Patryk1125 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 A czy jest osoba na forum, ktora moze poprzec ten test w praktyce?Tzn. Czy ktoras z testowanych przelotek lub innych wyraznie zniszczyla mu linke? Lub wyraznie wplynela na jej zuzycie?Mysle, ze nie....Fakt, ze roznica w jakosci jest spora odkrywcze nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pursuit Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam ja miałem kiedyś sumka na kiju shimano catana bx 300 cw do 30 g pletka pp 0.19po ponad godzinnej walce na zasadzie 2 m do mnie i 2 m do niego pletka strzeliła na wysokości pierwszej przelotki od kręcioła , ale głowy nie dam sobie uciąć że to przez przelotki (tarcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam ja miałem kiedyś sumka na kiju shimano catana bx 300 cw do 30 g pletka pp 0.19po ponad godzinnej walce na zasadzie 2 m do mnie i 2 m do niego pletka strzeliła na wysokości pierwszej przelotki od kręcioła , ale głowy nie dam sobie uciąć że to przez przelotki (tarcie)Bardziej obstawalbym przy tym, ze zniszyla ja rolka niz przelotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Bardziej obstawalbym przy tym, ze zniszyla ja rolka niz przelotkaPrzecież rolka w prawie każdym kołowrotku ze średniej półki jest już łożyskowana, więc nie powinna w żaden sposób niszczyć linki.Czasy Rileh Rexa minęły już 20 lat temu.Zdecydowanie obstawiam winę słabych wkładek w przelotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pursuit Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 może i rolka tego to już najstarsi indianie nie wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Moim zdaniem na szybkość przetarcia miała tu wpływ wielkość powierzchni po której ślizgała się żyłka, im większa tym większe tarcie --> tym szybciej dochodziło do wzrostu temperatury --> co znacznie przyspieszało pojawienie się mikro uszkodzeń na lince. Takie testy zmuszają nas do myślenia, do oceny jakości przelotek i nawet jeśli nie są miarodajne to wymuszają dyskusję która może prowadzić do konstruktywnych wniosków. [w oczekiwaniu na drugi skok Stocha!] Edytowane 9 Lutego 2014 przez shavt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 roMoim zdaniem na szybkość przetarcia miała tu wpływ wielkość powierzchni po której ślizgała się żyłka, im większa tym większe tarcie --> tym szybciej dochodziło do wzrostu temperatury --> co znacznie przyspieszało pojawienie się mikro uszkodzeń na lince. Takie testy zmuszają nas do myślenia, do oceny jakości przelotek i nawet jeśli nie są miarodajne to wymuszają dyskusję która może prowadzić do konstruktywnych wniosków. [w oczekiwaniu na drugi skok Stocha!] No nie do końca kolego,bo minimy TIH I CHROM maja te same powierzchnie a różnica kolosalna wiec jakość w różnicy pierścienia jest bardzo dokładnie pokazana ,choc nad woda taka sytuacja jest nie bardzo możliwa to i tak test pokazał częściowo która przelotka ma jaki pierścień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Tylko Piotrze weź pod uwagę że rozmiary przelotek też trochę inne,a jak ktoś wcześniej napisał,na tych samych rozmiarach,czas jest porównywalny. Edytowane 9 Lutego 2014 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Moim zdaniem na szybkość przetarcia miała tu wpływ wielkość powierzchni po której ślizgała się żyłka, im większa tym większe tarcie --> tym szybciej dochodziło do wzrostu temperatury --> co znacznie przyspieszało pojawienie się mikro uszkodzeń na lince. Takie testy zmuszają nas do myślenia, do oceny jakości przelotek i nawet jeśli nie są miarodajne to wymuszają dyskusję która może prowadzić do konstruktywnych wniosków. [w oczekiwaniu na drugi skok Stocha!] Idąc takim tokiem rozumowania rób sobie sam przelotki ze struny gitarowej tej najcieńszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Przecież rolka w prawie każdym kołowrotku ze średniej półki jest już łożyskowana, więc nie powinna w żaden sposób niszczyć linki.Czasy Rileh Rexa minęły już 20 lat temu.Zdecydowanie obstawiam winę słabych wkładek w przelotkach.Prawda co do pierwszej części, ale co do drugiej to będę kontestował, bo używałem czarnego RilehRexa 18 lat i gdyby mi go nie ukradli, to by kolejne 20 lat śmigał, jedyne co mu po tylu latach było, to rowek na kabłąku się zrobił w miejscu, gdzie dziś jest rolka łożyskowana w każdym chyba kołowrotku. Dałem do chromowania i było si EDIT: Dodam, że nigdy żyłki nie przetarło, ale rowek wyżłobiło. Plecionek jeszcze nie było wtedy. Edytowane 9 Lutego 2014 przez yankis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Osobiście w zdecydowanej większości mam patyki na Forecastach i kilka na Alconite. W normalnych warunkach nie zauważyłem jakiegoś zauważalnego zużycia linki podczas łowienia. Natomiast miałem raz jeden kijek z innymi przelotkami "pracownianymi" i całą szpulkę PowerPro 0,13 wypruły mi z pół sezonu. Wtedy dziwiłem się "o co chodzi?", byłem przekonany, że kupiłem podróbkę, ale dopiero jak zacząłem sprawdzać na innych patykach to okazało się to wina przelotek !!! Pomysł na "takie" porównywanie jak przedstawił autor wątku jest super. On nie ma odzwierciedlać warunków nad wodą, a jedynie jak szybkim i prostym sposobem sprawdzić sobie różnice w jakości/gładkości poszczególnych pierścieni. W domu sprawdzałem Forecasty i Alconity i wychodzi mi bardzo podobnie jak @pietrusowi. Sprawdziłem "jakieś" SICi na średniej klasy wędce seryjnej polskiego producenta i wyszło, że pierścienie są bardzo dobre! Mam też przelotki SIC Jaxon'a i na nich żyłka strzelała podobnie jak na Forecast'ach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Rolki są łożyskowane ale zbierają też dużo syfu i nie każdy to sprawdza , multki mają niełożyskowany wodzik . Prędzej żyłka się zestarzeje niż przetrze od przelotek . W muchówkach to już wogóle jest masakra i powinno się wszystko przecierać . Do bardzo sztywnych wędzisk i szybkich ryb używa się rolek -ale nie zawsze chodzi tylko o tarcie - a właściwie pośrednio na dużych głębokościach można szybciej opuścić przynętę . Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomFil Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) A to ciekawe.Dziś zrobiłem teścik przelotek Sea Guide na wkładach z zirconium(cyrkonia).Teścik indentyczny jak tytułowy kolega,z dość średnią siłą ,żyłka 0.25 czarna gruntowa,na patykach Savagear dropshot 270 i Shimano catana cx 270 50-100g.Tarłem żyłkę 1 minutę dość energicznie i nie przetarłem, a na żyłce nie było śladu.Ciekawe to że zaraz po tarciu o przelotke z każdej wędki,dotykałem przelotke ustami to była gorąca.Czyli te przelotki nie są złe a nawet powiedział bym że dobrej jakości.A ciepło z tarcia odprowadzają bardzo dobrze,może dlatego nie mogę przetrzeć? Edytowane 1 Grudnia 2016 przez TomFil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomFil Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Test na przelotce dwustopkowej największj w catanie.Duża siła tarcia aż mi się żyłka wrzynała w paluchy????,ze stoperem w tel.Po 22s żyłka pękła,a przelotka bardzo gorąca.Uff ale sie zmęczyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Rolki są łożyskowane ale zbierają też dużo syfu i nie każdy to sprawdza , multki mają niełożyskowany wodzik . Prędzej żyłka się zestarzeje niż przetrze od przelotek . W muchówkach to już wogóle jest masakra i powinno się wszystko przecierać . Do bardzo sztywnych wędzisk i szybkich ryb używa się rolek -ale nie zawsze chodzi tylko o tarcie - a właściwie pośrednio na dużych głębokościach można szybciej opuścić przynętę . Pozdrawiam Łukaszchyba nigdy nie używałeś wędki z kiepską szczytówką to po takim łowieniu zacząłem wymieniać we wszystkich wędkach na najlepsze dostępne - wtedy były to sic fuji... efekty były widoczne dość szybko, czyli po 2-3 miesiącach...drugie wyjaśnienie jest takie, że dużo rwiesz i żyłka nie zdąży się zniszczyć... w muchówkach nacisk na jednostkę powierzchni jest śmiesznie mały i ten problem i jest nieistotny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 chyba nigdy nie używałeś wędki z kiepską szczytówką to po takim łowieniu zacząłem wymieniać we wszystkich wędkach na najlepsze dostępne - wtedy były to sic fuji... efekty były widoczne dość szybko, czyli po 2-3 miesiącach...drugie wyjaśnienie jest takie, że dużo rwiesz i żyłka nie zdąży się zniszczyć... w muchówkach nacisk na jednostkę powierzchni jest śmiesznie mały i ten problem i jest nieistotny...Negować słowa Łukasza ...hmm odważne odważne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi