Skocz do zawartości

AUDIO DIY

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym ul to racja, mam nadzieję, że osoba opiniująca w tamtym temacie tutaj nie zajrzy, bo kłótnia dopiero się rozpęta, której tutaj na razie nie ma i nie będzie ;)

Większy zaszczyt być uznanym za wędkarza ;)

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Tomasz eS prosiłbym żebyś chociaż ten wątek odpuścił na tym forum, ok?

Szukając audiofila mam nadzieje na pomoc w praktyce a nie w teorii wiec nie wiem po co te komentarze...

Tomek 88 leci priv

ps chodzi o kolumny podłogówki więc temat samochodówki odpada - dzięki za propozycję

pozdrawiam

Edytowane przez Jeziorm 1
  • Like 1

To w takim razie jakiej pomocy oczekujesz, budowa kolumn to nie taka prosta sprawa. Trzeba skonstruować odpowiednią komorę rezonansową dla danego głośnika a potem pomierzyć charakterystyki aby wykonać odpowiednie zwrotnice. Przez net się nie da pomóc jeśli podchodzi się do tego profesjonalnie.

Projekt kolumn już mam , kubatura wyliczona, głośniki dobrane ( już były na nich robione kolumny ale projekt zwrotki jest niedostępny)

Szukam kogoś kto mnie wspomoże ( póki co działam z kumplem który jest pokręcony jeśli chodzi o audio ale sam kolumn nigdy nie robił) , w grę wchodzą spotkania , nie zakładałem że wszystko zrobię przez neta.

Dobrze by było podjechać z zamontowanymi głośnikami do kogos kto ma system pomiarowy np. clio i pomierzyć charakterystyki głośników tych konkretnych komorach wtedy projekt zwrotnicy jest dużo łatwiejszy. Można to też zrobić na słuch jednak wymaga to dużego doświadczenia.

Moim zdaniem błąd - szczególnie w zakresie basu, oprócz kolumn liczy się pojemność i ukształtowanie pomieszczenia. Dlatego pomiary i zwrotki polecałbym na miejscu.