Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Dobrze jest znać podłoże konfliktu , od tego właściwie należałoby zacząć . Jest dostępny w sieci budżet gminy Turawa , za rok ostatni i lata wcześniejsze , można też sobie poczytać opinie , poznać stanowisko i zamierzenia regionalnych władz . Co w żaden sposób nie przydaje wiarygodności żarliwym obrońcom ptaszka . Jak zwykle , także i tu zieloni są języczkiem u wagi , ale także wygodnym parawanem władzy naszej i nie naszej - choć naszej , a w końcu wiernopoddańczym suwerenem .. no i naturalnie wdzięcznym beneficjentem .Ekologia - głupcze !!Czyli , nowy standard umysłowy dla polaczków żyjących z dotacji i kredytu I co zmienia , że owce - oooo , pardon! , owca beczy ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KODZAK1234 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 KODZAK1234, on 03 Feb 2014 - 22:27, said:kolega wyżej dobrze napisał bo podejrzewam ze nikt z wędkarzy niema nic przeciwko ptaka ale ratując jedno niszczy sie drugie tak jakby na złość można by spuszczać mniej wody żeby odkryło się trochę błota ale nie żeby zdoić cały zbiornik niech wszystko w nim zginie bo to zaporówka co do mietkowa są wyspy a i tak obniża się lustro prawie do zera tylko po co tego nie zrozumie a takie gadanie ze ryba sobie poradzi to sa bzduryAle dlaczego to bzdury? Nie poradzi sobie? Chętnie przyznam Ci rację jeśli opiszesz dlaczego? Chętnie też przeczytam jakieś uzasadnienie poza "bo nie." to jest jeden z wielu przykładów niszczenia zbiornika przez spuszczanie wody w otmuchowie wyzbierano 1t narybku takie po 5-10 cm i tutaj masz uzasadnienie www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120822/POWIAT02/.. takich przykładów jest więcej bo w mietkowie spuścili wodę 3 lata temu (poszukasz sobie na you tubie ) i na wiosnę gdzie zawsze roiło się od narybku zeszło rocznego nie było go wcale a mewy nawet nie miały co żreć i wyraznie było ich mniej o połowę także są dwie strony medalu. pisaliście wcześniej że to są zbiorniki zaporowe i ze ch.... j z rybami bo zabrano ptaszkom naturalne siedliska no ale gdzie jak na każdym z tych zbiorników były wioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Zapewne wielu wedkarzy zastanawia sie co sie takiego stalo, ze od jakiegos czasu nad wodami w wielu miejscach jest taka...cisza.Czynnikow jest wiele ale, idac torem myslenia niektorych - biorac pod uwage TO CO WIDAC... Gumo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KODZAK1234 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 ale gdzie te zdjęcia były zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 2 zdjęcie- pomnóżcie razy dwa i będziecie widzieli "akcję" na Dadaju.100 metrów ode mnie dziesiątki kormoranów przez 30 minut zrobiły w wodzie sajgon........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLANADfachura Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Wspóczuję śledzę temat od dawna i powiem tylko tyle oby nie był to drugi Mietków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KODZAK1234 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) mietków załatwili na parę lat a turawa tez jest już na wykończeniu teraz powinniśmy znalezć inne hobby proponuję kupić wiatrówki takie konkretne na gaz i wybić w pień wszystko oko za oko a nasi rodacy to potrafią http://allegro.pl/hatsan-wiatrowka-pcp-bt65-elite-iglica-5-5-6-35-i3919003138.html Edytowane 8 Lutego 2014 przez KODZAK1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 sam bym chętnie w/w towar przetestował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 ale gdzie te zdjęcia były zrobioneZupełnie nie będę zdziwiony jak Wisła w W-wie albo okolicy. Codziennie jadąc do pracy Poniatowskim na piaszczystej wyspie widzę ok kilku do kilkudziesięciu kormoranów. Myślę że przed 08:00 są już po śniadaniu bo robią "batmana". