Skocz do zawartości
  • 0

obraz z echosondy - rozróżnianie rodzaju dna.

blacharz

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziś byłem sprawdzić, co pokaże mi Lowrance Mark5x Pro.

Chciałem głównie zobaczyć jak pokaże mi echosonda dno w miejscach, które znam.

Niestety według mnie echosonda, w ogóle nie rozróżniła rodzaju dna, bo dla mnie wszędzie wygląda tak samo.

1. Dno, co najmniej 20 cm mułu, bo kotwice od łodzi ciężko było wyrwać.

post-45623-0-54424800-1391433310_thumb.jpg

Edytowane przez blacharz

• 0

mam powyższy przetwornik sprowadzony z USA, gdyż w Europie niedostępny. Jest on sprzedawany wraz t torbą i zestawem montażowym, na monitor oraz baterię. Od kiedy go używam -5 lat- skończyły się kłopoty z szukaniem ryby na nieznanej i znanej wodzie, zwłaszcza przy skokach ciśnienia i temperatury. Całość jest bardzo poręczna i praktyczna.

• 0

Mam pytanie. Czy ktoś może wyjaśnić mi "łopatologicznie" czym różni się częstotliwość 50khz od 200kHz. W jakich warunkach lepiej korzystać z jednej, a w jakich z drugiej częstotliwości i czy jest sens korzystać z obu jednocześnie tzn. 50/200 KHz. Dziękuje, pozdrawiam

• 0

Mam pytanie. Czy ktoś może wyjaśnić mi "łopatologicznie" czym różni się częstotliwość 50khz od 200kHz. W jakich warunkach lepiej korzystać z jednej, a w jakich z drugiej częstotliwości i czy jest sens korzystać z obu jednocześnie tzn. 50/200 KHz. Dziękuje, pozdrawiam

długością i częstotliwością fali. 50 od 200 różni się tym, czym 200 różni się od 800kHz. czyli moc kosztem "rozdzielczości" :)

• 0

długością i częstotliwością fali. 50 od 200 różni się tym, czym 200 różni się od 800kHz. czyli moc kosztem "rozdzielczości" :)

Obawiam się, że to może być zbyt mało łopatologicznie  :D Ja w każdym bądź razie nie podejmuję się tłumaczenia łopatologicznego

• 0

Czyli używając częstotliwości 50kHz fale rozchodzą się słabiej, ale szerzej, a w przypadku 200kHz mocniej, ale "stożek" jest węższy, tak? Mniejsza częstotliwość lepsza na płytszej wodzie i na odwrót?

Edytowane przez wędkarzKP

• 0

Czyli używając częstotliwości 50kHz fale rozchodzą się słabiej, ale szerzej, a w przypadku 200kHz mocniej, ale "stożek" jest węższy, tak? Mniejsza częstotliwość lepsza na płytszej wodzie i na odwrót?

przy 50 fale rozchodzą się "mocniej", dlatego "stożek" jest "szerszy" (siła większa, "gęstość" mniejsza). ino ten szerszy "stożek" może Ci pokazać niewiele, bo "rozdzielczość" w jakiej jest woda "skanowana" jest dużo mniejsza niż przy 200. 

jeden obraz za tysiąc słów:

http://www.pogawedki.wedkarskie.pl/fotoartykuly/ckarp/70510/2.jpg

ps. 50 na śródlądziu sobie odpuść z góry, jeśli już to rozważaj 83. to ma jakiś sens, choć 200 wystarczy Ci w zupełności.

Edytowane przez nrt80

• 0

Ok, dziękuje za odpowiedź. Przy swoim echo (Condor 345c df) mam właśnie 50/200kHz i w sumie przeważnie pływałem na włączonych obu częstotliwościach, ale w takim razie  będzie trzeba zacząć korzystać wyłącznie z 200kHz

z mojego doświadczenia: pływając na 20-30 metrowych głębinach 200kHz potrafi zaśmiecić, ni chu chu nic wówczas nie widać, i zamiast jechać czułością w dół to przełączam się na 83. mam czysto, ogarniam większy obszar i czekam na jakiegoś tuńczyka :P

• 0

e07d2c09bdb04d2bmed.jpg

Panowie, mam pytanie. Czy to co pokazało się na echo to tzw. termoklina czy niekoniecznie? Dodam, że filtr zakłóceń miałem ustawiony na 7 (skala 1-10) powyżej tej wartości czyściło już całkowicie ekran. Woda w tym zbiorniku zielona, aż gęstawa. Dzięki za wskazówki.

• 0

e07d2c09bdb04d2bmed.jpg

Panowie, mam pytanie. Czy to co pokazało się na echo to tzw. termoklina czy niekoniecznie? Dodam, że filtr zakłóceń miałem ustawiony na 7 (skala 1-10) powyżej tej wartości czyściło już całkowicie ekran. Woda w tym zbiorniku zielona, aż gęstawa. Dzięki za wskazówki.

Jaki stożek? 200 kHz na 10 metrach, termoklina, trochę śmieci, za duza czułość i taki efekt. Zmień na 83 i ci się problem rozwiąże.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka