Skocz do zawartości

Test przelotki Forecast , Alconite i Minima

pietrus

Rekomendowane odpowiedzi

A czy jest osoba na forum, ktora moze poprzec ten test w praktyce?

Tzn. Czy ktoras z testowanych przelotek lub innych wyraznie zniszczyla mu linke? Lub wyraznie wplynela na jej zuzycie?

Mysle, ze nie....

Fakt, ze roznica w jakosci jest spora odkrywcze nie jest...

Witam

ja miałem kiedyś sumka na kiju shimano catana bx 300 cw do 30 g pletka pp 0.19

po ponad godzinnej walce na zasadzie 2 m do mnie i 2 m do niego pletka strzeliła na wysokości pierwszej przelotki od kręcioła , ale głowy nie dam sobie uciąć że to przez przelotki (tarcie)

Bardziej obstawalbym przy tym, ze zniszyla ja rolka niz przelotka

Bardziej obstawalbym przy tym, ze zniszyla ja rolka niz przelotka

Przecież rolka w prawie każdym kołowrotku ze średniej półki jest już łożyskowana, więc nie powinna w żaden sposób niszczyć linki.

Czasy Rileh Rexa minęły już 20 lat temu.

Zdecydowanie obstawiam winę słabych wkładek w przelotkach.

Moim zdaniem na szybkość przetarcia miała tu wpływ wielkość powierzchni po której ślizgała się żyłka, im większa tym większe tarcie --> tym szybciej dochodziło do wzrostu temperatury --> co znacznie przyspieszało pojawienie się mikro uszkodzeń na lince. 

Takie testy zmuszają nas do myślenia, do oceny jakości przelotek i nawet jeśli nie są miarodajne to wymuszają dyskusję która może prowadzić do konstruktywnych wniosków. [w oczekiwaniu na drugi skok Stocha!] :)

Edytowane przez shavt

ro

Moim zdaniem na szybkość przetarcia miała tu wpływ wielkość powierzchni po której ślizgała się żyłka, im większa tym większe tarcie --> tym szybciej dochodziło do wzrostu temperatury --> co znacznie przyspieszało pojawienie się mikro uszkodzeń na lince. 

Takie testy zmuszają nas do myślenia, do oceny jakości przelotek i nawet jeśli nie są miarodajne to wymuszają dyskusję która może prowadzić do konstruktywnych wniosków. [w oczekiwaniu na drugi skok Stocha!] :)

No nie do końca kolego,bo minimy TIH I CHROM  maja te same powierzchnie a różnica kolosalna wiec jakość w różnicy pierścienia jest bardzo dokładnie pokazana ,choc nad woda taka sytuacja jest nie bardzo możliwa to i tak test pokazał częściowo która przelotka ma jaki pierścień

Idąc takim tokiem rozumowania rób sobie sam przelotki ze struny gitarowej tej najcieńszej :D

Przecież rolka w prawie każdym kołowrotku ze średniej półki jest już łożyskowana, więc nie powinna w żaden sposób niszczyć linki.

Czasy Rileh Rexa minęły już 20 lat temu.

Zdecydowanie obstawiam winę słabych wkładek w przelotkach.

Prawda co do pierwszej części, ale co do drugiej to będę kontestował, bo używałem czarnego RilehRexa 18 lat i gdyby mi go nie ukradli, to by kolejne 20 lat śmigał, jedyne co mu po tylu latach było, to rowek na kabłąku się zrobił w miejscu, gdzie dziś jest rolka łożyskowana w każdym chyba kołowrotku. Dałem do chromowania i było si :)

EDIT:

Dodam, że nigdy żyłki nie przetarło, ale rowek wyżłobiło. Plecionek jeszcze nie było wtedy.

Edytowane przez yankis

Osobiście w zdecydowanej większości mam patyki na Forecastach i kilka na Alconite. W normalnych warunkach nie zauważyłem jakiegoś zauważalnego zużycia linki podczas łowienia. Natomiast miałem raz jeden kijek z innymi przelotkami "pracownianymi" i całą szpulkę PowerPro 0,13 wypruły mi z pół sezonu. Wtedy dziwiłem się "o co chodzi?", byłem przekonany, że kupiłem podróbkę, ale dopiero jak zacząłem sprawdzać na innych patykach to okazało się to wina przelotek !!!

Pomysł na "takie" porównywanie jak przedstawił autor wątku jest super. On nie ma odzwierciedlać warunków nad wodą, a jedynie jak szybkim i prostym sposobem sprawdzić sobie różnice w jakości/gładkości poszczególnych pierścieni.

W domu sprawdzałem Forecasty i Alconity i wychodzi mi bardzo podobnie jak @pietrusowi. Sprawdziłem "jakieś" SICi na średniej klasy wędce seryjnej polskiego producenta i wyszło, że pierścienie są bardzo dobre! Mam też przelotki SIC Jaxon'a i na nich żyłka strzelała podobnie jak na Forecast'ach.

Rolki są łożyskowane ale zbierają też dużo syfu i nie każdy to sprawdza , multki mają niełożyskowany wodzik  .  Prędzej żyłka się zestarzeje   niż przetrze od przelotek  .  W muchówkach to już wogóle jest masakra  i  powinno się wszystko przecierać  .  Do bardzo sztywnych  wędzisk i szybkich ryb używa się rolek  -ale  nie zawsze chodzi   tylko o tarcie  - a właściwie pośrednio  na dużych głębokościach można szybciej  opuścić przynętę .

Pozdrawiam

Łukasz

• 2 lata później...

A to ciekawe.Dziś zrobiłem teścik przelotek Sea Guide na wkładach z zirconium(cyrkonia).Teścik indentyczny jak tytułowy kolega,z dość średnią siłą ,żyłka 0.25 czarna gruntowa,na patykach Savagear dropshot 270 i Shimano catana cx 270 50-100g.Tarłem żyłkę 1 minutę dość energicznie i nie przetarłem, a na żyłce nie było śladu.Ciekawe to że zaraz po tarciu o przelotke z każdej wędki,dotykałem przelotke ustami to była gorąca.Czyli te przelotki nie są złe a nawet powiedział bym że dobrej jakości.A ciepło z tarcia odprowadzają bardzo dobrze,może dlatego nie mogę przetrzeć?

Edytowane przez TomFil

Rolki są łożyskowane ale zbierają też dużo syfu i nie każdy to sprawdza , multki mają niełożyskowany wodzik  .  Prędzej żyłka się zestarzeje   niż przetrze od przelotek  .  W muchówkach to już wogóle jest masakra  i  powinno się wszystko przecierać  .  Do bardzo sztywnych  wędzisk i szybkich ryb używa się rolek  -ale  nie zawsze chodzi   tylko o tarcie  - a właściwie pośrednio  na dużych głębokościach można szybciej  opuścić przynętę .

Pozdrawiam

Łukasz

chyba nigdy nie używałeś wędki z kiepską szczytówką:) to po takim łowieniu zacząłem wymieniać we wszystkich wędkach na najlepsze dostępne - wtedy były to sic fuji... efekty były widoczne dość szybko, czyli po 2-3 miesiącach...

drugie wyjaśnienie jest takie, że dużo rwiesz i żyłka nie zdąży się zniszczyć... w muchówkach nacisk na jednostkę powierzchni jest śmiesznie mały i ten problem i jest nieistotny...

chyba nigdy nie używałeś wędki z kiepską szczytówką :) to po takim łowieniu zacząłem wymieniać we wszystkich wędkach na najlepsze dostępne - wtedy były to sic fuji... efekty były widoczne dość szybko, czyli po 2-3 miesiącach...

drugie wyjaśnienie jest takie, że dużo rwiesz i żyłka nie zdąży się zniszczyć... w muchówkach nacisk na jednostkę powierzchni jest śmiesznie mały i ten problem i jest nieistotny...

Negować słowa Łukasza ...hmm odważne odważne  :)

• Like 1