Skocz do zawartości

Phenix Nanotubes M1

tyka3

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem ten kij również i zgadzam się z kolegą w 100%. Pociągnie nawet ciut więcej myślę, że z 7gram plus smukłe 3' ostatecznie w spokojnej wodzie  ...

Mam ten kijek w delfinie,w/g mnie komfort animacji gumaka zaczyna sie od 5g+2"na ok 4m a kończy na 10g+3" na gł. 6m.

Aurigę 11g również w delfinie zacząłem obławiać i na chwilę obecną jest super.Zaczyna gadać od 3g+2" na 6-7m, w przedziale 5-10 na tej głebokości jest super.Pewnie można trochę więcej ,ale nie miałem potrzeby próbować.W dolnym zakresie na płytszej wodzie 2-3m zapewne zejście do 2g+ mała gumka nie będzie problemem.Jedna wędka na tym blanku zastąpi przynajmniej dwie w przedziale 4-10lb.

Mam ten kijek w delfinie,w/g mnie komfort animacji gumaka zaczyna sie od 5g+2"na ok 4m a kończy na 10g+3" na gł. 6m.

Aurigę 11g również w delfinie zacząłem obławiać i na chwilę obecną jest super.Zaczyna gadać od 3g+2" na 6-7m, w przedziale 5-10 na tej głebokości jest super.Pewnie można trochę więcej ,ale nie miałem potrzeby próbować.W dolnym zakresie na płytszej wodzie 2-3m zapewne zejście do 2g+ mała gumka nie będzie problemem.Jedna wędka na tym blanku zastąpi przynajmniej dwie w przedziale 4-10lb.

Rafał a czy nie uważasz , że 10g plus 3 cale na 6 metrach to troche dużo jak na ten kij ? Łowilem nim bardzo dużo w tym roku ...i pól zeszłego i 10g plus 3' nie odważyłem się zakładać nawet na 2 metrowej wodzie :( Wydaje mi się , że podbicie już nie będzie takie jak byc powinno ...Może mówisz o MM SS L ?

MIałem wcześniej L-kę ,którą obławiałem wiślane klatki  oraz na Martwei Wiśle blaty 4-6 m ,dawał radę 12g + 4" kajtek ES.

LL-kę mam w delfinie,więc sposób zbrojenia i rozmieszczenie  przelotek też może mieć wpływ na poprawę dynamiki. .Fakt nie jest to podbicie jak w wędce 12lb,ale spokojnie daje radę 10g+3"ES. Wypada wspomnieć ,że wędki używam do połowu z brzegu normalnie żrących okoni ,a sandacza traktóję jako przyłów.Ewentualnie na łodzi pod DSa.

• Like 1

A wracając do SP 742 XUL, dziś zważyłem Kajtka ES 3' + główka 5g i wyszło że taki duet waży~ 7,5g. Podobnie kopytko 5cm+ 5g ołowiu. Myślicie że dla  XUL to już za dużo? W grę wchodzi jedynie woda stojąca.

Łowiłem tak i nie pękał ;) I dosłownie i w przenośni. Spokojnie da radę.

• Like 2

Poratuj fotkami z ugięciem wędki, byłbym mocno zobowiązany.

Prymitywne warunki i kiepskie te fotki. Żaden ze mnie znawca jak powinno sie robić fotki ugięcia. Ciężarki 0,2 i 0,5kg (ostatnie zdjęcie). Niestety nie mam białej ściany by zrobić piekne ujęcia :(

post-54923-0-61571200-1478948905_thumb.jpg post-54923-0-42958600-1478948933_thumb.jpg

post-54923-0-80716500-1478948993_thumb.jpg

post-54923-0-87108600-1478949027_thumb.jpg

• Like 4

Dzięki fotkom mam juz troszkę lepsze wyobrażenie co do kija, puki co decyzje nie zapadły :) W grę wchodzi jeszcze Suzuki RXF-6LB-702 i daw gotowce z JP:

Tenryu Rayz RZ68LML:

http://fishing.tenryu-magna.com/trout/rayz.html

Shimano Cardiff Extreme:

http://fishing.shimano.co.jp/product/rod/3497

Na szczęście jeszcze 2 miesiące do sezonu pstrągowego i troszkę czasu na przemyślenia jest.

Niestety od sierpnia na Łukasza stronie stoi,- "jutro opis"....

W rozmowach Łukasz jest także dość oszczędny i mówi, że to nie ten sam materiał co znane już M-1 tylko jakby coś pomiędzy Black Chromem a M-1...

O i tyle mogę powiedzieć.

Tego "+" użył Zbyszek Kawalec by odróżnić to do czego przyzwyczaili się klienci myśląc o M-1 od tego co nowe....

Ot i cała historia tego plusa  ;)

Trudno (chyba :rolleyes: )jako nazwy użyć opisu "najnowsze blanki Phenixa"  :lol:  :lol:  :lol:

Lubię tę firmę za innowacyjność i pomysły, lubię te blanki, lubię Łukasza,- ale przy całym szacunki dla wymienionych,- aż takimi gwiazdami to nie są żeby tak lakoniczny wpis załatwiał wszystko bez pytań B)

• Like 1