Skocz do zawartości

PRZEGRANA TURAWA ? PODPISUJCIE PETYCJA GOTOWA !!!!!!!!

niedzwiedz

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze jest znać podłoże konfliktu , od tego właściwie należałoby zacząć . Jest dostępny w sieci budżet gminy Turawa , za rok ostatni i lata wcześniejsze , można też sobie poczytać opinie , poznać stanowisko i zamierzenia regionalnych władz . Co w żaden sposób nie przydaje wiarygodności żarliwym obrońcom ptaszka . Jak zwykle , także i tu zieloni są języczkiem u wagi , ale także wygodnym parawanem władzy naszej i nie naszej - choć naszej , a w końcu wiernopoddańczym suwerenem .. no i naturalnie wdzięcznym beneficjentem .

Ekologia - głupcze !!

Czyli , nowy standard umysłowy dla  polaczków żyjących z dotacji i kredytu :)

I co zmienia , że owce - oooo , pardon! , owca beczy ?

• Like 2

KODZAK1234, on 03 Feb 2014 - 22:27, said:snapback.png

kolega wyżej dobrze napisał bo podejrzewam ze nikt z wędkarzy niema nic przeciwko ptaka ale ratując jedno niszczy sie drugie tak jakby na złość można by spuszczać mniej wody żeby odkryło się trochę błota ale nie żeby zdoić cały zbiornik niech wszystko w nim zginie bo to zaporówka co do mietkowa są wyspy a i tak obniża się lustro prawie do zera tylko po co tego nie zrozumie a takie gadanie ze ryba sobie poradzi to sa bzdury

Ale dlaczego to bzdury? Nie poradzi sobie? Chętnie przyznam Ci rację jeśli opiszesz dlaczego? Chętnie też przeczytam jakieś uzasadnienie poza "bo nie."                                                                                                                                                                                                                                                                                                              to jest jeden z wielu przykładów niszczenia zbiornika przez spuszczanie wody  w otmuchowie wyzbierano 1t narybku takie po 5-10 cm i tutaj masz uzasadnienie                             www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120822/POWIAT02/..                        takich przykładów jest więcej  bo w mietkowie spuścili wodę 3 lata temu (poszukasz sobie na you tubie ) i na wiosnę gdzie zawsze roiło się od narybku zeszło rocznego nie było go wcale a mewy nawet nie miały co żreć i wyraznie było ich mniej o połowę także  są dwie strony medalu.    pisaliście wcześniej że to są zbiorniki zaporowe i ze ch.... j z rybami bo zabrano ptaszkom naturalne siedliska no ale gdzie jak na każdym z tych zbiorników były wioski

mietków załatwili na parę lat a turawa tez jest już na wykończeniu teraz powinniśmy znalezć inne hobby proponuję kupić wiatrówki takie konkretne na gaz i wybić w pień wszystko oko za oko a nasi rodacy to potrafią :Dhttp://allegro.pl/hatsan-wiatrowka-pcp-bt65-elite-iglica-5-5-6-35-i3919003138.html

Edytowane przez KODZAK1234

ale gdzie te zdjęcia były zrobione

Zupełnie nie będę zdziwiony jak Wisła w W-wie albo okolicy. Codziennie jadąc do pracy Poniatowskim na piaszczystej wyspie widzę ok kilku do kilkudziesięciu kormoranów. Myślę że przed 08:00 są już po śniadaniu bo robią "batmana".

Zdjecia sa z roznych miejsc w Polsce. I zwlaszcza jezeli chodzi o kormorany to m-ce wykonania zdjecia nie ma zadnego znaczenia. Na ten przyklad plynac Wisla odpowiednia pora roku, na kazdej łasze siedzi co najmniej kilkanascie batmanow. A czasem trafi sie stadko 100 i wiecej.

Na Sniardwach juz kilka lat temu widzialem stado lekko liczac kilkaset szt. Jezeli jest ich mniej gdzies to znaczy, ze juz nie maja sie jak wyzywic - najlepsze sa dla nich plytkie wody bo (na szzcescie) maja ten defekt, ze aby lyknac zdobycz musza sie wynurzyc.

Do niedawna egzotyka byly tez biale czaple..jak widac tez juz przebrzmiala sprawa...

Nawet orły sa juz wcale nierzadkim widokiem...wiec jakbym nie widzial o co chodzi to zapytalbym - po co ta cala nagonka na ochrone czegos czego juz nie trzeba chronic..a nawet trzeba juz myslec w przyspieszonym tempie o ograniczaniu populacji np. kormorana. Ciekaw jestem dlaczego nikt z ortodoksyjnych bojownikow o zasoby przyrodnicze nie pochylil sie nad tym problemem? Byc moze panuje tam poglad, ze im wiecej tym lepiej? Gratuluje dobrego samopoczucia....

post-45572-0-51155100-1391892732_thumb.jpg

Gumo

p.s. mam tez gdzies zdjecie ze stadkiem okolo 10szt. czarnych bocianow. Dawniej tego nie bylo wiec jak dla mnie sprawa jest prosta - maleje potrzeba ochrony populacji ptaszkow, wzrasta potrzeba ochrony populacji ryb bo tu mam znacznie wiecej danych swiadczacych o tym dobitnie....

• Like 3

Gość tfurczy ekspiert

Poplątałeś trochę, kormoran to nie orzeł ani biała czapla. Rozumiem, że tak wygodnie i prosto, koledzy od strzelania z wiatrówek do wszystkiego co lata, na pewno to łykną. Ale jeśli nie chcesz być uznawany za ortodoksa, powinieneś dowiedzieć się, dla jakich ptaków upuszcza się wodę.

Witam wszystkich kolegów

obiecałem że będzie petycja do końca tygodnia , ale jak to w życiu bywa Okręg robi swoje

dostałem komunikat że w poniedziałek będzie prezydium i tam ustalą kto ma to podpisać .

Cóż mogę dodać od siebie , tracę cierpliwość jeżeli do środy nie opublikują petycji zrobię to za nich z moim prawnikiem

pozdrawiam

twurczy expert wy obrońcy ptaków nie kumacie jednego broniąc jednego niszczycie jak psy drugie bo ryb jest dużo ludzi też jest dużo to wytrujmy całe opolskie i będzie git ptaszki będą się lęgnąć i nikt im nie będzie przeszkadzał bo jak się coś robi to robi się to z głową a wy patrzycie tylko na siebie to się leczy (jak byś nie wiedział ) trzeba posłuchać za i przeciw zanim podejmuje się decyzję polski nie stać na niszczenie wszystkiego i gnojenie każdego a pózniej narzekacie  jak jest zle to nie dotyczy tylko tych co mają ośrodki nad turawą ale ludzi związanymi z całym biznesem turystycznym ,wędkarskim ,żeglarskim nie macie pojęcia i ludzie kładą na to kasy w swoich miastach .pózniej zdziwieni ze wszyscy wyjeżdzają z polski a co tu k....wa robić jak dookoła  burdel tych dyrektorów ze środowiska to nie mam pojęcia kto przyjął do pracy baba pewnie niema pojęcia o niczym i nie widzi nic prucz swojej obleśnej i grubej d...py itp... :D

Zdjecia sa z roznych miejsc w Polsce. I zwlaszcza jezeli chodzi o kormorany to m-ce wykonania zdjecia nie ma zadnego znaczenia. Na ten przyklad plynac Wisla odpowiednia pora roku, na kazdej łasze siedzi co najmniej kilkanascie batmanow. A czasem trafi sie stadko 100 i wiecej.

Na Sniardwach juz kilka lat temu widzialem stado lekko liczac kilkaset szt. Jezeli jest ich mniej gdzies to znaczy, ze juz nie maja sie jak wyzywic - najlepsze sa dla nich plytkie wody bo (na szzcescie) maja ten defekt, ze aby lyknac zdobycz musza sie wynurzyc.

Do niedawna egzotyka byly tez biale czaple..jak widac tez juz przebrzmiala sprawa...

Nawet orły sa juz wcale nierzadkim widokiem...wiec jakbym nie widzial o co chodzi to zapytalbym - po co ta cala nagonka na ochrone czegos czego juz nie trzeba chronic..a nawet trzeba juz myslec w przyspieszonym tempie o ograniczaniu populacji np. kormorana. Ciekaw jestem dlaczego nikt z ortodoksyjnych bojownikow o zasoby przyrodnicze nie pochylil sie nad tym problemem? Byc moze panuje tam poglad, ze im wiecej tym lepiej? Gratuluje dobrego samopoczucia....

Gumo

p.s. mam tez gdzies zdjecie ze stadkiem okolo 10szt. czarnych bocianow. Dawniej tego nie bylo wiec jak dla mnie sprawa jest prosta - maleje potrzeba ochrony populacji ptaszkow, wzrasta potrzeba ochrony populacji ryb bo tu mam znacznie wiecej danych swiadczacych o tym dobitnie....

Gumo, bo łatwiej jest chronić coś co widać, a to czego nie widać generalnie nie istnieje, więc nie ma sensu tego chronić. Z rybami ciężko powiedzieć ile ich jest. My możemy powiedzieć że mało, a ktoś inny powie, że nieprawda bo dużo. Niestety ptaki dostarczają więcej wrażeń estetycznych niż oślizgłe ryby i ciężko będzie wygrać tę bitwę. Ptaki jest zdecydowanie łatwiej chronić, wystarczy ich nie łapać, nie zabijać, stworzyć warunki do rozmnażania, nie niszczyć gniazd. Po co chronić ryby które i tak ktoś złapie i zje. Jest jeszcze dodatkowy aspekt, lobby myśliwskie w naszym kraju jest zdecydowanie mocniejsze od wędkarskiego, a część ptaków wodno-błotnych jest gatunkami łownymi.

• Like 1

Witam wszystkich kolegów

obiecałem że będzie petycja do końca tygodnia , ale jak to w życiu bywa Okręg robi swoje

dostałem komunikat że w poniedziałek będzie prezydium i tam ustalą kto ma to podpisać .

Cóż mogę dodać od siebie , tracę cierpliwość jeżeli do środy nie opublikują petycji zrobię to za nich z moim prawnikiem

pozdrawiam

Ja rowniez trace cierpliwosc. Blokuje watek do czasu az bedzie tu mozna wstawic link do petycji. W temacie ptaki vs ryby wszystko zostalo juz napisane.

Ps. Ile mozna tworzyc jedno pismo ?!

Witam wszystkich kolegów wędkarzy 

wysyłam link do petycji dotyczącej jeziora Turawskiego i odwołanie Pzw Opole

Panowie trwało to trochę bo okręg Opole stwierdził że działa jedynie na drodze oficjalnej i spłodziłem sam tą petycję

http://www.petycje.pl/petycja/10300/petycja_w_sprawie_jeziora_turawskiego.html

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/38/wiadomosci/90357/pliki/odwolanie_od_decyzji_10022014r.pdf

pozdrawiam i zapraszam do składania podpisów

Niżyński Wojciech 

• Like 2

Witam wszystkich kolegów wędkarzy 

wysyłam link do petycji dotyczącej jeziora Turawskiego i odwołanie Pzw Opole

Panowie trwało to trochę bo okręg Opole stwierdził że działa jedynie na drodze oficjalnej i spłodziłem sam tą petycję

http://www.petycje.pl/petycja/10300/petycja_w_sprawie_jeziora_turawskiego.html

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/38/wiadomosci/90357/pliki/odwolanie_od_decyzji_10022014r.pdf

pozdrawiam i zapraszam do składania podpisów

Niżyński Wojciech 

Petycja podpisana...

• Like 1