danielXR Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Więc moim zdaniem argument o dodatkowym niepotrzebnym obciążeniu kawałkiem nitki i cienką warstewką żywicy tego konkretnego blanku i utraty przez to jego dynamiki, balansie etc jest całkowicie bezpodstawny. Wg mnie możesz spokojnie zakładać Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Przy takim blanku i zastosowaniu jakie opisałeś przede wszystkim kierowałbym się komfortem i lekkością jak sugerował @Gumo. Dałbym pierwszą , lub dwie dwustopkowe a resztę na jednej stopce –ale dość duże na szczycie 8 np. blag lub nowe alconite w ramce V–mają duży prześwit przyda się to przy łowieniu w mrozie na głowatce . Podomotki to trochę rzecz gustu przy takim kiju natomiast wędką z lekką szczytówką będziesz łowił dużo przyjemniej i przez to skuteczniej . Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Kazda wedka to jest osobny projekt, wszystko zalezy od warunkow i preferencji. I kazda bedzie wynikiem jakichs kompromisow...Podobna do rozpatrywanej wedki mialbym juz dawno zrobiona ale...nie za bardzo mam jak wykorzystac... Na glowatke nie jezdze...sumy lowie albo z lodzi albo z lodzi i poza Polska(troche inne warunki)...na tajmienie moze pojade...na lososia by mi sie przydala.Wbrew pozorom kazda z tych ryb bedzie miala swoje preferencje. Na głowe to slyszalem lowi sie sporymi woblerami czesto (sztywnosc szytowki nienajmniejsza potrzebna zeby dalo rade zaciac) i w mrozie(preferowana duza srednica wewn. przelotek - zamarzanie)...sum z brzegu to rowniez rynny z silnym uciagiem ale rowniez poza glownym nurtem - nocne lowienie, dochodzi problem z zatrzymaniem z brzegu stajacej w poprzek nurtu ryby (z lodzi wyglada to inaczej)...łosos to potrzebna duza moc w dolniku i niewypasiona szzcytoweczka, zeby dalo rade lowic mala przyneta. Tajmien jak na razie jest dla mnie niewiadoma ale zakladam, ze typy podobne do glowatki. Wybrany przez Ciebie kij to Talon 30LBS z niezbyt gruba szzcytowka nr 6. Na bardzo nurtowe sumy moze byc za delikatny, na nocne wysmienity...na glowatke ok pod warunkiem, ze nie bedziesz przesadzal z wielkoscia przynety(oporem w wodzie). Otoz pomijajac nastawianie sie na potwory gatunku sumowego, moje obserwacje dowodza, ze rzeczywiscie przelotki jednostopkowe typu LV wytrzymuja duzo. Z tym, ze ja lowilem z lodzi...co daje mozliwosc splyniecia razem z sumem. Z brzegu trzeba go albo zatrzymac albo za nim isc.Ale kij bedzie noszony w lapie caly dzien...Czyli 1sza albo 2ie od kolowrotka Fuji SV a reszta LV albo wszystkie SV(jak sie boisz ...ja bym sie troche bał),szzcytowa 8ka ale z uwagi na zamarzanie moze nie typu PST. Jak zauwazylem dobrze jest poprzymierzac rozne przelotki zanim podejmie sie decyzje. Wazne jest jak kij sie zachowa w trakcie 2óch prob: proby rzutu (mozna przelotki zamocowac na plastry - sprawdzone, trzyma dosc mocno)) oraz probyholu.Trzeba tak wykonac, zeby nie bylo nienaturalnych przeciazen i zeby rzutowo bylo poprawnie.W razie watpliwosci nie wahalbym sie dac przelotki nr 40 od str. kolowrotka, na obciazenie to nie wplywa(blisko od uchwytu) a moze byc lepiej rzutowo. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi