Skocz do zawartości

Tani kijek do UL

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym abyście pomogli wybrać mi jakiś tani kijek (za pewno seryjny) UL. Tani z tego powodu, że będę chciał go z parować z abu revo LT i to on pochłonie większość budżetu a chciałbym zrobić ten zestaw w niedługim czasie.

Miałbym obsłużyć klenia/pstrąga/okonia

No i nasuwają mi się dwa pytania.

1. Długość.

Pstrągi z małych rzeczek więc długi kij wadzi tylko ale co do klenia to nie wiem. Zawsze łowiłem kijem ok 2.7 (Wisła w Krakowie nie jest jakaś szeroka, głównie łowienie z opaski z dobrego dostępu)

Nie wiem czy lepiej jakieś 2.30 m czy może ok 2.13 starczy? Albo nawet krócej? Dłuższego nie chce ze względu na niewielkie rzeczki pstrągowe (ciurki o 5m szerokości albo i mniej a krzaków więcej niż ryb)

Jakiej długości kije stosujecie na klenia?

2. Akcja

Na klenia lubię m/f, bo pozwala ładnie rzucić małym woblerem a i fajnie trzyma rybę, ale czy przy takiej konfiguracji m/f nie będzie przekleństwem przy gumach?

Co o tym myślicie? Czy kij fast rzuci małym woblerkiem? Na pewno na pstrąga i okonia byłby lepszy wyborem.

Jeśli znacie coś seryjnego godnego uwagi to proszę o polecenie. Nie oczekuje, że będzie super ale jako tymczasowy patyk musi wystarczyć. Będę próbować coś na giełdzie trafić ale musze wiedzieć czego szukać.

Budżet niski powiedzmy ok. 200 zł (możliwe ze urośnie, wszystko zależy ile wyniesie mnie ostatecznie sprowadzenie Abu)

Proszę o jakieś rady i pomoc w wyborze

Trochę zmieniłem budżet, bo widzę że nic sensownego w tym przedziale nie znajdę. Budżet do 500 zł to max na tą chwilę i mam nadzieje, że coś się w tym przedziale znajdzie.

Na razie mam dwie możliwości:

1. Kijem na blanku MHX SJ9000-2 (7'6"; 6-12lb; 1/16-3/8)

2. Kij od mekamila 2-9g, fast, tylko że strasznie krótki bo 1.8m

Jeśli macie jakieś propozycje czy rady to bardzo proszę. Mam jeszcze trochę czasu na kupno ale nie za wiele.

W poszukiwaniu kija który podał pitt - znalazlem nizle promo na mojr crafta z cw ktory by Ciebie interesował

http://www.7seasproshopthai.com/index.php/major-craft-beneyro.html

wychodzni na dzis jakies 455 z titanium fuji sic :)

Edytowane przez meme174

Tak sobie poczytuję wątek, bo mnie też coś się ubzdurało, żeby takie tanie cuś sobie sprawić (no może nie UL, ale L rzucający bez łaski od 4-5g) i jedynie pozostaje uśmiechnąć się - cena wyjściowa 200zł, na pierwszej stronie tematu już doszła do okazyjnych 600 z okładem. :)

No cast i blank muchowy to nie jest dobry pomysł.

Tomek Wszystko zalezy od tego do czego potrzebny..

Moj multi travel jest na blanku muchowym i lowi sie tym wysmienicie, Choć jest to kijek na jazioklenie. Bo gdyby chodziło już o poażne lowienie np na bezsterowne to raczej bym celowal w coś predysponowanego ku takiemu lowieniu...