Skocz do zawartości

Team Dragon Cast - który na szczupaka na lekko?

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pojawiły sie kijki Team Dragon Cast z osprzętem Fuji za niecałe 3 stówki.

Chcę spróbować średniego casta z brzegu i czasem z łódki. Cel - szczupak.

Zakres przynęt 8-35 gramów. Najczęściej 10-25.

W sprzedaży z tej serii są następujące modele:

dł. [m] c.w. [g] akcja transp.[m] cz. waga [g] dolnik [cm] pX pS pT
2.40 3-14 Fast 1.26 2 142 30.5 10 16 6
2.30 5-18 Fast 1.19 2 115 31.0 10 16 6
2.45 7-21 Fast 1.26 2 141 30.5 10 16 7
2.30 7-25 X-Fast 1.19 2 117 30.5 10 16 6
2.25 10-30 Fast 1.17 2 124 30.0 10 16 6
2.30 14-35 X-Fast 1.20 2 138 30.5 10 16 7
2.40 10-42 Fast 1.23 2 135 30.0 10 16 7

Czy wędki z tej serii mają realny c.w. zgodny z opisem ?

Czy Fast to rzeczywiście szybka wędka? Szukam raczej czegoś bliżej moderate.

Teoretycznie najbardziej pasuje mi 7-21 albo 10-30 

Będziesz żałował .

Jak okaże się że jest do dupy - będziesz żałował że wydałeś na nią trzy stówy.

Jak się okaże że jest świetna - będziesz żałował że kupowałeś inne , droższe wędki.

A potem jeszcze będziesz żałował że skoro te za trzy stówy są takie świetne , to trudno wymyślić jakiś powód dla którego warto kupić droższą , lub niedajboże zamówić u rodbuildera.

Tak czy inaczej nie kupuj tego - będziesz żałował.

• Like 3

Błysnąłeś i doradziłeś. Widać, że fachowiec. Zadałem konkretne pytania. Czy ja napisałem, że jest do dupy, świetna, tania , droga? Gdybym ją miał to mógłbym tak napisać.

Jak sie okaże do dupy - to nie będę żałował tylko sprzedam za 100 czy 200 złotych. Lub zwrócę do sklepu.

Jak się okaże świetna - tym lepiej. Żalu nie będzie tym bardziej.

A teraz czekam na opinie użytkowników a nie off-topowców.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Witam mialem 2 kije dragona: bandit cast gs 2.3m 5-25g xfast byl to moj pierwszy kijek do casta wyjalem nim troche holenderskich szczupakow sandaczy i okoni najwieksza rybka 80cm kupilem uzywany kol co go sprzedawal prawie plakal ;-) drugi to z seri silver ed bodajze 3-14 i chyba 2.10m poszedl do ludzi nie to ze mi nie pasowal ale trafilem po taniosci ip841 kolega na identyczny kij wyciagnal 115centow szczupaka wiec moc maja i ogolnie fajne kijaszki na start to mysle nie ma co wydziwiac napewno nie bedziesz zalowal najwyzej jak sam pisales sprzedasz i poszukasz czegos innego jak chcesz cos wiecej wiedziec pisz z minusow gs bandit moge napisac jedynie luszczacy sie lakier na tym grafitowym gripie ale ja jakims esteta nie jestem w lowieniu nie przeszkadza.

Pozdrawiam

Adam

mialem okazje lowic wszystkimi kijami - co prawda jednego dnia i po "pare minut" - wiekszosc przesacowana - poprzez dlugosc podczas rzutow z max cw dostawaly dziwnych drgan, zaden nie byl xfastem - mod fast szybciej. Mysle ze kij 2.40 o akcji fast by Ci odpowiadał :)

posiadam 2.25m 10-35g.dla mnie to idealny patyk.wykonanie na 5.bardzo lekki,czuły[nawet otarcia gumy o dno czy zielsko wyczuwam]akcja fast raczej się zgadza[w porównaniu do premiera pc 66 mhf 2-td jest szybszy] lecz co wagi przynęt jakie chcesz stosować wybierz jeden z dwóch mocniejszych,ten ogarnia komfortowo max 20 może 20pare g.i nie sugeruj się opiniami teamów z serii se-to całkiem inne kije.

Z castów łowiłem dwoma TD, 2.30m do 18g i 2.45 do 21. Łowiłem bo proszono mnie bym połowił. Oba są dobrze opisane. Z TD jest tego rodzaju sytuacja, że mają za wielkie przelotki i kij mógłby być bardziej cięty, a one go spowalniają. Ten pierwszy to właśnie w moim odczuciu moderate fast a drugi fast. 
Dużo łowiłem Dragonami z serii TD, spinningami, kiedyś, i uważam, że są wystarczające dla kogoś, kto chce po prostu łowić ryby (życiówkę szczupłego złowiłem na TD 2.7m do 25g w 2006r), ale nie ma do nich powrotu, jak ktoś łowił takimi wędkami jakimi Ty łowiłeś. Kije jak kije. mają siódemki o ile pamiętam na szczycie, jakbyś zmienił na 5.5 to byłyby oba fajne.

Mam dwa TD, obydwa 2,30m ale jeden cw7-25 a drugi cw14-35. Wykonanie ok, waga jest super. Z wad to trochę jakby za niskie stopki przelotek i przy ugięciu żyłka trze o blank. Uchwyt to i owszem fuji ale najtańszy. A i koniecznie sprawdź czy końcowy element szczytowy jest prosty, ja swoje musiałem wymieniać bo niestety jedna uciekała w lewo a druga w prawo do tego przelotki nie były w osi z uchwytem kolowrotka. China made i kontrola jakości też china made. Rzucałem na razie tylko lżejszym kijem razem z ABU C3 5501 z żyłką Sufix 0.25mm,do tego wahadła od 5 do 18g,woblery od ~6g oraz gumy (7-16g) i koguty (7-18g). Kij ładuje się przyzwoicie, czuć pracę przynęty. Generalnie kupiłem dwa nowe z gwarancją za 350pln więc okazyjnie ale jeśli miałbym dać cenę katalogową to chyba raczej nie.