Skocz do zawartości

JAK WYPUSZCZAĆ RYBY (catch and release)- dobre i złe nawyki. Leksykon zasad.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak robili z rybami morskimi wyławianymi z dużych głębokości w programach wędkarskich Rexa Hunta.

Słyszałem opinie, że te ryby i tak zdychają, tyle że pozostają w głębinach i tego nie widać. Cóż - jeśli daje to szanse na przeżycie jakiekolwiek, to warto, bo bez tego szans większych nie widzę. A świadomy i etyczny wędkarz będzie wiedział co w takich przypadkach robić.

• Like 2

Faktycznie przy morskich głębokościach takie manipulacje, mogą mieć wpływ na rybę. Na tych gigantycznych rosyjskich zaporówkach, na których odbywają się wspomniane przeze mnie zawody, ryby wyjeżdżają niejednokrotnie z dużych głębokości. Celem organizatorów tej imprezy, jest propagowanie zasady "catch and release" a świadomość rosyjskich wędkarzy jest chyba jeszcze twardsza niż polskich. Tak jak napisałem wcześniej, ja nie spotkałem się z takimi posunięciami w Polsce i pomimo tego, że chyba nikt z nas nie będzie czegoś takiego praktykował, to chciałem żeby forum jerkbait.pl, było pierwszym miejscem gdzie przewinęła się taka informacja.

Edytowane przez guma87

Tutaj jest ciekawy artykuł odnoszący się do tego zagadnienia:

https://www.wedkarz.pl/article/2652/CISNIENIE-W-PECHERZU

Chodzi szczególnie o ostatni akapit. Co do przeżywalnosci ryb po przebiciu pęcherza... to nie wiadomo jak się ryba później zachowa i czy przeżyje.

• Like 1

A co sądzicie o łowieniu ryb podczas upałów? Na jednym z jezior w Polsce w okresie wakacyjnym dobrze brały sandacze. Wszystkie zostały wypuszczone, jednak po kilku dniach wędkarze na wodzie znaleźli kilka martwych sztuk. Czy to,że na głębokości 8-10 metrów jest kilka stopni, a na powierzchni +30, może wpłynąć na zdrowie ryby? Zaznaczę,że wszystkie odpływały z znakomitej kondycji.

Spoko jest ten artykuł z WP, który zalinkował kolega Radek. Ciekawa jest również ta sytuacja z łowieniem sandaczy w upał. W rzekach wielkiego znaczenia to pewnie nie ma, ale okazuje się że w jeziorze może mieć. Szczególnie gdy ryby są przetrzymywane z jakiegoś powodu w siatach albo zbyt długo uwieczniane na fotosach.

Edytowane przez guma87

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

post-63630-0-43279300-1633972340_thumb.jpgpost-63630-0-90696900-1633972353_thumb.jpg

Jako ,ze bardzo lubię łowić szczupaki chciałbym wam zwrócić na cos uwagę. Podczas holu ryby może się zdarzyć taka sytuacja jak na zdjęciu. Górna "warga" szczupaka zawija sie do środka pyska. Przed wypuszczeniem ryby należy ja obejrzeć i "naprawić" Niestety dużo osób nie wie, ze takie przypadki się zdarzają i to dość często i wypuszczają ryby z takim defektem. Zrzuty pochodzą z filmów Pleciony i WND.

• Like 2

Ważna jest też mata przy dużej rybie żeby jej nie uszkodzić od wewnątrz. Jak spadnie lub wyślizgnie się z rąk wtedy flaki wewnątrz poprzestawiane. Zrozumiałem to jak miałem przyjemność być na zasiadce karpiowej z chłopakami z Optimal Baits Duże ryby naprawdę są narażone na upadek ze względu na swoją masę i można jej zrobić krzywdę - szkoda okazu.

• 3 lata później...

Panowie co sądzicie o polewaniu rybich skrzeli cocalą przed wypuszczeniem tak jak czyni to osoba markująca post w nazwą #savagegearpolska? Pomaga to rybie czy może jest to skrajna głupota do chwalenia się na FB?

https://www.facebook.com/reel/644060218197134

post-50816-0-25966400-1738576789_thumb.jpg

Edytowane przez Apioo

Panowie co sądzicie o polewaniu rybich skrzeli cocalą przed wypuszczeniem tak jak czyni to osoba markująca post w nazwą #savagegearpolska? Pomaga to rybie czy może jest to skrajna głupota do chwalenia się na FB?

https://www.facebook.com/reel/644060218197134

W ciemno stawiam, że to szkodliwa głupota.

