Skocz do zawartości
  • 0

Spis echosond jakie mamy

Mordeo

Pytanie

Proponuję zrobić spis echosond, jakie mamy. Może to pomoże w podjęciu decyzji w zakupie nowej lub przy wymianie sprzętu. Można wtedy spytać konkretną osobę, jakie są wady a jakie zalety.

Fajnie byłoby wrzucić parę fotek ekranu.

Moja obecna echosonda: Eagle Trifinder

Chcę kupiść: Raymarine Dragonfly lub Lowrance HDS 5 gen 2

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@tete, jak oceniasz różnicę tych dwóch ostatnich? Co na plus, a co na minus? 

1. Waga. HDS z Lss 1 plus 2 aku (miałem zestaw przenośny) to wagowa masakra

2. Montaż. Wygrywa 798, tylko jeden przetwornik

3. Co do rozdzielczości i dokładności szczegółów to nie mam jednoznacznej opinii, mimo, że 798 ma większą rozdzielczość to czasem mam wrażenie, że HDS rysował ładniej.

Generalnie to zdecydowanie nie żałuję przesiadki.

• 0

Dzięki. Właśnie o punkt 3 najbardziej się rozchodzi. Możesz powiedzieć co znaczy, że rysował ładniej? Wyraźniej, czy więcej szczegółów, czy kolory?

Z perspektywy wydaje mi się, że HDS dokładniej pokazywał (w sensie szczegółów)  np. kamienie na dnie, zarys wraku. Łatwiejsza była interpretacja tego co widać na echu. Nie wiem, być może to kwestia silniejszego sygnału z LSS? W końcu boczny obsługiwał tam oddzielny przetwornik (niemały) i kupa dodatkowej elektroniki. Niemniej jednak najlepiej przed zakupem sprawdzić obie możliwości i popływać z ludźmi, którzy mają jedno i drugie echo.

Co do minusów HDS to dodam cenę. HDS z Lss to pewnie koło 6-7 tyś.

• 0

Cena i kilka jeszcze punktów na korzyść humminbirda. Jeszcze jedno pytanko pozwolę sobie Ci zadać :) . Pomijając sonar boczny czy DI, czyli "zwykłe widzenie" także widać było lepiej na hds?

Jeżeli pytasz o Down Imaging to nie wypowiem się ponieważ praktycznie nie korzystam z tego widoku. Pływam praktycznie zawsze w z klasycznym widokiem i SI w podziałce. Jako klasyczna echosonda to Humminbird sprawdza się równie dobrze jak Lowrance (według mnie oczywiście).

• 0

@Mordeo

Skoro proponujesz fotki ekranu to moze zaczniesz od siebie? Chociaz nie bardzo wiem co to mialoby dac, z powodu niemoznosci porownania odczytow poszczegolnych modeli w takich samych warunkach i ustawieniach.

Mialem kilka echosond: Lowranca, Eagle'a, Garmina, Humminbirda....dzisiaj z rozrzewnieniem wspominam czasy kiedy kupilem swoja 1sza sonde , byl to Lowrance x85, ktorego jak idiota zamienilem na 3D sonde Humminbirda. A istotne bylo zupelnie co innego - lowienie ryb z wieksza usilnoscia co wiazalo sie z posiadaniem samochodu, lodki, silnika a przede wszystkim samozaparcia koniecznego do bycia prekursorem, przecierajacego mimo woli szlaki kretej drogi wedkarstwa w Polsce.

Fotki z tego?Najciekawsze bylyby z czasow mniejszego nasycenia sprzetem a duzo wiekszej zasobnosci lowisk. Niektorzy zdazyli - przeczytaj sobie np. ksiazke M.Szymanskiego "Wedkarstwo rzeczne".

Gumo

• Like 1

• 0

@Mordeo

Skoro proponujesz fotki ekranu to moze zaczniesz od siebie? Chociaz nie bardzo wiem co to mialoby dac, z powodu niemoznosci porownania odczytow poszczegolnych modeli w takich samych warunkach i ustawieniach.

Mialem kilka echosond: Lowranca, Eagle'a, Garmina, Humminbirda....dzisiaj z rozrzewnieniem wspominam czasy kiedy kupilem swoja 1sza sonde , byl to Lowrance x85, ktorego jak idiota zamienilem na 3D sonde Humminbirda. A istotne bylo zupelnie co innego - lowienie ryb z wieksza usilnoscia co wiazalo sie z posiadaniem samochodu, lodki, silnika a przede wszystkim samozaparcia koniecznego do bycia prekursorem, przecierajacego mimo woli szlaki kretej drogi wedkarstwa w Polsce.

Fotki z tego?Najciekawsze bylyby z czasow mniejszego nasycenia sprzetem a duzo wiekszej zasobnosci lowisk. Niektorzy zdazyli - przeczytaj sobie np. ksiazke M.Szymanskiego "Wedkarstwo rzeczne".

Gumo

Gumo, wstawię fotki, jak tylko lód zejdzie z jeziora i kra z Warty, co bym mógł wypłynąć i porobić.

Swoją przygodę z echosondami zacząłem jesienią zeszłego roku, więc nie mam ich jeszcze.

• 0

Mam obecnie HDS a ze strukture scan LLS ..i co z tego.

W sumie to nic ...bo raczej należę do tej grupy wędkarzy co raczej woli łowić ryby niż gapić się w telewizor.

W sondach praktycznie przydaje mi się obraz który określa kształt dna i głębokość, a jak znam twardość dna to też dobrze, chociaż to na tyle wynika z ukształtowania, że nie jest mi niezbędne. Co do pokazywania ryb to tyle samo razy łowiłem piękne ryby przy pustym ekranie echosondy co nic nie łowiłem w miejscach gdzie echosonda pokazywała ryby od dna do powierzchni.

Super jak ma GPS ...bo można pływać w nocy po Wiśle po własnych wcześniejszych śladach lub po wcześniej wyznaczonej trasie ...i we mgle też sobie poradzisz.

Pierwsza sonda jaką miałem to Eagle Ultra 3D ...na tamte czasy szczyt możliwości(i kupę kasy) ...a rozdzielczość taka, że piksel miał 1x1 mm :D  ...ale to był 1996 rok ...mam ją do dzisiaj i działa.

• Like 1

• 0

Pływam z HDSem 5 i dodatkowo z 2 GPSem Raimarinę A 65 czasami lepiej go mieć na 2 monitorze.Przerobiłem Humminbirda 200 lowrance LMS480df,  Egla 480,a co na nowy sezon zobaczymy może lowrance 7HDI tylko nie wiem czy warto się w to pchać zamiast do strukture scan?.

Edytowane przez tornado

• 0

Obecnie :LOWRANCE X96

wcześniej : LOWRANCE X50 DS

Czemu ma służyć wątek?

Bo może trzeba by co jakiś czas zbierać w jeden wpis jak to ma miejsce np. z indeksem twórców.?

Było by zapewne łatwiej się czegoś dowiedzieć jeśli chodzi o konkretne Echo.

pozdrawiam

Marcin