Skocz do zawartości

selektywnosc przynet

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kiedyś psa który zjadał na surowo łapaną przez dzieci drobnicę-okonki,plotki i krąpiki.Wszystkie leżały na jednej kupce-a pies zawsze spożywal w tej samej kolejności.Najpierw okonki,potem płotki i na końcu krąpie.Nigdy się nie pomylił.Gdy nie był zbyt głodny zjadał tylko okonki,gdy średnio głodny okonki +płotki.Szczupak nie pies ale.... :mellow:

• Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

...ale nie pies :unsure:

Pies zjada tak z przyzwyczajenia/wyuczenia, szczupak je ten gatunek i w takiej kolejności którego jest najwięcej, jest oportunistą.

Wracając do selektywności to nie zauważyłem żeby szczupaczki poniżej kilograma patrzyły w co walą. 18 cm szczupaczek już nie walnie w 12 cm slidera no bo muszą być jakieś granice :mellow:

Pozdr.

Salmo

• 3 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...

Selektywność selektywnością, ale jak w PL nie ma wystarczającej ilości dużego białorybu to drapieżniki będą żerować na drobnicy i na nia reagować.

Może szczupak nie będzie tak selektywny w pobieraniu pokarmu jak lipień, ale i tak będzie skoncentrowany na małych kąskach.

Sandacz np. przypomina mi własnie lipienia. Czasem duża sztuka walnie w małego 5 cm wobka, a nawet nie zwróci uwagi na 10-12 cm przynęte. Po prostu żeruje akurat na takim rozmiarze i na takie ryby ma nastawione zmysły.

Zauważyłem, że ja często łowię właśnie na za duże przynęty (lubię to) i dopiero po zejściu o poziom lub dwa niżej łowię ładną rybę. Ostatnio łowiłem na spore kopyta i woblery. Znudzony wziąłem od kolegi delikatną wędkę, założyłem małą gumkę i za chwilę z wcześniej pustej miejscówki wyjąłem ładnego szczupaka.

Trzeba kombinować - nie ma idealnej i jedynej przynęty :D

W tym, co mówi hlehle, jest sporo prawdy. Pod koniec zeszłego sezonu, kiedy teoretycznie na zębate powinny królować duże przynęty, niemal wszystkie ładne szczupaki złowiliśmy na przynęty małe i średnie. Paradoksalnie przeważnie łowiliśmy na słuszne rozmiary i brania były liczne, ale szczupaki przeciętne. Kiedy jeden z nas zrezygnowany przechodził na przynęty o oczko – dwa mniejsze, czasem brała ładna ryba. W tym samym czasie drugi trolował dużym wobkiem – bez efektów. Było to zbyt regularne, aby mówić o czystym przypadku.

@pitt spox ja tam zabardzo nieprzeżywam tego okonia na tą gumę <_< .

@hlehle napisałęś idealnie :D tak własnie jest.

jak na Polskich(bo raczej w naszym kraju łowie)łowiskach, niema dużej płoci w sporej ilosci to ryba wcina co jest, a najwiecej jest takich palczaków ,do 7-10cm.cięzko jest o 30cm płotki.

sa dni kiedy na siłę próboje machać cały dzień kpytem 6 i co i nic <_< potem zmiana na 3calowego relaxa i woda ozywa :huh:

w czcinach kręci sie tylko płotki własnie o okolicy rozmiaru 3calowego kopytka nie wieksze nie mniejsze.

trzeba kombinować i tyle,warto mniec nawet te malutkie wabie tak i te wielkie.

ostatnio łowie prawie zawsze na 10cm kopyto relaxa,na tej wodzie gdzie łowie obecnie jest idealne,chociaż ostatnio moja panna pokazała że IDEALNIJSZĄ guma jest 5cm manns,efektem tego było 4-0 dla niej :huh: