blacharz Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Czy echosonda (Lowrance Mark 5) powinna pokazywać to co pod wodą tak samo gdy na jeziorze jest lód i go nie ma ?Czy pokrywa lodowa wprowadza jakieś zakłąmania/różnice w obrazie na echosondzie? Piotr Edytowane 3 Lutego 2014 przez blacharz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miras1983 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) http://youtu.be/QeIEH-4Sp64 zerknij tu. nie zrozumiałem Cię...nie o to chodzi. Edytowane 3 Lutego 2014 przez miras1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 nie mam pojecia, ale wyobrazam sobie, ze ew "2gie dno" bedzie bardziej wyrazne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 blacharz Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Dziś byłem sprawdzić, co pokaże mi Lowrance Mark5x Pro.Chciałem głównie zobaczyć jak pokaże mi echosonda dno w miejscach, które znam.Niestety według mnie echosonda, w ogóle nie rozróżniła rodzaju dna, bo dla mnie wszędzie wygląda tak samo. 1. Dno, co najmniej 20 cm mułu, bo kotwice od łodzi ciężko było wyrwać. Edytowane 3 Lutego 2014 przez blacharz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 blacharz Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 2. Dno również muliste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 blacharz Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 3. Dno bardzo twarde, a miejscami dużo kamieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DP Fishing Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Ja prywatnie nie łowię na lodzie ale są specjalne przetworniki do echosond na lód. Czy się sprawdzają to niewiem bo niechcę nikogo wprowadzić w błąd. Warto także pobawić się ustawieniami przedziału głębokości i czułością. Na obrazku model do twojego echa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rzewo Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 mam powyższy przetwornik sprowadzony z USA, gdyż w Europie niedostępny. Jest on sprzedawany wraz t torbą i zestawem montażowym, na monitor oraz baterię. Od kiedy go używam -5 lat- skończyły się kłopoty z szukaniem ryby na nieznanej i znanej wodzie, zwłaszcza przy skokach ciśnienia i temperatury. Całość jest bardzo poręczna i praktyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DP Fishing Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Są dostępne tylko na zamówienie a koszt wynosi bisko 500zł czyli tyle co mała echosonda z zestawem przenośnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wędkarzKP Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mam pytanie. Czy ktoś może wyjaśnić mi "łopatologicznie" czym różni się częstotliwość 50khz od 200kHz. W jakich warunkach lepiej korzystać z jednej, a w jakich z drugiej częstotliwości i czy jest sens korzystać z obu jednocześnie tzn. 50/200 KHz. Dziękuje, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mam pytanie. Czy ktoś może wyjaśnić mi "łopatologicznie" czym różni się częstotliwość 50khz od 200kHz. W jakich warunkach lepiej korzystać z jednej, a w jakich z drugiej częstotliwości i czy jest sens korzystać z obu jednocześnie tzn. 50/200 KHz. Dziękuje, pozdrawiam długością i częstotliwością fali. 50 od 200 różni się tym, czym 200 różni się od 800kHz. czyli moc kosztem "rozdzielczości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 długością i częstotliwością fali. 50 od 200 różni się tym, czym 200 różni się od 800kHz. czyli moc kosztem "rozdzielczości" Obawiam się, że to może być zbyt mało łopatologicznie Ja w każdym bądź razie nie podejmuję się tłumaczenia łopatologicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wędkarzKP Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Czyli używając częstotliwości 50kHz fale rozchodzą się słabiej, ale szerzej, a w przypadku 200kHz mocniej, ale "stożek" jest węższy, tak? Mniejsza częstotliwość lepsza na płytszej wodzie i na odwrót? Edytowane 12 Lutego 2014 przez wędkarzKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Czyli używając częstotliwości 50kHz fale rozchodzą się słabiej, ale szerzej, a w przypadku 200kHz mocniej, ale "stożek" jest węższy, tak? Mniejsza częstotliwość lepsza na płytszej wodzie i na odwrót? przy 50 fale rozchodzą się "mocniej", dlatego "stożek" jest "szerszy" (siła większa, "gęstość" mniejsza). ino ten szerszy "stożek" może Ci pokazać niewiele, bo "rozdzielczość" w jakiej jest woda "skanowana" jest dużo mniejsza niż przy 200. jeden obraz za tysiąc słów:http://www.pogawedki.wedkarskie.pl/fotoartykuly/ckarp/70510/2.jpg ps. 50 na śródlądziu sobie odpuść z góry, jeśli już to rozważaj 83. to ma jakiś sens, choć 200 wystarczy Ci w zupełności. Edytowane 12 Lutego 2014 przez nrt80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wędkarzKP Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ok, dziękuje za odpowiedź. Przy swoim echo (Condor 345c df) mam właśnie 50/200kHz i w sumie przeważnie pływałem na włączonych obu częstotliwościach, ale w takim razie będzie trzeba zacząć korzystać wyłącznie z 200kHz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ok, dziękuje za odpowiedź. Przy swoim echo (Condor 345c df) mam właśnie 50/200kHz i w sumie przeważnie pływałem na włączonych obu częstotliwościach, ale w takim razie będzie trzeba zacząć korzystać wyłącznie z 200kHz z mojego doświadczenia: pływając na 20-30 metrowych głębinach 200kHz potrafi zaśmiecić, ni chu chu nic wówczas nie widać, i zamiast jechać czułością w dół to przełączam się na 83. mam czysto, ogarniam większy obszar i czekam na jakiegoś tuńczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wędkarzKP Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Panowie, mam pytanie. Czy to co pokazało się na echo to tzw. termoklina czy niekoniecznie? Dodam, że filtr zakłóceń miałem ustawiony na 7 (skala 1-10) powyżej tej wartości czyściło już całkowicie ekran. Woda w tym zbiorniku zielona, aż gęstawa. Dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Cześć, dla mnie to ławica drobnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Nie wyglada to na drobnice, zbyt regularny odczyt. Stawiam na termokline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 może zawiesina glonów na konkretnej wysokości / głębokości...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Panowie, mam pytanie. Czy to co pokazało się na echo to tzw. termoklina czy niekoniecznie? Dodam, że filtr zakłóceń miałem ustawiony na 7 (skala 1-10) powyżej tej wartości czyściło już całkowicie ekran. Woda w tym zbiorniku zielona, aż gęstawa. Dzięki za wskazówki. Jaki stożek? 200 kHz na 10 metrach, termoklina, trochę śmieci, za duza czułość i taki efekt. Zmień na 83 i ci się problem rozwiąże. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
blacharz
Czy echosonda (Lowrance Mark 5) powinna pokazywać to co pod wodą tak samo gdy na jeziorze jest lód i go nie ma ?
Czy pokrywa lodowa wprowadza jakieś zakłąmania/różnice w obrazie na echosondzie?
Piotr
Edytowane przez blacharzOdnośnik do komentarza
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi