Skocz do zawartości

Kołowrotek na klenia, jazia i pstrąga do 300 zł

niktważny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
  panuję kupić nowy młynek  do kija Konger World Champion Iri Lucky 275, pod pstrąga, klenia, jazia.
Myślałem o Ryobi Zauber 2000 lub nawet 3000 lub Penn Slammer ? Chyba, że coś innego ?

Kołowrotek ma bdb współpracować z cienkimi żyłkami (0,14 - 0,18) oraz plecionkami (0,03 - 0,08). 
Przynęty to woblery do 5 cm, małe błystki obrotowe rozmiar 00 orz jigi.

Pomożecie koledzy w wyborze kołowrotka jak i wielkości ?

Edytowane przez niktważny

Jeśli chcesz to mam shimano ultegra 2000 jdm, produkcja Japan. Kupiony od kolegi Hasior.

Kołowrotek jak nowy u mnie leży nieużywany.

Na pewno będzie dłużej służył niż te wszystkie zaubery, penny , dragony itp.

Cena jednak troszkę wyższa 400 pln + 15 przesyłka. 

Pozdrawiam

Jacek

Witam,

panuję kupić nowy młynek  do kija Konger World Champion Iri Lucky 275, pod pstrąga, klenia, jazia.

Myślałem o Ryobi Zauber 2000 lub nawet 3000 lub Penn Slammer ? Chyba, że coś innego ?

Kołowrotek ma bdb współpracować z cienkimi żyłkami (0,14 - 0,18) oraz plecionkami (0,03 - 0,08)

Jak cienkie plecionki to slamer odpada.

Do tego trzeba idealnego nawoju szczególnie jak pletka jest miękka. 

Witam,

Kołowrotek ma bdb współpracować z cienkimi żyłkami (0,14 - 0,18) oraz plecionkami (0,03 - 0,08). 

Myślę że Zauber 3000 będzie bardziej odpowiedni >> http://fishing-test.pl/koowrotki/22-koowrotki/62-ryobi-zauber-4000

Penn Slammer to betoniarki do cięższego łowienia

Kombinujesz jak koń pod górę. Za 300zł kupisz sobie nowego Zaubera i nie dość, że będziesz miał przyzwoity kołowrotek to w dodatku będziesz mógł łowić cienkimi linkami bez obaw o brody i splątania.Ależ

Ależ to oczywista oczywistość. Modeli młynków zostało wymienionych kilkanaście. Sprawdzone dobre jak pancerne konstrukcje. 

Łukasz, jedni wolą pod górkę czytaj szukają czegoś oryginalnego , jedynego w swoim rodzaju :)

Slammer + Lucky? No bez jaj! :lol:

Moją "kręcącą" flotę połowową stanowią 3 sztuki Spro - 2x blue arc i jeden black arc. Miał bym i reda, ale nie lubię czerwonego koloru :)

Łowię tym szczupaki, sandacze, okonie, ale gównie pstrągi.

Idealne młynki do tego zadania i ceny mają bardzo dobre. Tak samo ma się sytuacja z zauberami.

Inna sprawa że Iri Lucky średnio nadaje się do łowienia pstrągów.Wiem bo próbowałem przez jeden sezon. Kij jest zdecydowanie za miękki i za delikatny do tego celu.

Na zakrzaczonych rzeczkach zgilotynowanie szczytówki jest tylko kwestią (niedługiego) czasu.

Poza tym ryby ciut za często spadają, bo tak miękkim badylem ciężko poprawnie zaciąć, a nie jestem fanem cięcia pstrążków z całej siły. Faktem jednak jest że gdy się już pstrąga zaciąć uda, to holowanie na takiej witce jest bardzo przyjemne.

Generalnie jak bym miał kupić kolejny kołowrotek do ryb typu klenie/jazie/pstrągi, to kupił bym pewnie kolejnego arca lub zaubera właśnie. Slammer pod tak finezyjne rozwiązania byłby na ostatnim miejscu.

Ja wolę miększe wędki pod pstrąga lepiej się na nich holuje ryby a nie zauważyłem bym miał problemy z zacięciem.
Co do młynka biorę tego nowego Rypbo Zaubera 3000. Zobaczymy czy mi się spodoba.

Dzięki Panowie za wypowiedzi.

Pozdrawiam i do zobaczenia nad wodą!

Ja wolę miększe wędki pod pstrąga lepiej się na nich holuje ryby a nie zauważyłem bym miał problemy z zacięciem.

Też tak powtarzałem. Dopóki nie spróbowałem łowić na Diaflexa Trouta. Nie ten świat...

Co do młynka biorę tego nowego Rypbo Zaubera 3000. Zobaczymy czy mi się spodoba.

Dobry wybór. Posłuży.

Ja też miałem taki dylemat - kołowrotek na pstrąga do 300zł. Dołożyłem 40zł i kupiłem Pena Battla 2000. Mała maszynka ale czuć moc. Kupiłem go zamiast Zaubera, bo trochę jednak boje się tej szumiącej rolki i loterii dobrych egzemplarzy.

Edytowane przez Gregson90

Ja też miałem taki dylemat - kołowrotek na pstrąga do 300zł. Dołożyłem 40zł i kupiłem Penna Battla 2000. Mała maszynka ale czuć moc. Kupiłem go zamiast pena, bo trochę jednak boje się tej szumiącej rolki i loterii dobrych egzemplarzy.

ja mam Zaubera, łozysko do rolki 20zł kupione tu na forum, a se chociaz korbką pokrece jak mi sie podoba czy do przodu czy do tyłu