Skocz do zawartości

Klej do naprawy spodniobutów

arhuku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kiedyś na jednym z portali karpiowych, do załatania pontonu, ktoś polecał klej do szyb samochodowych. Piszę tu tylko teoretycznie, bo nigdy go nie używałem, ale ponoć mocno trzyma. Może i do spodniobutów też się nada.

EDIT:

Znalazłem temat z tego portalu, tu masz linka

http://carppassion.eu/?x7l5lxh3xphxlxh+l6hyh3+lhxlxh+hyxplll 7h+hklpk7hyh+l6hl+ll5lxh3l6l7ldxphxlcl7hh+llkhch3k7l6l3xpxhx +x6xh+l333xk+xpxxx5l+l5xxx5xkl+x+x3lkxxlkl+xhxxl3x3x+xyx6x5x ll+xxx3x3lxxclkl5x6

• 6 lat później...

No i przyszedł ten dzień że śpiochy (oddychacze) zaczęły cieknąć. Poszukałem z latarką i znalazłem z milion maleńkich dziurek po kolcach jeżyn. Chciałbym to naprawić w sposób trwały i pewny. Skarpety są ok.

Czy ktoś z kolegów ma wiedzę jakiego kleju użyć aby efekt był dobry? Chciałbym naprawy dokonać od wewnątrz poprzez rozsmarowanie punktowo kleju na dziurce. Mam wspomniany wyżej Repeir Extreme, ale zawsze używałem go do naklejania łatek.

A może jest jakiś lepszy sposób?

Druga sprawa. Wyczytałem gdzieś że najlepiej przebicia namierza się alkoholem izopropylowym. Jak dokładnie to zrobić?

Odwracasz spodniobuty na lewą stronę i pryskasz po całości izopropanolem. Jeśli będą jakieś nieszczelności to miejsce zabarwi się na ciemny kolor. Sprawdzone na G3 ;)

Dobrze że spytałem, bo tłukło mi się po głowie, że się pryska, ale nie wiedziałem z której strony :)

@Stone, mam dostęp do alkoholu, więc w doktory żadne nie ma potrzeby iść.

A co do kleju panowie, podpowiecie coś?

Dobrze że spytałem, bo tłukło mi się po głowie, że się pryska, ale nie wiedziałem z której strony :)

@Stone, mam dostęp do alkoholu, więc w doktory żadne nie ma potrzeby iść.

A co do kleju panowie, podpowiecie coś?

Jeżeli to "milion" dziurek to może to oddychająca mebrama.   ;)

Na pewno nie dasz radę zakleić ..... sensownie.  :(

Jeżeli to "milion" dziurek to może to oddychająca mebrama.   ;)

Na pewno nie dasz radę zakleić ..... sensownie.  :(

A ja mimo wszystko optymistycznie podchodzę do tematu ;) Są to dziurki po kolcach jeżyn, przy odrobinie cierpliwości dojdę do ładu. Oddychaność pewnie się pogorszy, ale wolę tak, niż lejące gacie.

Wczoraj pooglądałem tutoriale Simmsa i kupię w sklepie nurkowym Aquasure, bo jeśli mam mieć jakąś niepewność co do Pattexa, wolę nie ryzykować.

A ja mimo wszystko optymistycznie podchodzę do tematu ;) Są to dziurki po kolcach jeżyn, przy odrobinie cierpliwości dojdę do ładu. Oddychaność pewnie się pogorszy, ale wolę tak, niż lejące gacie.

Wczoraj pooglądałem tutoriale Simmsa i kupię w sklepie nurkowym Aquasure, bo jeśli mam mieć jakąś niepewność co do Pattexa, wolę nie ryzykować.

Jeżeli klej nie przedostanie się przez zewnętrzną warstwę do membrany (teflonu) to i tak będzie podciekać.

Przerabiałem to wielokrotnie.Zewnętrzna warstwa to płótno które nasiąka. Woda ominie bokiem "plamkę" kleju i ......  :mellow:

Ale próbuj. 

Powodzenia i wytrwałości życzę.   :)

• Like 1

Dzięki :)

Jedna kwestia - klejeić będę od wewnątrz i rozcierać na więszej powierzchni (koło o średnicy 1 - 1,5cm).

Od wewnątrz może wystarczy mała "kropla". Jedyny problem czy klej czepi się teflonu ..... skutecznie i na dłużej (wątpię).  :mellow:

Próbuj. Nie masz nic do stracenia prócz ceny kleju i swojego czasu.

Klej kupuj najlepiej w jak najmniejszym opakowaniu gdyż po kilku otwarciach, resztę wyrzucisz !!!!

P.S.

Napisz jeszcze w jaki sposób zlokalizowałeś ten ''milion"???

Wszystko nie trzyma się kupy (jeżyny, milion, dziurki, cieknące, itp).

Edytowane przez trout master

Może to Ci odrobinę sprawę wyjaśni...

https://www.youtube.com/watch?v=kzo9jgPjo_s

Mnie wyjaśniło. Znalazłem to po tym, jak już zadałem pytanie o klej.

W moich stronach głównie spodniobuty niszczy się poprzez kontakt z jeżynami. Taka uroda moich wód. Co do słowa "milion" i "cieknące" czasem warto zrozumieć przekaz a nie czytać wszystko literalnie. Bo jeśli dziurek nie ma dokładnie milion tylko dwieście trzy czy ileś, to już jest niezrozumiale i kupy się nie trzyma? No bez jaj... :/

• 2 lata później...

Witam

Kiedyś na jednym z portali karpiowych, do załatania pontonu, ktoś polecał klej do szyb samochodowych. Piszę tu tylko teoretycznie, bo nigdy go nie używałem, ale ponoć mocno trzyma. Może i do spodniobutów też się nada.

Sprawdzam to na spodniobutach - maź czarna i gęsta - wydaje ise że powłokę to robi szczelną - zobaczymy za kilka dni jak test wypadnie.

• 1 miesiąc temu...