Skocz do zawartości

Przesyłka a VAT

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Jak @Mario pisze

wartość towaru+koszty przesyłki+cło i od tego Vat :unsure:

Na 100 % VAT liczony jest od sumarycznej wartości ceny zakupu i kosztu przesyłki. Przerobiłem na sobie, gdy jesienią 2012 r. zamówiłem z USA kołowrotek Penna SSV......Interes życia - wyszło ponad 200 zł drożej niż w Polsce :o, tyle, że wtedy jeszcze u nas SSV był niedostępny. Przesyłka była zwolniona z cła - z tego co kojarzę dotyczy to zakupów do 150 $.

To główny powód dla jakiego odpuściłem zakupy poza UE.

A tak na marginesie - kupując coś w strefie euro, a więc UE nie płacisz dodatkowo u nas podatku VAT, gdyż on powinien być wliczony w cenę już przez oferenta. Wg mnie dotyczy to także "giftu".

Zgłębiłem temat.

VAT przy gifcie jest pomijany (ale gifcie nie od sklepu bo taki nie istnieje gift musi być od osoby w stylu kumpla) do 45 €, wtedy liczona jest wartości towaru.

Natomiast jeśli się przekroczy tą wartości to VAT do zapłaty liczony jest od wartości celnej czyli już z przesyłką. Jeśli w tej sytuacji przekroczymy 150€ to wchodzi cło i wartości celna dla VAT to przedmiot+wysyłka+cło (z tego dopiero liczą VAT)

Zobaczymy jak to u mnie pójdzie.

Zakupy za granicą to czasem dobra opcja ale zawsze jest ryzyko. Ja wychodzę z założenia. Jeśli nawet mi zapłacę VAT i cło to i tak wyjdzie mniej niż w sklepie a jeśli dany produkt jest np. tylko na Japonię to nawet kupując go w Polsce bo ktoś importuje gwarancji nie mam, bo żadna osoba nie opłaci mi wysyłki gwarancyjnej.

Oczywiście nie promuje tutaj łamania prawa, bo już w tej kwestii zwracano mi uwagę. Po prostu rozmawiamy o towarach do 45€