przesztywnień w ugięciu, nawet na łączeniu co nie jest często spotykanym zjawiskiem. Blank smukły z bardzo cienką szczytówką ( jakieś 1,2-1,3mm).Jest to jeden z najbardziej ulubionych kijków jakie mam, a parę ich mam .Polecam z pełną odpowiedzialnością 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Rafał, a jak z czułością tego blanku? Mam Elitkę 8,6 12lb i jestem pod wrażeniem jak "pokazuje" na szczytówce, to co dzieje sie z przynętą. Niestety do opadu jest za długi dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Witammam pytanko czy ma któryś z kolegow wedke na blanku phenixa m 1 MX72H.Może i po herbacie, ale posiadam kijek na owym blanku. 50 gr daje radę(można w razie potrzeby trochę przeciążyć) a zaczyna się już gdzieś od 10-12. Bardzo szybki i czuły o dobrej transmisji, pod obciążeniem wchodzi w pełniejsze ugięcie, ale żeby to sprawić potrzeba nie lada zwierza U mnie głównie do orania w ciężkim opadingu, ale i szczupakowe swimbaitowanie ogarnia. Dobry również wybór jeśli ktoś szuka zasięgu. Edytowane 17 Maja 2015 przez Tomek88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Rafał, a jak z czułością tego blanku? Mam Elitkę 8,6 12lb i jestem pod wrażeniem jak "pokazuje" na szczytówce, to co dzieje sie z przynętą. Niestety do opadu jest za długi dla mnie. Czułość jest na bardzo wysokim poziomie.W porównaniu do M1 w jednym kawałku SP są wyraźnie bardziej czułe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Czy gdzieś dostępne jest zestawienie/ceny tych blanków? Szukam serii SP na stronie Rodmas i znaleźć nie mogę. Mam M1 w jednym kawałku i złego słowa powiedzieć nie mogę. Tym bardziej stwierdzenie: Czułość jest na bardzo wysokim poziomie.W porównaniu do M1 w jednym kawałku SP są wyraźnie bardziej czułe. daje mi do myślenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Proszę http://rodmas.pl/?p=1027 http://wedki.pl/content/27-m1-nanotubes Edytowane 17 Maja 2015 przez pawello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Dzięki.Widać szukałem nie tam gdzie trzeba. Mam MX S72L w cascie czy Waszym zdaniem zmiana na SP 722L faktycznie poszerzy zakres stosowanych gramatur przy zachowaniu czułości i ciętości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Łowiłem castem na MXS72L,micha cieszyła się cało czas.Rzuty łatwe bezwysiłkowe ,bardzo celny.Wersja dwuskładowa minimalnie szybsza mimo subtelniejszej szczytówki,raczej zasługa usztywnienia blanku na złączu,choć nie może być mowy o jakimkolwiek przesztywnieniu,bo blank gnie się płynnie.Czu dwuskład czulszy? bo ja wiem,podobno materiał ten sam.Teraz łowię spinem na SP722L, więc jakies porównanie mam.Ta wyższa czułośc dwuskładu daczej wynika z innych parametrów niż materiał,,jak wspomniałem jest ciut szybszy i subtelniejszy w szczycie,więc może stąd.Co do MX72H, to Tomek88 trafnie go opisał.dodam tylko ,że kijek po wzięciu do łapy robi wrażenie normalnej sandaczówki,ale to konkret badyl ,pod duże przynęty i duże ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Po analizie moich potrzeb oraz recenzji obydwu Rafałów i kilku opini na priv, spośród dwóch blanków: Matagi Super Shore L oraz Phenix M1 SP 722 L wybrałem "ptaszora". Oto kilka argumentów przemawiających za tym kijem: - długość 2,18 jednak będzie bardziej poręczna przy jigowaniu pomimo tego że łowię tylko z brzegu (główek)- M1 pomimo że jest szybkim, sprężystym blankiem bardziej odpowiada pod moje łowienie czyli głównie szczupaki, większe okonie, rzadziej sandacze- raz od wielkiego święta kijek może posłużyć jako kijek pstrągowy Dziękuję Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 .............. Zawsze też może trafić na giełdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Oczywiście, jest nawet duże tego prawdopodobieństwo . Wszak lobby Phenixowe jest dość przekonywujące. Edytowane 18 Maja 2015 przez pawello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 A co mi tam,- napiszę o tym Z tym materiałem użytym do budowy blanków z serii M-1 a w szczególności z nano-rurkami jest pewien problem w postrzeganiu blanków czy gotowych już wędek.Zarówno blanki jak i wędki na nich zbudowane są wyraźnie sztywniejsze od swoich odpowiedników bez nano-rurek.Sztywność ta do tej pory znana jedynie z kijów z dodatkiem włókien boronowych wzdłużnych daje poczucie znacznie większej mocy, jednak bije na głowę 'borony" pod względem lekkosci.Im krótszy kij tym rozjazd pomiędzy oczekiwaniem wynikającym z wcześniejszych doświadczeń a realiami jest większy. Dotyczy to oczywiście tzw pierwszych wrażeń, bo jak się toto weźmie nad wodę i połowi w sensie coś złowi to już wiadomo o co chodzi.Opisy cw na 4 znanych mi modelach z tej serii kijach są bardzo poprawne a we wszystkich przypadkach z wyjątkiem kija 7"2' 10lb można komfortowo zejść poniżej dolnego cw i wyżej także...Jeśli się wyraziłem mało precyzyjnie to powiem jak krowie na miedzy:- jeśli ktoś myśli, że tzw "najnowsza technologia" załatwi za niego swoje niedobory techniczne a dodatkowo da kij okoniowo-sumowy itd to jak zwykle jest w błędzie - dla zwolenników feniksa w tytanach także mam złe wiadomości,- te znane mi blanki znacznie lepiej robią robotę bez tytanów niż z nimi PSTo są tylko moje subiektywne odczucia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Phenix M-1 SP 862MH- opinie użytkowników Byłbym bardzo wdzięczny za kilka spostrzeżeń spoza fotela czyli znad wody...Myślę tu o zakresie obsługiwanych przynęt (różnego rodzaju) a przede wszystkim o zachowaniu się pod rybą.Może nawet chciało by sie komuś wstawić fotki ugięcia? Eh chyba rozmarzyłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 ...widze że w dalszym ciągu kolega poszukuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 To bardziej swędzenie w portfelu niż prawdziwe poszukiwanie a bardziej poważnie umęczyłem się przy tej mega niżówce, która pozwala zbliżyć się do koryta głównego z ciężkimi gumami i kijem 2,9 oraz 2,7m.Kilka godzin takiego nie szczególnie pasjonującego heblowania, ale przynoszącego niezłe efekty potrafię jeszcze znieść fizycznie bez bólu ale tak całą dniówkę (8-10 godzin) już czuję w kościach poza tym od czasu Hardego nie miałem kija 2,6m,- więc może pora spróbować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Arek podpytaj @Patu łowi nim.W swoim wątku opisywałem go ,ale to wrażenia z krótkiego wypadu w celach testowych ,rybki nie holowałem. http://jerkbait.pl/topic/9485-d%C4%85bek-111-i-skutki-uzale%C5%BCnienia/page-60 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 ..używam go za krótko aby coś więcej naskrobać..Docelowo kij na sandacze i jesienne bolenie pod RH..ale hermesa tez nieźle miota..Nie jest tak wybitnie szczytowy jak to opisuja, ale szybko gaśnie. Dobra ryba 70+ zmusza go do ugięcia.Mniej "elektryczny" od analogicznej SCV 17lb, ale pokazuje i przekazuje co trzeba.Rzucałem nim 3calowym kopytem plus 28gr-dawał spokojnie radę. Z kija nie podbijam więc nie wiem czy klęka, kuca itp, itd... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Dzięki Patryk, dwie informacje które podałeś są dla mnie szczególnie cenne Z kija także rzadko podbijam (tylko prowadząc z nurtem) bo w takim nurcie jaki jest u mnie (Ren) lekki ruch, łowiąc pod prąd lub w poprzek oznacza już wysokie szybowanie gumiaka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Patryk,- jeszcze jedno pytanie, od jakiego dolnego cw czujesz pełną kontrole nad wabiem?Chodzi mi zarówno o gumy jak i woby.No i może drugie pytanie pomocnicze (dla mnie) jakie przelotki masz na szczycie (typ, rozmiar)Z góry dziękuje za odpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi