Skocz do zawartości

Daiwa SS Tournament Whisker (Thailand) - opinie

adiz1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Panowie!

Szybkie pytanie. Czy malutka podkładka wchodzi na wałek posuwu od plastykowej tulejki (między wałek a tulejkę), czy od zębatki (między zębatkę a wałek)? :)

Jeśli ktoś posiada schemat i mógłby wrzucić do wątku w postaci skanu- będę zobowiązany.

Wojtek

• 1 rok później...

Informacji na forum niestety jak na lekarstwo-Panowie co to za archaiczny twór, ze nie posiada nawet oporowki? Niby mocny młynek, ktory mozna wyrwać nowy w przystępnej cenie ale czy ta konstrukcja była w jakis sposób uaktualniana i dostosowywana do obecnych czasów, czy to tak, jakby kupic teraz fabrycznie nowego Mercedesa w123?

Warto zawracać sobie tym kołowrotkiem glowe do ciężkiego łowienia? Jakies konkretne opinie?

Edytowane przez PatLove

Dobra konstrukcja to po co zmieniać, super nawój, dalekie rzuty, 1600 ja używam 5 lat pod bolenie, płynny hamulec, sum jako przyłów oczywiście nie w wersji XXL też wylądował. Waga mięczaków odstrasza, mimo to szczerze polecam. Nie używałem go do łowienia sandaczy z opadu, brak łożyska oporowego. Kolega który mi go smarował stwierdził że, solidna konstrukcja prosta niema co się popsuć. 

Mi potrzebny na szwedzkie, spasione szczupaki i własnie chciałem 1600, waga jak najbardziej ok ale z opadu czasami tez lowie wiec własnie chyba przez brak tej oporowki nie bedzie to najlepszy wybor...

Zastanawiam sie pomiedzy tym, a jakims używanym Turkiem/Emblemem/TD, ktore jednak maja oporowke.

Edytowane przez PatLove

Mi potrzebny na szwedzkie, spasione szczupaki i własnie chciałem 1600, waga jak najbardziej ok ale z opadu czasami tez lowie wiec własnie chyba przez brak tej oporowki nie bedzie to najlepszy wybor...

Zastanawiam sie pomiedzy tym, a jakims używanym Turkiem/Emblemem/TD, ktore jednak maja oporowke.

mają mają tylko lubiące płatać figle w zimniejszych rewirach (mam na myśli ich latka, kupując używkę z roku na rok trzeba się coraz bardziej liczyć z wymianą oporówki lub jej tuningiem na brzytwę, pisałem o tym kiedyś na forum w kilku tematach z Kolegą @ Zorro)    :) 100 % pewność da Ci kanciasty turek albo kanciasty emblem z oporówką + mechaniczną blokadą która nigdy nie zawiedzie.

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

Ok, wiec jednak lepiej wziąć cos z oporowka niz takiego Whiskera SS, zgadza sie? Aczkolwiek na zagranicznych forach opisany jest jako solidny, mocny i bezawaryjny młynek. Swoja droga bezawaryjny chyba z tego powodu, ze zwyczajnie nie ma sie w nim co zepsuć...

Gdyby miał oporowke, to raczej bym sie nie zastanawiał ale z powodu jej braku chyba przestane brać go pod uwage bo jednak łowienie z opadu przy szcupakach sie przydaje, a brak oporowki skutecznie je utrudnia.

sądzę że przy grubych linkach i odpowiedniej masie przynęt brak oporówki zupełnie nie będzie odczuwalny , posiadam młynki bez oporówek i nie czuje żadnego dyskomfortu, nie rozumiem dlaczego nie kupisz czegoś z obecnej powiedzmy epoki :) saliny, slammera , budżetowo biomek , ultegra 98 , czy nawet generacja xt ,

• Like 2

Chciałem dowiedzieć się czegoś konkretnego o SS Whisker bo zastanowiło mnie, że młynek konstrukcyjnie pewnie sprzed jakichś 25lat jest w ciągłej sprzedaży praktycznie bez żadnchy modyfikacji, jak chociażby dodanie oporówki...

W kwestii moich zakupów, to sam nie wiem jeszcze na co wypadnie.

Whiskera na razie odpuściłem, zdecydowałem sie na Team Daiwe s 3000 iA, zobaczymy czy wytrzyma moje szwedzkie szczupaki...

jeśli oporówka Cię nie zawiedzie to sam  kołowrotek jest praktycznie nie do zniszczenia jeśli ktoś go używał w granicach rozsądku, generalnie jak ktoś lubi się bawić to sporo można w tym kołowrotku zmodyfikować, zaczynając od lżejszej szpuli, kończąc na dołożeniu 4 łożysk, ale to już dla bardziej zboczonych

• 4 lata później...

Posiadam ss 1300 japan i thailand - komplety fabryczne , ex 750 oraz ex 800i a także gs- a . Nie widnieje na pudełkach rok produkcji ale ss1300 to końcówka lat 80 ex 91 r . A gsy 95r. SS posiada 3 łożyska i przełożenie 5.1: 1 a gs 4 łożyska i przełożenie 5.3 : 1 . No i ss 1300 jest lżejszy od gs a 700.

Dzięki za informację.

1. A możesz jeszcze napisać czy te kołowrotki przy włączonym anty rewersie wydają charakterystyczny dźwięk - terkoczą.

Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to wersja GS terkocze ale nie wiem jak jest z Whisker SS i czy jest jakaś różnica między

wersją  Thailand  a  Japan i czy to terkotanie przeszkadza podczas spiningowania.

2. Jakimi przynętami łowisz, czy np. łowiąc na obrotówki czuć mocno przekładnię czy raczej nic nie czuć bądź w stopniu umiarkowanym ?

Edytowane przez woojtek13

SS 1300 nie posiada terkotki , waży 220 g. Różnicy nie ma oprócz napisu na stopce , w tamtych latach japan czy thailand to jedna jakość . Mechanizm pracuje gładko , nie jest to masło w maśle oczywiście , kołowrotki bardzo trwałe , bez oporówki - to trzeba zaakceptować .

Odnośnie kołowrotków , które posiadają terkotkę to ci co je maja - im nie przeszkadza . Znam kilku co wędkują , kręcą i mówią , nawet zamykają oczy kręcąc wolniej i szybciej bardziej czuja tępo pracy przynęty . Mi osobiście to bardzo by przeszkadzało , rozpraszało wręcz wk....ło .