Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS-7 Gen2 Touch

jans

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie pływam po morzu, jedynie zaporówki i mniejsze zbiorniki, echosondę będę używać głównie do spinningu.Ogólnie  chciał bym się dowiedzieć od osób ,które użytkują ten model ,jak radzi sobie nad wodą(plusy i minusy tej sondy).Mogę go kupić z podstawowym przetwornikiem,a słyszałem ,że można nabyć jeszcze dodatkowe.No i czy jest możliwość wgrania polskiego meni? Bo jak przejdę z "hook x3" na ten model ,jeszcze bez polskiego języka ,to chyba w tym roku nie połowie ,tylko będę grzebał w ustawieniach nad wodą:P)

• 0

Lifepo4 lekki, poręczny i drogi. Pojemność zapewne 40ah. Nie wiem ile pradu konsumuje to echo, ale inne tej wielkości nie brały wiecej niz 1-2A. Przy trzech dniach po 9h i 1A da Ci to 27Ah, a przy 2A juz 54Ah. Tanie wyjście to kwasiak 40-60ah za 200-300 zl. Bedzie trochę żejszy i tańszy od agm czy żelowego bo pewnie koło 11-15kg bedzie ważył. (11kg dla 40ah i kolo 15 dla 60ah). Lifepo4 wagowo kilka kg mniej ale cenowo z 5 razy tyle co kwas. Do kwasiaka wystarczy ładowarka za 50 zł do agm i żel już taka za 100zł lub więcej chyba że masz jakąś ładowarkę np. Cteka do agm i żel.

Edytowane przez wuran

• 0

Jak masz cteka to reszta to juz tylko pelny wybor, kwas tanio i w miare lekko, agm wagowo porownywalnie do kwasa lub lekko ciężej, kosztowo trochę więcej. Żel, najciężej, i drożej od agma. Lifepo4 najdrozej bo ponad 1000 zł ale wagowo ze 2-3 kg lżej od kwasa. Jak masz silnik spalinowy z ładowaniem to kwas najlepszy.

• 0

Zakupiłem w przystępnej cenie mapę Navionics+ 44XG (Bałtyk). Mapa ma dosyć dokładne głębokości akwenów, które mnie interesują, jednak na moim urządzeniu Lowrance HDS Gen2 Touch nie mogę znaleźć/uruchomić opcji cieniowania lub kolorowania głębokości. Dodam, że aktualziacja już wygasła - stąd m.in. przystępna cena.

I tu mam kilka pytań:

1. Czy taka funkcja jest możliwa przy tej mapie i na moim urządzeniu? - przy MaxiMapa mam w menu opcje kolorowania poszczególnych głębokości, a przy Navionics tej opcji nie widzę.
  2. Czy taka funkcjonalność będzie możliwa na moim urządzeniu jeśli wykupię aktualizację (ostatnia jest z 03.2020)
  3. Czy jest jakiś inny sposób na uzyskanie map cieniowanych lub kolorowanych na podstawie batymetrii Navionics i jakiego programu np. DrDepth?

Z góry dziękuję za pomoc.

• 0

Szanowni Forumowicze, pomoże ktoś początkującemu z elektroniką wędkarską i mapami?

Kolego, mapy Navionicsa są do wyświetlania, a nie edytowania w Drd Depth/Reefmaster. Z nimi nic nie zrobisz, bo pobierasz plik a nie dane możliwe do przeróbki w programie. 

• 0

OK, dziękuję,  czyli jedna z opcji odpada.

Pozostaje zatem pytanie, czy przy aktualizacji mamy Navionics można pobrać taką opcję, która pozwoli na tym urządzeniu na cieniowanie.

Generalnie w tym urządzeniu taką opcję widziałem przy MaxiMapie - oczywiście tam nie była potrzebna ale takie opcje odblokowane były dostępne z menu, a przy Navionics ich nie ma... 

• 0

Witam. PanOwie, mam problem z echosondą jak w tytule.

Od początku- zaktualizowałem soft do wersji 6.0 z wersji jak pamiętam 5.5.

Po wgraniu soft wszystko śmigało ale nie było języka polskiego. Ustaliłem z Parkerem, ze wyślę sondę a oni mi dograją polski. Tak się stało. Otrzymałem paczkę i zanim ją podpiąłem ojciec włożył do echo kartę na której byla mapa ale i instalka z wersją 6.0. Po odpaleniu zaciągnęło znowu język angielski. Pływałem Po jeziorze i wszystko było ok poza językiem. Po powrocie znowu wysłałem do parkera na wgranie polskiego. Po powrocie zonk- Polski jest ale jest też komunikat - " Brak Fix GPS"

Parker umywa ręce- nie jest w stanie pomóc, zostawili mnie z problemem bez możliwości weryfikacji. Pan twierdzi, że u niego na biurku widział satelity. Czy macie jakiś pomysł co mogę nie pójść? Blokada regiony w polskim patchu? Może trefny ten patch? Może ktoś z Kolegów ma taką instalkę ale z językiem polskim? A może ktoś ma pomysł jak to inaczej ogarnąć? Nie chciałbym znowu wgrywać tej wersji z językiem EN.

Dzięki i Pozdrawiam