Jarpo Opublikowano 24 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 Jeszcze jedno będę używał plecionki PowerPro 0,19mm ale żółte fluo. Fluo kupiłem do łowienia na koguty. Czy tutaj kolor plecionki nie będzie przeszkadzał? Na przypony (w przypadku szczupaka) mam zamiar stosować fluokarbonowe przypony Dragona a przy połowie sandacza chyba z nich zrezygnuje na rzecz spinwalowskich agrafek z krętlikami. Może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 Wg mnie rewelacja. No i taką plecionką nie pourywasz drogich sliderów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 @Jarpo, w pierwszych zakupach nie zapomnij o sliderach 10tkach w jakichś 3 różnych kolorach. 10tki na szczupaki będą zdecydowanie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 Jarpo Jak juz tak konkretnie to zostaw sobie tylko jedna 7F i wez 2x10 w Sliderach. Nie wiem do czego maja sluzyc 7F Ci, ale one sa nieurywalne, chyba ze rzucisz w trzciny czy drzewo. Jedna wystarczy. A 10tki to juz inna przyneta i inna zabawa, wiec warto miec. Wybor i tak Twoj Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarpo Opublikowano 24 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 Po modyfikacji:Slider SD7S GTSlider SD7F RTSlider SD10F RPHSlider SD10F RGSFatso F10 RRJack J18 HPE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 jak na moj gust to brak jest 10tki tonącej, ale ja w oogle niemal nie stosuje plywajacych slidekow oraz fatsiakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 ja na początku też kupiłem same pływające sliderki i fatsiaki(bo tak mi radziło sporo osób)a okazało się że te tonące są dużo praktyczniejsze,pływających używam tylko podczas łowienia w mocno zarośniętych miejscówkach,chociaż wczesną jesienią szczupaki dosyć często biły w slidera w momencie gdy udeżał w lustro wody,im głośniej tym lepiej,więc na upartego też można by było łowić tonącym(rzut,parę energiczych szarpnięć ze szczytówką w górze i problem z tonącym rozwiązany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 tak a propos' pytania: 'czy sandacze biora na 10 cm jerki?' martin i volkmar byli w tamta sobote na polderach i zlapali 24 ladne sztuki (szczuple i sandacze)nawet leszcze atakowaly woblery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 O żesz ty orzeszku..... ja chce na ryby, na ryby, na ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 Tak Pitt. Osobiście też złowiłem sandacze na większe woblery np. Perch 12cm. Jednak zdecydowanie więcej złowiłem na manns'a 3. Tak więc pewnie da się łowić bez problemów sandacze na 10cm slidery, albo fatsiaki co pokazuje zdjecie jednak jest to na pewno przynęta bardziej selektywna. I tak jak powiedzieli moim przedmówcy. Na szczupaka wogóle się nie zastanawiam i wyberam 10cm. Nie stosuję ani 12cm, ani wersji pływających. Uważam bowiem, że wszystkie figury obowiązkowe można zrobić tonącą dziesiąteczką w kolorze naturalnym (chociaż ostatnio używam również makrelki). Kiedy chcesz prowadzić jerka pod powierzchnią, podnieś kij do góry, kiedy głęboko ... poczekaj na opad. W każdym z tych przypadków przynęta jest bardzo skuteczna tylko trzeba wiedzieć gdzie ją stosować. W niektórych przypadkach nie opłaca się nią rzucać np. głębokość powyżej 5m. Dla mnie idealna woda to 1-4m a jak jest jeszcze porośnięta kobiercem roślin to już wogóle super. Jeśli chodzi o plecionkę to nie ma najmniejszego problemu z kolorem żółtym. Może być nawet 60lbs i tak to niczego nie zmieni. Będziesz co prawda miał zestaw na wielkiego szczpaka ale ... można. Osobiście stosuję ostatnio troszkę lżejsze zestawy. Pierwszy standardowy na polskie warunki to 20lbs, drugi 15lbs na lżejszym kiju. Daje mi to poczucie większej finezji. Poza tym wydaje mi się, że lepiej się jerkuje lżejszymi zestawami. Oczywiście zależy to od przynęty. Ale jeśli chodzi o slidera wolę lżej. Jeśli chodzi o przypony to używam miękkich linek stalowych. Fluorocarbon jest fajny i mogę go polecić ale jest trochę sztywny (zwłaszcza ten na metry, którego używałem 60lbs). Ja preferuję bardziej miękki zestaw. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 Remek, ciesze sie ze odszedles troche od tych powrozow...15, 20, 30LB linka to jest to...Jesli chodzi o przypony to dla mnie wzorem sa titanium z cabelasa, mietka plecionka z linki tytanowej (bez zadnej pamieci), super kretlik i nierozpinalna agrafka.Rewelacja!Ma pewna wade ten przypon, koszt minimum 8$/szt.. Gumop.s.chodzi mi po glowie, zeby dokupic stalowki 7x7 i dorobic pare przyponow, inaczej z torbami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 Gumo, ja nie chciałem pisać o przyponach tytanowych bo one są trudne do osiągnięcia. Oczywiście mam podobne zdanie do Twojego. Najlepszy na świecie jest tytan a dokładnie plecionka tytanowa z firmy terminator (to nie jest reklama ). Tylko trudne do sprowadzenia, no i koszt! Dlatego przesiadlem się na zwykły skręt stali. Do przetestowania zostało mi jeszcze jakieś węglowe cudo z Japonii, które kupiłem jak byłem u katalończyka (Guza). Juz wiem, że to nie będzie tak dobre jak tytan (odkształca się) ale jest bardziej miękkie niż zwykła stalka (7x7). PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 Potwierdzam rewelacyjność przyponów tytanowych, a szczególnie tych z Terminatora. Dla mnie są najlepsze.Jedyne minusy to ich niedostępność w Polsce i bardzo wysoka cena w Usa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 kupię każdą ilość nici tytanowych :D:D grubość około 0,2mm - 0,4mm Widzicie? Spoko, już Wam załatwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 To prawda, wejscie w posiadanie tych skrecanych z nici tytanowych to juz jest nie bardzo osiagalne. Po 1 cena, po drugie czesto ich brak w Cabelasie. No to teraz jestes kryty Remek , ja o nich napisalem i na mnie to spadnie... Przypadkiem dorwalem tez cos, co wydawalo sie dobre na troling - jednolita sprezysta struna z tytanu ale oszukuja, ze mozna to wiazac a wygiete kombinerkami, po prostu peka.Trzeba zast. specjalne zbrojenie i zobaczymy...Te tytany glownie trzeba przeznaczyc do specjalnych zadan. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 zeby bylo taniej, to trzeba kupic dwie szpulki 30 stop 20 lb i 30 lb w terminatorze, np. we czterech albo nawet w osmiu, narobic przyponow i juz jest taniej, a tyle przyponow, co z tego wyjdzie, to wystarczy na lata byc moze, no nie wiem, czy sie uda, ale szansa jest duza ... wiec ... jak to bylo z tym sierzantem, @gumo? ... bede mial dostep do fenomenalnej jakosci tytanu (single strand) za jeszcze bardziej fenomenalne pieniadze ... jak juz bede mial, to sie podziele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 Ten splatany lepszy niz single strand. Widzialem to w szpulkach w kilku sklepach ale tez bardzo drogo, dolczajac kretlik sampo (taki jak w gotowcu, kojarzy mi sie, ze to tez nie za darme bylo.. Jak gdzies dorwales tanio i dojdzie do skutku, to pewnie, ze wchodze...Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2006 @Pitt,też w to wchodzę, jeżeli można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Cześć,Single strand używają Holendrzy do jerków i masz rację Gumo, że mimo zapowiedzi producentów tego się nie da wiązać. Można jedynie pozakręcać kombinerkami a na to koszulkę termokurczliwą by ładnie wyglądło. Używałem takie przypony i moim zdaniem do jerków są bardzo dobre. Jednak ja patrzę troszkę bardziej horyzontalnie. Przypony z plecionki tytanowej są lepsze i mają szersze zastosowanie. Można ich użyć do gum, jerków, woberów itd. Z tego co wiem to chyba (??) terminator nie sprzedaje na metry plecionki tytanowej. Sprzedaje tylko drut oraz zrobione już przypony o określonej wytrzymałości i długości. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Ale R.E.M.E.K ! Dorzuce cos od siebie. Mam namierzony tytan 7 strand. 30, 60, 90 lb. Na motku 10 stop. Koszt to 18 do 20 USD. Za motek. Cena sklepowa w USA, do tego wysylka i inne przyjemnosci. To tak apropo wchodzenia Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 to ja 'bez wchodzenia' znam tansze zrodlo www.pastikas.com sprzedaje zwoej po 15 'fitow' za 12,- bucksow z wchodzeniem trzeba zaczekac, az sie drzwi otworza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 No to nieźle ... Ja chętnie też wezmę troszkę tzn. jedną szpuleczkę:-) PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Dzieki REMEK. Moze zmienic mi foto na to? Pitt, Podoba mi sie licytacja w dol. To klienci kochaja! Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Hehe, niezle te potworki... Można jedynie pozakręcać kombinerkamiNo wiec tak...kupilem ten tytan z pastikasa i najpierw usilowalem to poskrecac (przy probach tylko cudem nie powydlubywalem sobie oczu )Ma ten material i inna przyware...jak przystalo na sztywniaka ma mala wytrzymalosc na zmeczenie, wystarczy zagiac to szczypcami pod ostrym katem i peka jak cholera.Wykrepowanie lagodne tez nic nie da, przy duzym obciazeniu wygnie sie i tez urwie.Tu trzeba zastosowac taki patent- prowadnice linki...Liniowa wytrzymalosc bedzie o.k.Przeginaja sprzedawcy, ze o tym nic nie pisza...maly wlos i mialbym sie z pyszna, na szczescie sprawdzilismy to na zaczepach... Jednak jak sie uporac z tymi przeciwnosciami to nie bedzie lepszego mat. do trolingu. Jako, ze ja juz mam do prob kilka metrow tego materialu, jezeli bedzie akcja to chetnie bym wzial takie cos jak Tyger Leader.Gumop.s.Cos mi sie kojarzy, ze w basspro jest ten sam mat. Tylko w szpulach po 30', ktore wychodza jeszcze lzej(jesli idzie o cene za metr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarpo Opublikowano 27 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 Kiedyś słyszałem o sprzedawanym na Allegro drucie jubilerskim. Podobno ktoś robił z tego przypony i podobno były niezłe. Sprawdzałem, ale nie mogę w tej chwili nic taki na Allegro znaleźć. Coś wiecie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi