Skocz do zawartości

Bassy 2014

jbk

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pogoda we Włoszech nie sprzyja łowieniu. Od dwóch tygodni pada. Woda się znacznie podniosła, jest zimna i brudna. Mimo to jak tylko pojawiło się bezdeszczowe popołudnie postanowiłem skorzystać z okazji i się trochę przewietrzyć z wędką.

W okolicy jest tylko jedno całoroczne łowisko bassów więc dziś było sporo wędkarzy. 

Są dwie wykluczające się teorie w doborze przynęt na zimowego bassa. Jedni uważają że najlepsze są małych rozmiarów gumy a drudzy że bass skusi się tylko na duży kąsek. Próbowałem i małych i dużych , w różnych kolorach . Branie nastąpiło na zestaw texas-rig z gumą Black Flagg-Liqvidd Hogg 4,75" w kolorze fluo zielonym. Jako że było to jedyne branie na ponad 4 godziny łowienia nadal nie wiem której teorii się słuchać :mellow:

post-49222-0-27447000-1391970564_thumb.jpg

post-49222-0-06046600-1391970586_thumb.jpg

Banie nastąpiło gdy przynęta zsuwała się po konarze , prawdopodobnie ryba była bezpośrednio pod zwalonym drzewem bo przyneta nie dotarła do dna.

post-49222-0-82482100-1391970711_thumb.jpg

Problem był z podebraniem ryby :mellow: wędzisko było za krótkie abym mógł przenieść rybę nad konarami, musiałem po nią zsunąć się na tyłku po konarze. Trochę ślisko ale warto było  :) Sezon rozpoczęty :D

Jak wracałem do domu znów zaczęło padać, następny dzień bez deszczu to czwartek i piątek. Już wiem jak te dwa dni spędzę ;)

• Like 12

A bass wystepuje we Wloszech naturanie, czy z zarybien?

Opierając się na wikipedii : Bassy trafiły do Europy pod koniec XIX wieku a do Włoch na początku XX. Jest to gatunek inwazyjny. Łatwo adoptuje się do tutejszych warunków Wypierając rodzime. Bardzo żarłoczny, zajmuje podobne miejsca co małe szczupaki które stają się dla niego przekąską. Mimo tego wędkarze za waleczność starają się objąć ten gatunek ochroną. W tej chwili nie ma okresu ani limitów. Tarło ma pod koniec marca(zależy od ciepłoty wody), samiec szykuje gniazdo , opiekuje się ikrą i narybkiem. Jest wtedy łatwym łupem ze względu na smaczne mięso.

Akurat na tym łowisku łowiąc z brzegu trzeba używać dużo mocniejszego sprzętu i hol jest błyskawiczny,siłowy .Satysfakcję daje już samo podejście ryby i skuszenie ja do brania.  Z pływadełka można pokusić się o bardziej finezyjne techniki i sprzęt. Wtedy bass pokazuje za co go się kocha. Po prostu dynamit  :)

W Polsce bassy niestety nie dały rady - próbowano nimi zarybić nasze wody, ale zima okazała się być dla nich barierą nie do przejścia...

Nie próbowałeś poczytać artykułów amerykańskich ekspertów, którzy łowią bassy i tylko bassy? Tam mógłbyś znaleźć kilka cennych wskazówek dotyczących łowienia zimnych bassów :)

Bassy zimą w naturalnych warunkach schodzą na głęboką wodę, tak jest w Ameryce. A tu łowiska do dwóch metrów. Okoliczne zbiorniki połączone są z rzeką. Gdy pada woda się podnosi i spada temperatura .

Pozostaje mi podpatrywanie kolegów z większym doświadczeniem  :)

.... bassy sa rowniez w Chorwacji. W kilku jeziorach oraz w rzece ( chyba Sawie ). Są filmiki na YT jak Chorwaci łowią bassy, trochę dziwnie sie oglada bo łowiska przypominaja starorzecza nad Bugiem a wedkarze z wygladu i zachowania naszych, jezyk tez podobny tylko zamiast okoni bassy wlasnie

• 1 miesiąc temu...

Na razie największy tej wiosny to dzisiejszy - 45 cm

post-49222-0-63550000-1396466861_thumb.jpg

Na większe nie ma co liczyć bo zajęte są dobieraniem się w pary a na łowiskach gdzie woda już się dostatecznie nagrzała samce pilnują ikry 

post-49222-0-32133800-1396466957_thumb.jpg

Samiec też będzie później pilnował małych , odganiając intruzów.

• Like 6

Kiedyś (koło 2000r.) w Odrze na wysokości Gryfina udało mi się złowić basa, ale słonecznego. Niestety nie mam zdjęcia. Był nie większy niż dłoń więc nie wiem czy z zarybień czy już naturalnego tarła. Zastanawiam się czy miałem po prostu szczęście czy jednak da się tam złowić te ryby.