Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS-7 Gen2 Touch

jans

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam. PanOwie, mam problem z echosondą jak w tytule.

Od początku- zaktualizowałem soft do wersji 6.0 z wersji jak pamiętam 5.5.

Po wgraniu soft wszystko śmigało ale nie było języka polskiego. Ustaliłem z Parkerem, ze wyślę sondę a oni mi dograją polski. Tak się stało. Otrzymałem paczkę i zanim ją podpiąłem ojciec włożył do echo kartę na której byla mapa ale i instalka z wersją 6.0. Po odpaleniu zaciągnęło znowu język angielski. Pływałem Po jeziorze i wszystko było ok poza językiem. Po powrocie znowu wysłałem do parkera na wgranie polskiego. Po powrocie zonk- Polski jest ale jest też komunikat - " Brak Fix GPS"

Parker umywa ręce- nie jest w stanie pomóc, zostawili mnie z problemem bez możliwości weryfikacji. Pan twierdzi, że u niego na biurku widział satelity. Czy macie jakiś pomysł co mogę nie pójść? Blokada regiony w polskim patchu? Może trefny ten patch? Może ktoś z Kolegów ma taką instalkę ale z językiem polskim? A może ktoś ma pomysł jak to inaczej ogarnąć? Nie chciałbym znowu wgrywać tej wersji z językiem EN.

Dzięki i Pozdrawiam

Próbowałeś tego downgrade, jak pisałem na FB?

Instalki nie mają języków, one są w echu i trzeba kodu serwisowego na odblok języka. 

Skoro PP wgrał soft raz, dlaczego nie mogą zrobić tego po raz trzeci i sprawdzić?? Jest inny sposób na GPS- antena zewnętrzna Point1, jeśli masz coś takiego, kogoś z takim urządzeniem, to wtedy - o ile nie ma ograniczeń softowych w echu- wskażesz antenę zewnętrzną jako źródło i satelity będą wykrywane przezeń. To w wariancie optymistycznym. W pesymistycznym -będziesz miał echosondę a nie plotter do map. 

• 0

Próbowałeś tego downgrade, jak pisałem na FB?

Instalki nie mają języków, one są w echu i trzeba kodu serwisowego na odblok języka. 

Skoro PP wgrał soft raz, dlaczego nie mogą zrobić tego po raz trzeci i sprawdzić?? Jest inny sposób na GPS- antena zewnętrzna Point1, jeśli masz coś takiego, kogoś z takim urządzeniem, to wtedy - o ile nie ma ograniczeń softowych w echu- wskażesz antenę zewnętrzną jako źródło i satelity będą wykrywane przezeń. To w wariancie optymistycznym. W pesymistycznym -będziesz miał echosondę a nie plotter do map.

W HDS nie ma opcji wgrania języka przez kod niestety. Jedynie mogę wgrać jeszcze raz soft z angielskim i sprawdzic. Co do anteny zewnetrznej- niestety nie mam opcji sprawdzenia jej.

• 0

Panowie, sprawa się wyjaśniła. Po wgraniu instalki ze strony lowrance powraca j.angielski ale satelity normalnie działają. Wychodzi na to, ze parker specjalnie zakłada blokadę regionu żeby ściągnąć ją u "niezależnego serwisanta". Jeśli ktoś ma instalkę wersji 6.0 w j. Polskim to będę wdzięczny i nie pozostanę dłuzny.

Pozdro!

• Like 1

• 0

witam  na forum   dzień dobry 

proszę o pomoc mam  LOWRANCE  hds5  2 gen  jak mogę pobrać darmowe mapy ze strony https://www.genesismaps.com/

proszą o wpisanie  nr seryjnego oraz content id gdzie znajdę te dane  w menu SONDY  ich nie ma może na pudełku  ale które 

bardzo proszę o pomoc 

• 0

witam  na forum   dzień dobry 

proszę o pomoc mam  LOWRANCE  hds5  2 gen  jak mogę pobrać darmowe mapy ze strony https://www.genesismaps.com/

proszą o wpisanie  nr seryjnego oraz content id gdzie znajdę te dane  w menu SONDY  ich nie ma może na pudełku  ale które 

bardzo proszę o pomoc 

Na Garminie 92SV będą te mapy chodziły? 

• 0

Na Garminie 92SV będą te mapy chodziły? 

Nie,  Garminy niezależnie od tieru obsługują izobaty czyli QD contorurs, mapy dla Lowrance są plikami zamkniętymi w sensie braku edycji plikami graficznymi z podwiązniem gps. Aktualnie do Garmina ze slotem na kartę ciężko cokolwiek wrzucić, na wschod od nas specjaliści potrafią konwertować pliki map z danych do formatu IMG i możliwe jest ich użycie w Garminach ale nie porywa to rozdzielczością. 

• Like 1