Skocz do zawartości

Wędka do nimfy

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak wypadają te firmy, ale jeśli mam budować wędkę na blankach firm które raczej mało mają wspólnego z muszkarstwem, to jednak wole zainwestować w firmę z tradycjami.

PS. Ja Robercie też szukałem wędki pod nimfę i po długich rozmowach z Piotrem Talmą wybrałem to: http://www.flyhouse.pl/pl/wedki-lista/orvis-clearwater  wędka 10' #4, szybka akcja, w miarę lekka, jak dla mnie w tej cenie bardzo przyzwoita wędka :)

Mało wspólnego? :unsure:  A to, że blanki produkują, to mało? Owszem, Sage, T&T, Hardy, Orvis i pare innych, specjalizuje się w sprzęcie muchowym, ale to nie znaczy, że projektant blanków wszelakich nie potrafi zrobić dobrego muchowego :rolleyes: . Ja nie pytam, która firma jest z tradycjami, ani co kto woli :) . Ja po prostu zapytałem, jak wypadają w porównaniu -_- ...

Edytowane przez Fatso

Fatso, ale jakie blanki? Jak do tej pory słyszałem o blankach spiningowych. Powiedz mi od kiedy te firmy istnieją na rynku muchowym?????? Więc ja odpowiadam, że nie wiem bo nawet nie będę próbował ;) Szkoda mi pieniędzy.

A wiesz gdzie ja tą liczbę postów mam? Dla mnie mogę to całkiem skasować. Liczniki są dla tych co tylko tu siedzą i nic innego w życiu nie robią. Co do blanków, chcesz to próbuj. Ja wole kupić gotową wędkę, ewentualnie zbudować ją na blanku firm do jakich mam zaufanie.

Edytowane przez TomCast

@TomCast ... jeżeli nie wiesz, bo nawet nie będziesz próbować, to po kiego grzyba to piszesz? :wacko:  Poza tym nie o Twoich pieniądzach tu mowa B) . Ja normalnie pytam, bo nie dane mi było porównać, a Waść tylko sobie licznik postów nabijasz :rolleyes: ... ufff ... a mogłem zabić :P  

A ja się powtórzę. MOże to nie firma produkująca typowo muchowy sprzęt, ale blanki PAcBay FAF1004-4 są specjalnie przeznaczone pod tzw. czeską nimfe i cieżko znaleźć w tych pieniądzach alternatywę. I to widać od razu jak weźmiemy blank do ręki. Leży idealnie, zbalansowany i o świetnej akcji pod nimfe. Ja zaryzykowałem i jest bardzo zadwolony. Na tyle że mam już dwie takie, jedna na zapas.

Edytowane przez bardziu

Nie wiem jak wypadają te firmy, ale jeśli mam budować wędkę na blankach firm które raczej mało mają wspólnego z muszkarstwem, to jednak wole zainwestować w firmę z tradycjami.

PS. Ja Robercie też szukałem wędki pod nimfę i po długich rozmowach z Piotrem Talmą wybrałem to: http://www.flyhouse.pl/pl/wedki-lista/orvis-clearwater  wędka 10' #4, szybka akcja, w miarę lekka, jak dla mnie w tej cenie bardzo przyzwoita wędka :)

Gapiłem się wczoraj na stronie Flyhouse na tego "Clearwatera", kiedyś nawet rozważałem go jako wędkę uniwersalną 9' #5 ale trochę zbiło mnie z tropu, że oni akcji nie podają. Ale jak mówisz, że kijek szybki to muszę o nim pomyśleć. Chyba faktycznie wstrzymam się do Festiwalu nad Bobrem to na miejscu coś pooglądam, pomacam i może kupię, a póki co Accesem będę próbował. Dzięki serdeczne. 

A jak, w porównaniu z gotowcami, wypadają kije nimfowe na blankach z Fishingart, MHX, lub PacBay Quickline? Chodzi mi o 10' i więcej.

Jeśli można ufać "forumom" amerykańskim wypadają spokojnie dobrze. Poza tym fajnie jest porozmawiać z podziemnym rodbilderem, który trzymał w lapie szerokie spektrum wędek. A że gościu nie musi sprzedawać konkretnej marki to kitu nie żeni.

Stara seria Cortland Brook też jest godna uwagi jeśli chodzi o kijki gotowe.

Edytowane przez bassy

Gapiłem się wczoraj na stronie Flyhouse na tego "Clearwatera", kiedyś nawet rozważałem go jako wędkę uniwersalną 9' #5 ale trochę zbiło mnie z tropu, że oni akcji nie podają. Ale jak mówisz, że kijek szybki to muszę o nim pomyśleć. Chyba faktycznie wstrzymam się do Festiwalu nad Bobrem to na miejscu coś pooglądam, pomacam i może kupię, a póki co Accesem będę próbował. Dzięki serdeczne. 

Robercie.Myślę, że będziesz miał okazję wcześniej obejrzeć na żywo wędki ze stajni flyhouse bo 6 kwietnia podczas Spotkania Lubelskich Pstrągarzy w Prawiednikach Piotr Talma przyjedzie z pokazem rzutów i sprzętu wymienionej firmy. Zapraszamy.

Edytowane przez Zielony

Robercie.Myślę, że będziesz miał okazję wcześniej obejrzeć na żywo wędki ze stajni flyhouse bo 6 kwietnia podczas Spotkania Lubelskich Pstrągarzy w Prawiednikach Piotr Talma przyjedzie z pokazem rzutów i sprzętu wymienionej firmy. Zapraszamy.

Jakże mogłem zapomnieć o spotkaniu w Prawiednikach ? Dzięki bardzo za przypomnienie - będę, już doczekać się nie mogę. Cieszę się bardzo, że ekipa Flyhouse się zapowiedziała - teraz to już z pewnością czekam z wyborem "nimfówki" do 6 kwietnia. Mam nadzieję, że będzie też okazja poznać się osobiście.

Serdeczności. Robert.   

• 6 miesięcy temu...

Hardy Zenith 10' #4 lub #3, wspomniany sage XP 4100 - faktycznie kultowy kij do nimfy, posiadam, zbrojny w pracowni, mogę sprzedać za 850PLN jeśli ktoś chce, to dołożę drugie tyle i kupię sobie tego Zenitha :). Ale bez ciśnienia ten XP naprawdę ciągle daje radę (blank jest lżejszy niż CTS Affinity X o tych samych parametrach). Zresztą nie pamiętam kiedy ostatni raz łowiłem na krótką..

Sage 99 to wedka do nimfy, ale nie takiej o jakiej w większości koledzy myślą. Został stworzony do nimfy w amerkańskim stylu tzn dalekiej, ciężkiej i z solidnym indykatorem, który robi za spławik. Myślę, że do naszej "krótkiej" nadaje sie bardzo średnio. Chłopaki z Saga też to wiedzą i dlatego stworzyli model ESN (european style nymph), któy podobno jest zjebisty ale... nie jest na wyprzedaży.

• 2 lata później...

Cześć

Sprawa wygląda następująco..myślałem nad kupnem gotowego produktu ale kolega mi wybił z głowy twierdząc że zbuduje ktoś o wiele lepszy kijek

I teraz proszę o pomoc jakie blanki przelotki rękojeść ...namiary na kogoś najlepiej małopolska ??????

Dane przybliżone

* Medium fast action

* 11' lub 10' w klasie 4#

* Ładna paraboliczna akcja

Kijek na San i Dunajec

Ogólnie to chciałbym kogoś kto się zna na rzeczy wiadomo doświadczenie jest niezastąpione ????

Budżet to tysiąc złotych

Edytowane przez Grubas