Skocz do zawartości

Phenix Nanotubes M1

tyka3

Rekomendowane odpowiedzi

Za mało mam go obłowionego, dubluje mi sie z SC V i nie wiem czy nie wyląduje niebawem na giełdzie.

To kij na jesienne łowy z brzegu, a generalnie 90% sezonu to pływadło.

Nie rzucałem niczym w dolnym zakresie, ponieważ boleniowe łowy ograniczają się ostatnio do 3-4 przynęt ( Hermes, RH 85, RH 10, RH 12).

Mój jest ubrany w essexy od 25 do 5tki ( tak mi się wydaje).

To mocny kij ( z grubszym szczytem od Sc V) i ultralekkie ringi typu Fuji Tytan są w mojej opinii zbędne

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Zimowe łowienie sandaczy ze względu na baaaardzo przedłużoną jesień dało mi już pewien obraz zastosowania tego blanku z którego jestem bardzo zadowolony.

Moje obserwacje zawężę do gumowego łowienia gdyż za wiele doświadczeń, w tym okresie z woblerem nie miałem a na pewno nie pokazały one nawet zarysu jakiegoś trendu czy prawidłowości.

Opis cw jest bardzo prawidłowy szczególnie w dolnym zakresie, co nie oznacza, że nie próbowałem znacznie niżej - da się zarówno rzucić jak i złowić  ;) ale faktycznie gdzieś od 8g zaczyna się pełen komfort zarówno rzutowy jak i czuciowy,- przynajmniej dal mnie  ;) Górny cw hmmm, doszedłem do 32g główki i 10 cm lunatica i o ile w silnym nurcie był widoczny spadek szybkości reakcji szczytówki w stosunku do szybkości ruszania kijem to nadal nie wpływało to ujemnie na skuteczność zacięcia, ale dla mnie była to granica komfortu. Trzeba przy tym pamiętać iż kij jest opisany do 30g czyli przeciążenie było o 1/3.

Nie wiem jak się takie zbyt ciężkie łowienie odbije na kiju na dłuższa metę ale do takich eksperymentów zachęca wręcz sprężystość tej konstrukcji.

Czułość jak dla mnie wzorowa zarówno przy wleczeniu, dryfie jak i tzw opadzie i zupełnie bez znaczenia czy łowiłem żyłką czy plecionką.

Brak spadów bez względu na wabik, nawet delikatne przyduszenia dawało się bez problemu zaciąć żyłką.

Z wędek o zbliżonej długości i deklarowanej mocy, którymi łowiłem w ostatnim czasie mogę go porównać z 17lb 8"6' Elitką oraz PST 895.

PST 895 to zupełnie inna konstrukcja i podobieństw do M-1 poza wzorowym trzymaniem ryby i brakiem spadów nie znajduję.

Elitka lepsza w dolnym cw zarówno rzutowo jak i czuciowo w górnym podobnie, jak chodzi o spady Elitka znów wygrywa z M-1 tzn ma, albo lepiej miała :P  ich duuuużo więcej na swoim koncie :lol:  :lol:  :lol:  :lol: ...

Ugięcie tytułowej M-1-ki spośród tej trójki jest najbardziej regularne i przyrasta bez skokowo aż do rękojeści.

• Like 3

• 8 miesięcy temu...

Nada się ale.

Kijek w podanym zakresie wabików daje bardzo dużo możliwości aktywnego prowadzenia. Zarówno gumy jak wszelkiej wszelkiej maści szarpane twarde wabie. Rzutowo, z zachowaniem jako takiego komfortu, ogarnie gumy o 10 gramów cięższe. Łowiłem sea shadem 6 cali na główce 10gramów. W dole zakresu rzutowego komfort podnosi dopięcie młynka o szybko startującej szpuli. Blank dzięki swojej budowie pozwala na dalekie, dynamiczne rzuty. Ja swój nieco wyżyłowałem zbrojąc go w 12 przelotek 10-4,5. Na dziś uzbroiłbym w 11 i wydłużył bym dolnik o 20mm (obecnie 230mm).

To co przy zdobywaniu odległości rzutowych i zacięciu z dystansu jest zaletą nie szczególnie dobrze sprawdza się podczas holu. Tragedii nie ma ale do szczupaków wolę blanki o nieco cieplejszej pracy.

Wyszystko co napisałem dotyczy pracy z plecionką i w takiej konfiguracji blank jest materiałem na bardzo dobrą sandaczówkę.

Ciekawie łowi się z linką mono. Zawęża się wówczas wagowy przedział przynęt w zależności od grubości wybranej linki ale można całkiem fajnie operować crankami i obrotówkami a i hole stają się przyjemniejsze. Z żyłką ok 0,25 można bardzo skutecznie łowić okonie na gumy o łącznej masie z główką 8-15 gramów. Z fluorocarbonem 0,35 można operować gumami o masie do ok 22 gramów. Cięższe przynęty ograniczją już możliwości warariacji podczas prezentacji przynęty.

