Skocz do zawartości

Shimano chronarch 201 + Avail (SCPXT1539)

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej zainwestować jeśli by przyszło w nówkę chronarcha 51 niż kupować używkę 201 i tuningować, bo koniec końców cenowo wyjdzie podobnie a zostaniesz z dużym multikiem niekoniecznie dobrze sprawdzającym się na light i do tego używanym ;)

Edytowane przez Tomek88

Nawet mała Ryoga z RCS-em przy pstrągowaniu czy kleniowaniu nie chce współpracować w idealny sposób :(  To nie są multiki do UL, Curado się często pojawia na giełdzie, więc proponuję polować na 51 E i potem w razie potrzeby tuningować, będziesz miał maszynke od 2-3gr. :)

Mi się trafił używany za 600 to wziąłem, a za 200 dolców + przesył można teraz kupić nowy i wtedy miałem nówkę ściągać. Nówka to nówka, jak chcesz żeby Ci posłużył to koło stówki oszczędności może Ci się zemścić.

Czy scorpion 1001 będzie też dobrym wyborem? Na eBay jest o wiele więcej używek z Japonii

Chronarch i curado mało, a jak się pojawi to 150$ to minimum, przy nowym 200$ to malo opłacalne

Także chciałem dopytać odnoście skorpiona 1001, czy do takich zastosowań nie byłby lepszy od niego -  Scorpion Mg 1001?

Mi się trafił używany za 600 to wziąłem, a za 200 dolców + przesył można teraz kupić nowy i wtedy miałem nówkę ściągać. Nówka to nówka, jak chcesz żeby Ci posłużył to koło stówki oszczędności może Ci się zemścić.

Ok to wstrzymam się i kupię coś lepszego albo scorpion albo jakieś curado/chronarch. Może akurat jakaś promocja w US się trafi

Ja też planuję ( już od dwóch lat ) skompletowanie zestawu XUL.

Na dzień dzisiejszy , gdybym kupował taki multik , to byłby to Abu Revo LT bez tiuningu.

Tyle że trzeba go kupić w krainie gdzie ludzie mówią od tyłu.

http://marunouchishop.com/main/abu/ambassadeur_revo_lt.html

No nie do końca drożej.

Za LT w linkowanym sklepie zapłacisz 650zł.

Do tego przesyłka i ( jak się nie da inaczej ) cło.

I to wszystko wyniesie cię mniej niż 1000zł.

A dostajesz najlżejszą chyba produkowaną na świecie szpulę , magnetyk mosiężny napęd i prawdziwy JDM.

To wszystko dodatkowo można moczyć w słonej wodzie.

Dla porównania :

Scorpion , Curado lub Chronarch - 600 - 1000 zł.

Szpula - 350 - 400 zł. Magnetyk - 150-200 zł.

Do tego koszty przesyłki i niedajboże cła ..i jesteś w czarnej dupie.

No nie do końca drożej.

Za LT w linkowanym sklepie zapłacisz 650zł.

Do tego przesyłka i ( jak się nie da inaczej ) cło.

I to wszystko wyniesie cię mniej niż 1000zł.

A dostajesz najlżejszą chyba produkowaną na świecie szpulę , magnetyk mosiężny napęd i prawdziwy JDM.

To wszystko dodatkowo można moczyć w słonej wodzie.

Dla porównania :

Scorpion , Curado lub Chronarch - 600 - 1000 zł.

Szpula - 350 - 400 zł. Magnetyk - 150-200 zł.

Do tego koszty przesyłki i niedajboże cła ..i jesteś w czarnej dupie.

A coś z ciut głębszą szpulką z mosiężnym napędem z ABU ? Najlepiej JDM.

Generalnie chodzi mi o zakres przynęt 8-35 gramów.

Edytowane przez godski

Ja też planuję ( już od dwóch lat ) skompletowanie zestawu XUL.

Na dzień dzisiejszy , gdybym kupował taki multik , to byłby to Abu Revo LT bez tiuningu.

Tyle że trzeba go kupić w krainie gdzie ludzie mówią od tyłu.

http://marunouchishop.com/main/abu/ambassadeur_revo_lt.html

czyli już wiem na co zbieram

Widziałem fotki wcześniej ale nie sądziłem że ma zakres shimano+avail z magnetykiem, bo nie wiedziałem że szpula taka lekka, a wyglądem powala na kolana.

Do 800 zł myślę że do ogarnięcia jest. Przy odrobinie szczęścia i sprytu.

Dużo liczyć nie trzeba żeby zobaczyć o ile bardziej ekonomicznie wychodzi Abu. Nowy scorpion/chronarch to już 200$, 40$ magnetyk i 100$ szpula, do tego łożyska 30$

Edytowane przez atomic

Godski . No to po co ci tiuning ?

Większość małych kołowrotków ze standardową szpulą się nada.

Jak chcesz Abu ; to jest jeszcze LTX , MGX i w zasadzie STX też pociągnie , może też być ten nowy -Rocket ( czy jak mu tam ? )

Jak chcesz Shimano to Scorpion , Curado , Chronarch ( z numerem 50-51 )

I jeszcze całe stado innych się znajdzie.

Edytowane przez samwieszkto

Jeszcze taniej się da

http://global.rakuten.com/en/store/axiasports/item/jan0036282934115/

Kupowanie dużych ilości a pojedynczych sztuk to dwie różne sprawy. 3 razy kupowałem tak kołowrotki Quantum z USA i 3 razy mi się udało. Oczywiście wymaga to trochę szczęścia

Problemem jest przesyłka, zawsze jest droga. Zarobisz 2 razy po 100 zł na dwóch multikach. Okaże się że coś się stanie i trzeba odsyłać, płacić itd. Więcej czasu na tym stracisz niż zarobisz.

Edytowane przez atomic

A coś z ciut głębszą szpulką z mosiężnym napędem z ABU ? Najlepiej JDM.

Generalnie chodzi mi o zakres przynęt 8-35 gramów.

Mega wrażenie na mnie zrobiło Abu MGXTREME, do najtańszych nie należy, ale jak się nim pobawiłem na sucho to, porównując pracę, lekkość obracania szpuli itd. to Stx i innych Premierów nie chciało mi się już brać do ręki ;) Gdybym nie miał chronarch'a to pewnie bym się pokusił. Super waga 139gr. Made in Korea Południowa ;)

Godski . No to po co ci tiuning ?

Większość małych kołowrotków ze standardową szpulą się nada.

Jak chcesz Abu ; to jest jeszcze LTX , MGX i w zasadzie STX też pociągnie , może też być ten nowy -Rocket ( czy jak mu tam ? )

Jak chcesz Shimano to Scorpion , Curado , Chronarch ( z numerem 50-51 )

I jeszcze całe stado innych się znajdzie.

O jakim tuningu piszesz? Dołożenie 4 łożysk do Tatuli za 3 dychy to tylko poprawa pracy i więcej lat bezawaryjnej pracy. W żadne availe i wymianę standardowych łozysk na lepsze nie inwestuję.

STX-a nowego nie chcę, a starszego miałem i komfortowo to od kilkunastu gram. Można pewnie i mniej, ale to dla mnie bez komfortu. Tatula zejdzie niżej.

Shimano znam z opisu. Potrzebuje ABU typu LT z głębszą szpulką .