A jak sam zacząłem robić tak w odniesieniu do okoni:

- haki bezzadziorowe obowiązkowo (na 40 ryb wczoraj spadły mi dwie, ale przy zadziorach nie jest wcale lepiej)

- podbierak w wodzie

- holuję ryby nie-okazowe prosto do siaty (nie ma ryzyka, że mi się owiną itd., bo 26cm okoń na lince 0.2 PE nie odpłynie)

- wyhaczają się same lub z minimalną moją pomocą, ale "bezdotykowo",

- hol na delikatnym kiju (praktycznie każdy okoń z małą dziurką po haku, a nie parumilimetrową wyrwą)

Jasne, trzeba poświęcić dodatkowe 5s per ryba, ale moim zdaniem warto.

• Like 3

Polanie skrzeli colą nie jest paradoksalnie pozbawione sensu.

Chodzi o zatrzymanie krwawienia poprzez kontakt nie pamiętam na 100 procent ale chyba z kwasem ortofosforowym. Natomiast ta payara nie krwawiła więc zabieg raczej miał na celu pokazanie jak jej zęby przebijają taką puszkę.

W tym przypadku popisówka, ale pomysł nie nowy i czasem praktykowany.

Polanie skrzeli colą nie jest paradoksalnie pozbawione sensu.

Chodzi o zatrzymanie krwawienia poprzez kontakt nie pamiętam na 100 procent ale chyba z kwasem ortofosforowym. Natomiast ta payara nie krwawiła więc zabieg raczej miał na celu pokazanie jak jej zęby przebijają taką puszkę.

W tym przypadku popisówka, ale pomysł nie nowy i czasem praktykowany.

Chciałbym zobaczyć reakcje nokillowej społeczności gdyby ktoś w Polsce polewał sumy, pstrągi, bolenie czy karpie Colą i tłumaczył, że to dla ich dobra. :)

• Like 1

Chciałbym zobaczyć reakcje nokillowej społeczności gdyby ktoś w Polsce polewał sumy, pstrągi, bolenie czy karpie Colą i tłumaczył, że to dla ich dobra. :)

Poczytaj forum. Znajdziesz. Także opinie ichtiologów

To jest ten ichtiologiczny wątek?

https://jerkbait.pl/topic/41526-co-wy-na-to/#entry1475364

To ciekawostka którą można traktować z przymrużeniem oka, a nie publikacja naukowa. :)

Nie pamiętam czy ten ale na pewno był wzmiankowany na przestrzeni lat kilkukrotnie. Trochę lat upłynęło :)

I nie przypominam sobie aby ktoś podawał badania naukowe wpływu coli na uszkodzenia ryby. Chyba trochę nadinterpretujesz lub dążysz do jakieś tezy.

Wskazałem Ci po prostu że temat sie już przewinął i jakoś społeczność nikogo nie zlinczowała tylko przyjęła temat raczej z zainteresowaniem. Ale to było w czasie, kiedy forum wyglądało inaczej i było bardzo dużo światłych chcących dzielić się wiedzą...

(...)

A jak sam zacząłem robić tak w odniesieniu do okoni:

- haki bezzadziorowe obowiązkowo (na 40 ryb wczoraj spadły mi dwie, ale przy zadziorach nie jest wcale lepiej)

- podbierak w wodzie

- holuję ryby nie-okazowe prosto do siaty (nie ma ryzyka, że mi się owiną itd., bo 26cm okoń na lince 0.2 PE nie odpłynie)

- wyhaczają się same lub z minimalną moją pomocą, ale "bezdotykowo",

- hol na delikatnym kiju (praktycznie każdy okoń z małą dziurką po haku, a nie parumilimetrową wyrwą)

Jasne, trzeba poświęcić dodatkowe 5s per ryba, ale moim zdaniem warto.

BRAWO!!! To powinien być talmud dla prawdziwych wędkarzy!!! :good: :clappinghands:

Gość Umbra

Najbardziej "bawią" zagożali nokillowcy z youtuba

Zacięcie jak na sandacza, hol ekspresowy na chama - ryba z 5m momentalnie na powierzchni w parę sekund, okoń na windę z wody do ręki, szarpane wyciąganie haczyk, rzut do wody i wielkie szanowanie ryby :)

Nie raz okoń ma od haka rozdarty pysk.. Nie dziurka  a szrama.

Rozdarcie na 2cm, ale przecież no kill to nie ma problemu

• Like 3