Pozdrawiam,

Rafał

Edytowane przez Rafał S.
  • Like 1

W pod korbowym zastosowaniu dopowiedziałbym tak,- kij dobrze znosi przeciążenie górnego cw waga główki w smukłych gumkach typu ES do 4" można spoko i 35g założyć i prowadzenie będzie jeszcze ok, ale jak do "obszernej" gumy (lub z dużym ogonem) 4"-5"  dołoży się główkę 20-25 g to już będzie ende...

• Like 1

Może i po herbacie, ale posiadam kijek na owym blanku. 50 gr daje radę(można w razie potrzeby trochę przeciążyć) a zaczyna się już gdzieś od 10-12. Bardzo szybki i czuły o dobrej transmisji, pod obciążeniem wchodzi w pełniejsze ugięcie, ale żeby to sprawić potrzeba nie lada zwierza ;)

U mnie głównie do orania w ciężkim opadingu, ale i szczupakowe swimbaitowanie ogarnia. Dobry również wybór jeśli ktoś szuka zasięgu.

to ten chyba mój :D 

Panowie, miał już ktoś z Was do czynienia z blankiem/kijem na blanku SP-742-XUL 7'4'' 1-6lb Ex-Fast 2-7g.?

Tak. Mam od niedawna wędkę zbudowaną na tym blanku. Używam pod okonie. Opisany do 7g i tyle pociągnie biorąc pod uwagę łączną wagę główki i gumki. Ma piękne głębokie ugięcie. Dużo szybciej sie uruchamia niż np. w TR80. A przynęty oba te kije obsługują podobne, mimo ze Matagi opisany jest do 3g (mocno niedoszacowany).

• Like 1

SP 732 UL pociągnie 9g. Mam Big Ponda i chciałem cos co wiecej pociągnie. Kupiłem TR80. Ale to dla mnie zbyt mocny kij w dole jak na okonie, stad troche z przypadku wziąłem SP 742XUL. Miał byc prawidłowo opisany w przeciwieństwie do TR80 i raczej jest. Zakładam wiec, ze 732 tez jest właściwie oszacowany. Ponadto pracuje pięknie. Nie jak "kolano" co zdarzało sie w Phenixach typu FX.

• Like 1

SP 732 UL pociągnie 9g. Mam Big Ponda i chciałem cos co wiecej pociągnie. Kupiłem TR80. Ale to dla mnie zbyt mocny kij w dole jak na okonie, stad troche z przypadku wziąłem SP 742XUL. Miał byc prawidłowo opisany w przeciwieństwie do TR80 i raczej jest. Zakładam wiec, ze 732 tez jest właściwie oszacowany. Ponadto pracuje pięknie. Nie jak "kolano" co zdarzało sie w Phenixach typu FX.

Też myślałem o SP 732 UL, trzeba by tylko dopytać się u źródła czy rzeczywiście aby jest dobrze opisany. Czy w Matagim LL uruchamia się Dolnik pod większym ciężarem?

Edytowane przez pawello

Uruchamia się dolnik ale nie tak szybko jak w kinach typowo okoniowch. Jest to kij do sporych ryb na małe przynęty tak jak cała seria S.Shore. Dobrze trzyma okonie więc jest optymalny do łowisk gdzie jest duże prawdopodobieństwo przylowu szczupaka czy też sandacza

• Like 3

Też myślałem o SP 732 UL, trzeba by tylko dopytać się u źródła czy rzeczywiście aby jest dobrze opisany. Czy w Matagim LL uruchamia się Dolnik pod większym ciężarem?

Rozmawiałem z Łukaszem z Rodmasu. Od razu zaznaczył bym nie oczekiwał od tych SP więcej niż opis. 7 i 9g wagi przynęty. Zamówiłem tego do 7g z dużym dystansem mimo zapewnień Łukasza. W praktyce jest to co mówił, włącznie z ugięciem kija, bo po Matagi miałem uczulenie na twardy dolnik. Zwłaszcza, ze dedykowana do TR80 linka prędzej pęknie niż uruchomi jego dolnik. W praktyce TR80-tką łowi się na mocniejsze linki, bo kij na to pozwala, ale nie na tym mi zależało. Lubię precyzję, bo po czym w końcu poznawać jaki kij kupic. A zazwyczaj kupuję w ciemno, bo w sklepach takich patyków nie uświadczę.

• Like 2

Ja też wolę pełną amortyzację w kijach okoniowych, dlatego bliższe mi będą oba SP. Teraz tylko kwestia wyboru, czy do 7g, czy do 9g. Co do przyłowów, to nawet na Big Ponda udało się wyholować szczupaczą mamuśkę 70+ bez uszczerbku dla ryby. Dzięki za opinie Panowie.

Do  takich celów jakie ty sobie założyłeś testuję kij na blanku Matagi Auriga Nuovo do 11 g i jest to fantastyczny kij o niespotykanym ugięciu , bardzo przypominającym ugięcie szklaka , może zerknąłbyś w tą stronę ,po w 100 % pociągnie te gramatury zarówno dolne jak i górne w pełnym komforcie i przyłowy nie będą żadnym problemem.  Wadą jest to że w jednym kawałku oraz tylko 6 Ft