Skocz do zawartości
  • 0

Policja wodna

Waldek

Pytanie

Witam

Ostatnio miałem kontrole policji wodnej na Odrze. Panowie podpłynęli i pierwsze, co to powiedzieli, że kamizelki powinny być RATUNKOWE (takie z kołnierzem) a nie asekuracyjne. Spytali się też gdzie mamy KOŁO RATUNKOWE wiem, że powinien być dodatkowy środek ratunkowy, tylko jak pływać na pontonie 3,3m z dwiema osobami, sprzętem i kołem. Pytałem się czy w zastępstwie koła może być rzutka ratunkowa (jest sporo mniejsza i łatwiej ją spakować na pokład) powiedzieli, że nie ewentualnie podkowa ratunkowa, tylko, że z tego, co wyczytałem, podkowa nie stanowi środka ratunkowego. O gaśnice też się spytali. Mandatu nie dostałem, jedynie pouczenie. Jakie macie doświadczenia z policją na wodzie, pływacie z kołami ratunkowymi? Szukałem obowiązujących przepisów i nic nie znalazłem może ktoś wie, co powinno być na łodzi wędkarskiej?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tego co wiem, to służba ma do ciebie przyjść/podpłynąć i się okazać dokumentrm. A nie ty. Skąd masz wiedzieć, czy to nie przebierańcy? A może przy brzegu skały, mielizny i piranie :)

Na tor wodny kup sobie silnik dziobowy z funkcją kotwicy i formalnie kotwiczył nie będziesz.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

2. Możesz kotwiczyć, łowić tylko tak by nie zakłócać żeglugi.

Tapatalk

No to patrz co wprowadziło PZW http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/39226/pliki/rapr_2016_tekst_jednolity_po_zmianach_uchwala_204_zg_pzw_26082017.pdf

Rozdział 4. Punkt 3.3 podpunkt J....

I taryfikator mandatów. Kto kotwiczy i wędkuje w torze wodnym 100 i w górę.

Ten strażnik jako ze nie miał wtedy łodzi. Nakręcił kolegę z drona i czekał na niego 2h przy slipie...

• 0

Przepis mówi o oznakowanym torze...nie wiem jak jest na Twoim akwenie.

Zawsze znajdzie się nadgorliwiec którego celem jest uprzykrzanie życia maluckim. W mojej okolicy jest jeden z inspektorów co to czepia się wszystkich wędkarzy i wymyśla nowe sposoby by im życie utrudniać. Sposób na niego jest taki ze lowisz póki go nie widać jak płynie stateczkiem to kotwica w górę i choduuu[emoji2]. Łatwo poznać ze płynie bo nagle wszystkie łódki startują jak na zawodach motorowodnych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Pokaż w którym miejscu.

Bo widzialem interpretacja ze jak nie ma oznakowania obowiązuje na cały akwen/rzekę.

Dyskutować możemy ale fajnie znać jakiś paragraf. Bo to podobny nadgorliwiec. Słyszałem ze mierzy suwmiarką kotwice w woblerach...

U mnie na ostrogach stoją takie znaki https://goo.gl/images/VLk1wC

No i na zakrętach wskazujące gdzie jest głębiej.

• 0

Tresor a jak interpretować taki głupi zapis bo to akurat okolice gdzie czasem bywam ?  

I.10. Obwód rybacki rzeki Odra nr 10 - Odra od ujścia Kanału Ołobok (Nietkowickiego) wraz z połączonymi na stałe z jej korytem starorzeczami, odnogami i dołami rzecznymi do ujścia Nysy Łużyckiej – ZPS obowiązuje na odcinku Odry w granicach Krzesińskiego Parku Krajobrazowego , czyli w przybliżeniu od wysokości Wężysk do zniszczonego mostu w Kłopocie  . Obowiązuje zakaz pływania na spalinie według tego .  Tylko jaki ma to sens jak barki czy rekracyjnie można pływać sobie odrą  na pełnym gazie a na ryby nie wolno i co na na elektryku czy wiosłami hehe . Czy ja źle rozumuje ten fragment ?

• 0

Pokaż w którym miejscu.

Bo widzialem interpretacja ze jak nie ma oznakowania obowiązuje na cały akwen/rzekę.

Dyskutować możemy ale fajnie znać jakiś paragraf. Bo to podobny nadgorliwiec. Słyszałem ze mierzy suwmiarką kotwice w woblerach...

U mnie na ostrogach stoją takie znaki https://goo.gl/images/VLk1wC

No i na zakrętach wskazujące gdzie jest głębiej.

Przecież masz napisane na oznakowanych. Jak nieoznakowane to cię to nie interesuje. Zresztą nie ma nieoznakowanych torów wodnych. Nieoznakowane mogą być drogi wodne, a to nie to samo.

Edytowane przez psulek

• 0

Droga wodna to cały akwen. Tor wodny to wydzielona część drogi wodnej, zapewniająca odpowiednie parametry żeglugi (głębokość). Możesz łowić na drodze wodnej, ale poza granicami wyznaczonego toru wodnego. Jeżeli droga nie ma wyznaczonego toru wodnego, to możesz łowić wszędzie.

• Like 2