Skocz do zawartości

Wywiad z Mamoru Tsuruta - właścicielem Matagi Fishing Workshop - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Ten wywiad to gratka przede wszystkim dla miłośników tzw. japanstyle czyli japońskiego wzornictwa w rodbuildingu – ale nie tylko. Mamoru Tsuruta, właściciel Matagi Fishing Workshop, to nie tylko lakierowane uchwyty i kolorowe metalowe pierścienie. To również spojrzenie na rodbuilding, na wędkarstwo oczami człowieka z jakże odległej kultury i cywilizacji. Czy jest ono podbne czy różne? Zapraszamy do lektury.

Zapraszam serdecznie do lektury wywiadu z Mamoru Tsuruta. Życzę miłej dyskusji.

Pozdrawiam
Remek

• Like 1

Moja znajomość z Mamoru datuje się od roku 2006. Szukałem wtedy komponentów do realizacji projektu lekkiej wędki castingowej dla Remka – tej samej która została opisana w artykule pt. „Czy można wykuć miecz samurajski nad Wisłą?” i mam wrażenie, że zapoczątkowała pewien trend w rodzimym rodbuildingu I tak, przez znajomego rodbuildera z Hong-Kongu dotarłem do Mamoru. Wtedy, strona firmy Matagi ( http://www.matagi.co.jp ) była w dużo mniejszym stopniu mniej user-friendly niż obecnie, nie było anglojęzycznej zakładki, linku do bloga itp. Dzięki e-mailowi do Mamoru udało się jednak nawiązać kontakt. I szybko okazało się, że pomimo iż każdy z nas musiał komunikować się w obcym dla siebie języku, pomimo dzielących nas tysięcy kilometrów, odmienności kultur, doświadczeń – rozumiemy się w zasadzie bez słów. Okazało się, że robuilding po prostu potrafi łączyć ludzi ponad wszelkimi podziałami :D Muszę powiedzieć, że byłem również pod wrażeniem ogromnej cierpliwości jaką wykazywał wówczas Mamoru, żeby odpowiedzieć na moje pytania i wątpliwości – ponieważ katalog online był mniej czytelny niż obecnie (teraz są opisy stron również w języku angielskim) – wiele swoich odpowiedzi Mamoru musiał ilustrować wykonywanymi specjalnie na tą okazję zdjęciami komponentów. Koniec końców efekt był wspaniały – kiedy dotarły do mnie pierwsze uchwyty, metalowe pierścienie, pianki, okazało się że wszystko jest bardzo dobrze spasowane, precyzyjnie wykonane i po prostu bardzo ładne. Od tamtej pory regularnie wykorzystuję komponenty Matagi w projektach „dżapanstajl” i jestem w stałym kontakcie z Mamoru, wymieniamy się pomysłami dotyczącymi nowych komponentów – bo ten człowiek to prawdziwy pasjonat rodbuildingu, który wie co to znaczy „wędka marzeń” – i pomaga te marzenia realizować :D

Mam dużą osobistą satysfakcję mogąc zaprezentować ten wywiad.

Pozdrawiam

Brawo! J.pl jest prawdziwym oknem na świat.

Dwa smaczki:

Możliwość zamówienia kija wykonanego przez japońskiego zbrojmistrza na japońskim blanku. Kto przetrze drogę? :D

Ciekawe czy istnieje możliwość zamówienia samych japońskich blanków, tych nieznanych u nas producentów i jaki poziom prezentują na tle Megabassów czy produkcji amerykańskich/nowozelendzkich.

Miłośnicy sprzętu zyskaliby kolejne źródełko zabawek :D To dopiero szpan! :lol:

Człowiek, który może łowić najnowszymi wytworami myśli ludzkiej w tej dziedzinie, najbardziej lubi łowić... antykami

pzdr

zewu

Bardzo ciekawy artykol. Widzialem u Pawla komponenty Matagi w fazie przymiarek. Rzucala sie w oczy duza dbalosc o estetyczne i praktyczne wykonczenie detali.

Z pewnoscia, jako zawodnik nieco innej fali :D nie bylem w stanie poznac sie na calosci zagadnienia...

Jednak mysle, ze rowniez i inne podejscia maja przyszlosc....tak jak od wiekow zdobiono palna i biala bron, tak i wedziska beda zdobione i nic w tym dziwnego.

Zawsze jak przygladam sie takim ladnym rzeczom to wyobrazam sobie, jakby to wygladalo po lowieniu w podwarszawskiej Wisle (od tej strony co trzeba)... <_<

Gumo

Bardzo fajny wywiad i na czasie . Jak wspomniał Friko, Mamoru to skarbnica wiedzy i wizjoner. Od około 5 miesięcy zajmuje się dystrybucją tej marki na terenie Polski . Wszystkie produkty można zamówić u przedstawicieli Firmy Rodmas na terenie Polski Komponenty zbierają bardzo pochlebne opinie wśród odbiorców. Współpraca układa się bardzo dobrze , gdyż wyznaję podobną filozofię na temat markowych komponentów jak Mamoru. Moim zdaniem na razie tylko USA i Japonia trzymają bardzo wysoki poziom , a produkcja na dalekim wschodzie to tylko chęć obniżenia kosztów . Sam co prawda lubię trochę inny styl niż japan , ale wiele uchwytów matagi można także pięknie połączyć z korkiem , drewnem czy ratanem . Jestem zresztą w trakcie tworzenie nowych wzorów z materiałów naturalnych pod uchwyty Matagi. Oczywiście na zamówienie klienta wędki japan style również wykonujemy.

Pozdrawiam

Łukasz

@Łukasz,

Jaki jest koszt przebudowania rękojeści na 'japan style' (nie licząc komponentów)? :unsure: :mellow:

Te 'wszystkie produkty' są już w kraju czy dopiero będziecie je zamawiać? Jest gdzieś dostępny polski cennik tych artykułów?

pzdr

zewu

Podłączam się do pytania kolegi @zewu, jeśli chodzi o cennik komponentów matagi w Polsce.

Pozdrawiam

Slider

No i z artykułu informacyjno-edukacyjnego zrobił się materiał promocyjny... Ale to dobrze, nawet bardzo dobrze. Dlaczego?

Jakiś czas temu ktoś zauważył, że bardzo duża część naszego społeczeństwa wyraża swój indywizualizm (na przykład w ubiorze) wyglądając tak jak inni. Możliwość wpływania na wygląd wędziska i jego parametry jest bardzo ważne i interesujące. Pod jednym jednak warunkiem, że nie będzie to kopia czegoś, co po prostu leży w sklepach. W tym artykule widać, że pasja doprowadza do czegoś nowego.

PS Przyznaję jednak, że posiadanie wędziska choćby tylko z dedykacją lub innymi drobiazgami dla nas ważnymi jest przyjemnością, która jest warta zachodu.

PS2 Friko za każdym razem coraz bardziej mnie zaskakujesz - oczywiście pozytywnie :D. Jeżeli któregoś kija zaczniesz składać na jakiejś stacji kosmicznej (albo stamtąd będziesz miał choć komponenty) to się nie zdziwię.

Pawle, dla mnie najbardziej interesujące są informacje na temat różnic w podejściu do rodbuilidingu w: Europie, Japonii i USA.

Zawsze mnie to interesowało. My tu dopiero raczkujemy.

Mam nadzieję, że grupa osób robiących coś dla siebie nie tylko przez pracownie, zacznie wzrastać. Domeną wędkarstwa rozwiniętego jest tworzenie, a nie tylko konsumowanie rzeczy. Budowa wędzisk jest trochę droższa niż struganie woblerków, czy klepanie blaszek, ale to jedna z dziedzin przenosząca wędkarza mentalnie na inny poziom.

Oczywiście rozwój i poszerzanie zainteresowań w naszym hobby, to nie jest substytut za brak ryb w naszych wodach :lol:, z tym też sobie poradzimy, a wtedy Szwedzi będą przyjeżdżać do nas. :mellow:

Byczo jest zajrzeć na j.pl i poczuć sie jak u siebie . Kolejny juz raz przekonuję się , że jesteśmy nawet jesli nie tacy sami , to conajmniej bardzo podobni . Ten fragment rzeczywistości - rodbuilding , który nas łączy to czyni ..

I oni , i my to ewidentni protagoniści Uncle Sam'a . Oni nieco dłużej i bliżej żródła . My zamierzamy wyjść z cienia . Paweł nas zmusi niewątpliwie .

Oni wielbią Lamiglasa i Ambassadeura , my wzdychamy do pana Ito ..

Zeby różnić się jak najpiękniej ..

Witam

Aktualnie na dniach przychodzi druga duża partia uchwytów i metalowych części , za około miesiąc następna . Poprzez duże zamówienia staram się obniżyć koszty produktów w Polsce . Aktualnie ceny uchwytów w zależności od koloru , oraz modelu wynoszą od kilkudziesięciu do stu kilkudziesięciu złotych . Nie są to ceny wygórowane . Będę się starał aby były niższe . Aktualnie pracujemy nad cennikiem detalicznym , który pojawi się wkrótce + parę niespodzianek .

Pitt

Nad blankami też pracujemy ale nie jest to sprawa łatwa ze względu na inne preferencje wędkarskie w Japonii oraz ceny transportu.

Bitr

Gratuluję rekordu :lol:

Pozdrawiam

Łukasz

W zasadzie to pozostało mi tylko powtórzyć to co napisali przedmówcy - kawał bardzo dobrej roboty zresztą jak zwykle. Rodbuilding stał się ważnym elementem jerkbait'a będziemy dalej rozwijać tą dziedzinę bo warto, na prawdę warto. A tak przy okazji Friko wrzuć zdjęcia wędek zrobionych na komponentach Matagi bo to majstersztyk i dzieło :D

Pozdrawiam

Remek

Jak zwykle wspaniały wywiad! Niesamowite, jak pasja wędkarska i rodbuilding pokonują tak wielką barierę kulturową, Mamoru jest niczym chłopak z naszego podwórka, przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie czytając jego wypowiedzi.. a przecież u nas tradycja tworzenia wędek ma kilkudziesięcioletnią historię, która zresztą, być może, byłaby bardziej bogata, gdyby nie lata życia za kurtyną..

szacunek dla Matagi Workshop, podejście, charakter, świetne produkty! Kolejny przykład, że w kreowaniu wędki dla siebie, nie powinno być barier, że warto uruchamiać wyobraźnię..

Pozdro!

Również z ciekawością przeczytałem wywiad z Mamoru- świetna robota chłopaki! Mam nadzieję że przybliży to wielu osobom zarówno komponenty Matagi jak i zaszczepi może w niedowiarkach ideę rodbuildingu ... My od kilku miesięcy mamy spory wybór komponentów Matagi w naszej ofercie, na początku nie bylismy pewni jak się przyjmą na naszym rynku, czy np bariera cenowa nie będzie przeszkodą- ale nasze obawy były bezpodstawne: przyjęła się świetnie! W tej chwili dużą część wędek montujemy na kolorowych uchwytach, z różnymi pierścieniami, wstawkami z kevlaru etc...

Ale Matagi to nie tylko same komponenty- to styl, idea i design wykonania wędek, to wzornictwo rękojeści- wcześniej u nas nieznane prawie, dla wielu zbyt kolorowe i świecące ale dla innych bedące cechą oryginalności i ucieczka od monotonii i szarości...Do tego dochodzi naprawdę wysoki poziom jakości ich wyrobów- trzeba przyznać że chyba jako jedyni na świecie mają farby i technologię do malowania uchwytów tak by były nie tylko ładne przez pierwsze dni po malowaniu ale i naprawdę trwałe- dlatego bez obaw montujemy je do naszych wędek. Jeszcze raz dzięki za świetny wywiad !

Pozdrawiam

Dopiero teraz miałem czas aby przeczytać

@Friko, kawał dobrej roboty. Nasza szara rzeczywistość zaczyna się zmieniać i to szybciej niż się wydaje. Jeszcze niedawno standardem był korek plus zwykły DPS fuji. W ciągu niespełna 2lat mamy resonanse grip, ratan, komponenty Matagi a ostatnio do łask powraca drewno. Tworzą się jak by dwa obozy - dżapanstajl i old school <_<.

Te zabaweczki Matagi, cieszą oczy. Widziałem Twoje kije, ale ostatnio jestem pod wrażeniem wyrobów R. Pietrzaka. Raz że zdjęcia nie do końca oddają piękno tych zabawek, a dwa że cieszy fakt, iż w naszym kraju też mamy coś własnego, niepowtarzalnego.

To jest najpiękniesze, że poziom wiedzy czytelnikow stale wzrasta. Dzieki takim artukułom rozszerza się nasza świadomość. Cieszę sie ogromnie ze rynek blankow i komponentow jest coraz wiekszy i mamy coraz to nowsze możliwosci do wykorzystania. Jesli tworzą się jakieś obozy to niech ich bedzie multum: czy to old chool, hi-tech, japan style, festyniarswo czy na barbi i kena :mellow: to tym lepiej dla nas bo im wiecej opcji tym zabawa przedniejsza!

@Friko dzieki za kawał dobrej roboty.