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Zdjecia sa z roznych miejsc w Polsce. I zwlaszcza jezeli chodzi o kormorany to m-ce wykonania zdjecia nie ma zadnego znaczenia. Na ten przyklad plynac Wisla odpowiednia pora roku, na kazdej łasze siedzi co najmniej kilkanascie batmanow. A czasem trafi sie stadko 100 i wiecej.Na Sniardwach juz kilka lat temu widzialem stado lekko liczac kilkaset szt. Jezeli jest ich mniej gdzies to znaczy, ze juz nie maja sie jak wyzywic - najlepsze sa dla nich plytkie wody bo (na szzcescie) maja ten defekt, ze aby lyknac zdobycz musza sie wynurzyc.Do niedawna egzotyka byly tez biale czaple..jak widac tez juz przebrzmiala sprawa...Nawet orły sa juz wcale nierzadkim widokiem...wiec jakbym nie widzial o co chodzi to zapytalbym - po co ta cala nagonka na ochrone czegos czego juz nie trzeba chronic..a nawet trzeba juz myslec w przyspieszonym tempie o ograniczaniu populacji np. kormorana. Ciekaw jestem dlaczego nikt z ortodoksyjnych bojownikow o zasoby przyrodnicze nie pochylil sie nad tym problemem? Byc moze panuje tam poglad, ze im wiecej tym lepiej? Gratuluje dobrego samopoczucia.... Gumop.s. mam tez gdzies zdjecie ze stadkiem okolo 10szt. czarnych bocianow. Dawniej tego nie bylo wiec jak dla mnie sprawa jest prosta - maleje potrzeba ochrony populacji ptaszkow, wzrasta potrzeba ochrony populacji ryb bo tu mam znacznie wiecej danych swiadczacych o tym dobitnie.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tfurczy ekspiert Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Poplątałeś trochę, kormoran to nie orzeł ani biała czapla. Rozumiem, że tak wygodnie i prosto, koledzy od strzelania z wiatrówek do wszystkiego co lata, na pewno to łykną. Ale jeśli nie chcesz być uznawany za ortodoksa, powinieneś dowiedzieć się, dla jakich ptaków upuszcza się wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiedz Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam wszystkich kolegów obiecałem że będzie petycja do końca tygodnia , ale jak to w życiu bywa Okręg robi swojedostałem komunikat że w poniedziałek będzie prezydium i tam ustalą kto ma to podpisać .Cóż mogę dodać od siebie , tracę cierpliwość jeżeli do środy nie opublikują petycji zrobię to za nich z moim prawnikiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Zakladam, ze z upuszczaniem krwi to zwiazku nie ma bo to juz ze 200 lat minelo...ale...czyzby...? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KODZAK1234 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 twurczy expert wy obrońcy ptaków nie kumacie jednego broniąc jednego niszczycie jak psy drugie bo ryb jest dużo ludzi też jest dużo to wytrujmy całe opolskie i będzie git ptaszki będą się lęgnąć i nikt im nie będzie przeszkadzał bo jak się coś robi to robi się to z głową a wy patrzycie tylko na siebie to się leczy (jak byś nie wiedział ) trzeba posłuchać za i przeciw zanim podejmuje się decyzję polski nie stać na niszczenie wszystkiego i gnojenie każdego a pózniej narzekacie jak jest zle to nie dotyczy tylko tych co mają ośrodki nad turawą ale ludzi związanymi z całym biznesem turystycznym ,wędkarskim ,żeglarskim nie macie pojęcia i ludzie kładą na to kasy w swoich miastach .pózniej zdziwieni ze wszyscy wyjeżdzają z polski a co tu k....wa robić jak dookoła burdel tych dyrektorów ze środowiska to nie mam pojęcia kto przyjął do pracy baba pewnie niema pojęcia o niczym i nie widzi nic prucz swojej obleśnej i grubej d...py itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Zdjecia sa z roznych miejsc w Polsce. I zwlaszcza jezeli chodzi o kormorany to m-ce wykonania zdjecia nie ma zadnego znaczenia. Na ten przyklad plynac Wisla odpowiednia pora roku, na kazdej łasze siedzi co najmniej kilkanascie batmanow. A czasem trafi sie stadko 100 i wiecej.Na Sniardwach juz kilka lat temu widzialem stado lekko liczac kilkaset szt. Jezeli jest ich mniej gdzies to znaczy, ze juz nie maja sie jak wyzywic - najlepsze sa dla nich plytkie wody bo (na szzcescie) maja ten defekt, ze aby lyknac zdobycz musza sie wynurzyc.Do niedawna egzotyka byly tez biale czaple..jak widac tez juz przebrzmiala sprawa...Nawet orły sa juz wcale nierzadkim widokiem...wiec jakbym nie widzial o co chodzi to zapytalbym - po co ta cala nagonka na ochrone czegos czego juz nie trzeba chronic..a nawet trzeba juz myslec w przyspieszonym tempie o ograniczaniu populacji np. kormorana. Ciekaw jestem dlaczego nikt z ortodoksyjnych bojownikow o zasoby przyrodnicze nie pochylil sie nad tym problemem? Byc moze panuje tam poglad, ze im wiecej tym lepiej? Gratuluje dobrego samopoczucia.... Gumop.s. mam tez gdzies zdjecie ze stadkiem okolo 10szt. czarnych bocianow. Dawniej tego nie bylo wiec jak dla mnie sprawa jest prosta - maleje potrzeba ochrony populacji ptaszkow, wzrasta potrzeba ochrony populacji ryb bo tu mam znacznie wiecej danych swiadczacych o tym dobitnie....Gumo, bo łatwiej jest chronić coś co widać, a to czego nie widać generalnie nie istnieje, więc nie ma sensu tego chronić. Z rybami ciężko powiedzieć ile ich jest. My możemy powiedzieć że mało, a ktoś inny powie, że nieprawda bo dużo. Niestety ptaki dostarczają więcej wrażeń estetycznych niż oślizgłe ryby i ciężko będzie wygrać tę bitwę. Ptaki jest zdecydowanie łatwiej chronić, wystarczy ich nie łapać, nie zabijać, stworzyć warunki do rozmnażania, nie niszczyć gniazd. Po co chronić ryby które i tak ktoś złapie i zje. Jest jeszcze dodatkowy aspekt, lobby myśliwskie w naszym kraju jest zdecydowanie mocniejsze od wędkarskiego, a część ptaków wodno-błotnych jest gatunkami łownymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Kormoran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam wszystkich kolegów obiecałem że będzie petycja do końca tygodnia , ale jak to w życiu bywa Okręg robi swojedostałem komunikat że w poniedziałek będzie prezydium i tam ustalą kto ma to podpisać .Cóż mogę dodać od siebie , tracę cierpliwość jeżeli do środy nie opublikują petycji zrobię to za nich z moim prawnikiem pozdrawiamJa rowniez trace cierpliwosc. Blokuje watek do czasu az bedzie tu mozna wstawic link do petycji. W temacie ptaki vs ryby wszystko zostalo juz napisane. Ps. Ile mozna tworzyc jedno pismo ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiedz Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Witam wszystkich kolegów wędkarzy wysyłam link do petycji dotyczącej jeziora Turawskiego i odwołanie Pzw OpolePanowie trwało to trochę bo okręg Opole stwierdził że działa jedynie na drodze oficjalnej i spłodziłem sam tą petycję http://www.petycje.pl/petycja/10300/petycja_w_sprawie_jeziora_turawskiego.html http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/38/wiadomosci/90357/pliki/odwolanie_od_decyzji_10022014r.pdf pozdrawiam i zapraszam do składania podpisów Niżyński Wojciech 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Witam wszystkich kolegów wędkarzy wysyłam link do petycji dotyczącej jeziora Turawskiego i odwołanie Pzw OpolePanowie trwało to trochę bo okręg Opole stwierdził że działa jedynie na drodze oficjalnej i spłodziłem sam tą petycję http://www.petycje.pl/petycja/10300/petycja_w_sprawie_jeziora_turawskiego.html http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/38/wiadomosci/90357/pliki/odwolanie_od_decyzji_10022014r.pdf pozdrawiam i zapraszam do składania podpisów Niżyński Wojciech Petycja podpisana... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pursuit Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Petycja podpisana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s.synowiec-83 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Petycja podpisana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Z wielką przyjemnością TAK - podpisana petycja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oland Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 petycja podpisana ,szkoda że Mietków został odpuszczony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Podpisane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuta Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Podpisane- oby coś pomogło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi