pietrus Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Juz dawno miałem to zrobic ale jakos tak sie odwlekało. Mały teścik na przetarcie zyłki 0.34mm na przelotkach Batson Forecast i Fuji Alconite. Sic-ów nie miałem niestety.Jeśli ktos posiada inne przelotki chetnie ogladne wynik.A oto co z tego wyszło. Przy lekkim łowieniu pewnie nie robi różnicy ale przy wiekszym tarciu jakie powstaje podczas np.sumowego łowienia juz raczej tak.Wnioski wysnujcie sami. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Del Toro 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Dobre filmy wstawiasz kolego Pietrus ale test moim zdaniem mało miarodajny jaką masz pewność że nie przykładałeś różnej siły przy każdej przelotce ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Właśnie stąd bierze się różnica w cenie pierścieni Batson Alu-Oxy i Fuji Alconite.Pewnie jakby Kolega zrobił trzecią próbę na przelotkach z pierścieniami SiC Fuji, to by ręce prędzej opadły, niż żyłka pękła Ale to tylko moje domysły - testu nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Super pomys. Moglbys zrobic taki test porownawczy z przelotkami Minima ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Siła była w miare ta sama nawet przy Alconite mogła być wieksza bo już chciałem zeby coś sie działo.Ciekawe co by było na plecionce skoro jest słabsza na przetarcia?Co do Sic-a to mysle ze nic by sie nie działo oprócz mdlenia rąk ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Nie realne w użytkowaniu. Nie tarcie a temperatura ma tu wpływ, rozgrzewasz odcinek 60-70 cm co w realu nigdy się nie zdarzy. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Ale jednak różnice są. Niech to sie przełoży w czasie i tak np. plecionką jakaś tam przy dobrych przelotkach bedziesz łowił 2 sezony a przy gorszych wymienisz 2 razy w sezonie. Mowa o łowieniu cięższymi zestawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Nie realne w użytkowaniu. Nie tarcie a temperatura ma tu wpływ, rozgrzewasz odcinek 60-70 cm co w realu nigdy się nie zdarzy. I chyba jeszcze praca linki po obwodzie. Tym mniejsza im blizej szczytu, ale kij trzyma sie pod roznym katem to takze ma pewnie jakies tam znaczenie. Teraz ja ludziska to zobacza to dopiero beda kupowac forecasta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 takim testem wg mnie można sobie ewentualnie wytłumaczyć zasadność dopłacania do alconitów tylko... ale pomysł ciekawy... wiadomo że wpływ miała temperatura, ale wieksze tarcie równa się większa temperetura i wiadomo co dalej... wniosek jeden, alco sa gładsze i wywołują mniejsze tarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Jakieś są.Mam szklaka, uzbrojony w Forecasty, spokojnie obsługuje SDR-y 34g. Mam go z 12-13 lat i przez kilkanaście nie zmieniałem PP 20 lb na młynku który z nim pracował.Na minimach załatwiłem właśnie 0,205 monofila w ciągu 10 sekund używając odcinka 20 cm. Przetopiony. Nie mam grubszej żyłki w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Za chwile będą jeszcze Minimy. Wynik sam mnie zaskoczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Nie realne w użytkowaniu. Nie tarcie a temperatura ma tu wpływ, rozgrzewasz odcinek 60-70 cm co w realu nigdy się nie zdarzy. Zgodzę się z Wojtkiem. Nie ma opcji żeby taka sytuacja jaką pokazałeś zdarzyła się w realu. Nawet przy sumowaniu nie ma takich przeciążeń na tak mały odcinek linki. Ale jednak różnice są. Niech to sie przełoży w czasie i tak np. plecionką jakaś tam przy dobrych przelotkach bedziesz łowił 2 sezony a przy gorszych wymienisz 2 razy w sezonie. Mowa o łowieniu cięższymi zestawami.niezaprzeczalnie różnice są w jakości i to spore ale w cenie również...Miałem, mam od 2 lat założone "forki" do 30-sto funtowego kija. Dopiero na ten sezon zmieniłem pletke, która śmigała przy tym kiju. Plecionka to PowerPro. Łowiłem dość ciężko, pletka jak i kij wytrzymały hol wąsa ca. 160cm Edytowane 1 Lutego 2014 przez Patryk1125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Oczywiście nie mam zamiaru nikogo przekonywac nad zakupem takich czy innych przelotek ,filmki sa czysto pogladowe i sami wysnuwacie wnioski. Patryk Ciebie przekonuje wyjecie 160cm wąsa i ok nic się nie stało. Drugi łoi na forecasty 12 lat i nic się nie stało. To wszystko super.Mnie jednak to przekonuje jesli chodzi o gładkość przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Oczywiście nie mam zamiaru nikogo przekonywac nad zakupem takich czy innych przelotek ,filmki sa czysto pogladowe i sami wysnuwacie wnioski. Patryk Ciebie przekonuje wyjecie 160cm wąsa i ok nic się nie stało. Drugi łoi na forecasty 12 lat i nic się nie stało. To wszystko super.Mnie jednak to przekonuje jesli chodzi o gładkość przelotki. tak przekonuje mnie. Zwłaszcza. że miało to miejsce po 1,5roku użytkowania kija z tymi samymi przelotkami i plecionka. Zestaw wcześniej był ok.35-40 razy na wodą. Często całodniowe "cioranie" za sumem. Przynęty to gumy na ciężkich główkach i woblery typu sdr.Według Ciebie już dawno pletka powinna leżeć w koszu a ona jednak dała rade sumkowi ok. 160cm.Ja również nie mam zamiaru przekonywać do forków bo nie jestem ich "fanem" ale uważam, że są to dobre przelotki. Dużo lepsze niż wszystkie typu Sic montowane na Jaxonach czy innych podobnych.Weź do testu odcinek linki o długości 10-15m a nawet 4-5m jak pęknie tak szybko jak ten na filmiku to przekonasz wszystkich nieprzekonanych..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Dobra teraz Minimy ida pod nóż ;-) HardChrome rozmiar 16 a Tichrome rozmiar 5. Takie miałem. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Dzięki za testy, na pewno wiele osób wyciągnie z tego wnioski, ja już wyciągnąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Pietrus, przez Ciebie będę teraz wydawał na Minimy Tichrome 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Bardzo dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Ciekawy bylby test plecionki np na minimie i na forecascie albo hardloyu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Sobie zrobisz, przygotuję kawałek z przelotkami. Może z chłodzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Może i sie nie znam , ale test lekko nie mający odzwierciedlenia w relanych warunkach. Raz że żyłka jest mokra jak łowimy a dwa takie tarcia występują na przelotce szczytowej tylko i wyłącznie. Ale wynik ciekawy - przyznaje. Edytowane 1 Lutego 2014 przez DawidGno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Fajny teścik ,ale dla mnie troszeczkę naciągany,mówię o tym pierwszym filmiku.Proszę zwrócić uwagę od jakim katem jest ciągana żyłka na forecastach a pod jakim na alconite. Ma to kolosalne znaczenie na przetarcie.Ale pomysł super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 dzięki Pietrusbardzo się przydadzą takie testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Spróbujcie taki teścik zrobić na swoich kijaszkach pewnie będzie bardziej wiarygodny. Nie jestem maszyną zeby kąty były identyczne. Nie miało to na celu reklamowanie jakiegość produktu. Jak widzicie sami ,test trwa pare minut. Sami sprawdzcie.Ja wiem swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi