Skocz do zawartości

Akcja kija a przynęta i odległość??

Suchy498

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki po ostatniej wyprawie na ryby z @Sliderem@ zauważyłem że on młyneczkiem Daiwa - Advantage HSTLA i kijkiem Pinnacle (1,98m/7-21gr i akcji FAST) miota dalej te same przynęty co ja multikiem Abu Garcia Ambassedur Revo Premier spasowanym z Team Dragonem Silver Edition Cast (2,40m/4-18gr i akcji MED-FAST). Przynętami głównie są gumy na głókach max 10 gr i tu mam do was pytanie czy mój kijek ma nieodpowiednią akcje do tego typu przynęt czy poprostu 3 tygodniowa przerwa w łowieniu pokazała mi że moża conieco zapomnieć??

Cześć,

Miałem okazję popróbować wędek TD silver cast. Potwierdzam to co napisałeś. Niestety odległości z nich uzyskiwane były dużo mniejsze od wędek o podobnej cenie i akcji. Wędkę, podczas wyprawy boleniowej, dałem do przetestowania innej osobie (która przejechała sporo wędek castingowych) i mieliśmy podobne odczucia - wędka umierała, jakby nie miała odpowiedniej energii by wystrzelić wabik. Poza tym było OK. ale do dalekiego miotania wątpliwe zastosowanie.

Pozdrawiam

Remek

Chłopaki po ostatniej wyprawie na ryby z @Sliderem@ zauważyłem że on młyneczkiem Daiwa - Advantage HSTLA i kijkiem Pinnacle (1,98m/7-21gr i akcji FAST) miota dalej te same przynęty co ja multikiem Abu Garcia Ambassedur Revo Premier spasowanym z Team Dragonem Silver Edition Cast (2,40m/4-18gr i akcji MED-FAST). Przynętami głównie są gumy na głókach max 10 gr i tu mam do was pytanie czy mój kijek ma nieodpowiednią akcje do tego typu przynęt czy poprostu 3 tygodniowa przerwa w łowieniu pokazała mi że moża conieco zapomnieć??

No coz, w tej sytuacji najlepiej chyba byloby zebyscie wymienili sie kijami, a potem multikami i porownali wyniki. Odleglosc rzutowa moze zalezec od wielu czynnikow, nie tylko zwiazanych z wedka ale rowniez z multiplikatorem, rodzajem linki, umiejetnosciami rzucajacego etc.

Eliminujac poszczegolne czynniki dojdziecie do tego co jest przyczyna krotszych rzutow.

Pozdrawiam