Skocz do zawartości
  • 0

kilka pytan o sprzet lowrance

gooral

Pytanie

witam

smiece troche w roznych watkach tutaj chcialem zadac kilka pytan by nie oftopowac w watkach o sprzecie z usa etc... Jesli ktos uwaza za stosowne moza tutaj przeniesc czesc z postow.

mysle nad zakupem czegos firmy lowrance (zakres rozwazam od mark4 do elite 5hdi ;)

moje oczekiwania minimalne:

obraz "2d" z mozliwoscia latwego ustalenia rodzaju dna (preferuje "white line")

gps z mozliwoscia zapisywania sladow (do robieniam map)

"split screen" conajmniej na gps i sonde 2d.

robienie screenshotow z zaznaczeniem gps 1 przyciskiem

mozliwosc transweru mapek z pc w formie bmp czy jak tam (humminbird kopiuje tylko "sciezki" gps).

w miare mozliwosci tani przetwornik/mozliwosc zamontowania takiego.

rzeczy typu DI/SI tylko jesli mozna zobaczyc "tradycyjny" obraz

bylo by milo mapki europy (humminbird mial wgrane nawet wybrzeze irlandii)

w miare niska cena lub brak blokady z usa

pobor pradu jak najnizszy (mysle okolice 600-700mA max)

Edytowane przez gooral

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ale bmp odnosilo sie do robionych map a nie do zapisanych sladow. by stworzyc mape jakakolwiek do huminbirda nie da sie poprostu wziasc google earth i sobie obrysowac jeziorko bo jedyny rodzaj lini ZTCW jaki humminbird zaaceptuje to sciezka tymczasem lowrance bierze "rysunki" nalozone na wspolrzedne (nie wiem dokladnie w jakim formacie).

podsumowywujac:

chce by jednostka zapisywala logi z podrozy zawierajace zarowno dane gps jak i glebokosc - ma to sluzyc do robienia map batymetrycznych.

oprocz tego chcialbym poprostu moc sobie obrysowac jeziorko w google earth by miec jego mapke bez uzywania 5 roznych programow.

jak wyglada insight ? jest w komplecie? (opisy na necie sa strasznie zawile)? w pelni funkcjonalny bez limitu dzialania? czy trzeba kupic pelna wersje/wykupowac abonament (gdzies na www w usa widzialem, ze 99$ rocznie - po co ta kasa? darmowy update czy poprostu tylko kosztuje by wogole dzialalo?

• 0

ale bmp odnosilo sie do robionych map a nie do zapisanych sladow. by stworzyc mape jakakolwiek do huminbirda nie da sie poprostu wziasc google earth i sobie obrysowac jeziorko bo jedyny rodzaj lini ZTCW jaki humminbird zaaceptuje to sciezka tymczasem lowrance bierze "rysunki" nalozone na wspolrzedne (nie wiem dokladnie w jakim formacie).

podsumowywujac:

chce by jednostka zapisywala logi z podrozy zawierajace zarowno dane gps jak i glebokosc - ma to sluzyc do robienia map batymetrycznych.

oprocz tego chcialbym poprostu moc sobie obrysowac jeziorko w google earth by miec jego mapke bez uzywania 5 roznych programow.

jak wyglada insight ? jest w komplecie? (opisy na necie sa strasznie zawile)? w pelni funkcjonalny bez limitu dzialania? czy trzeba kupic pelna wersje/wykupowac abonament (gdzies na www w usa widzialem, ze 99$ rocznie - po co ta kasa? darmowy update czy poprostu tylko kosztuje by wogole dzialalo?

lowrance nie bierze rysunków a wektorową mapę w swoim formacie .lcm. format bardzo biedny, ale dużo lepszy od śladów jako izobaty w humminie.

stare elitki (konkretnie piątka) nie zapisywały logów, trzeba było brać lapka na łódkę. upewnij się jak jest w nowych, ale mam złe przeczucia.

insight: z tego co wiem- wysyłasz logi a oni Ci wysłają "link to purchase". na dodatek chyba tylko logi z gen2 i gen2 touch, ale tu znów- nie jestem pewien.

• 0

lowrance nie bierze rysunków a wektorową mapę w swoim formacie .lcm. format bardzo biedny, ale dużo lepszy od śladów jako izobaty w humminie.

stare elitki (konkretnie piątka) nie zapisywały logów, trzeba było brać lapka na łódkę. upewnij się jak jest w nowych, ale mam złe przeczucia.

insight: z tego co wiem- wysyłasz logi a oni Ci wysłają "link to purchase". na dodatek chyba tylko logi z gen2 i gen2 touch, ale tu znów- nie jestem pewien.

no ze biedny to wiem, ale do tego coc chce mz lepszy (jak juz napisales).

tutaj w opisie elite 5hdi pisze w "features" "inside genesis".

oczywiscie musze szukac kogos kto ma i sie bawi bo nie potrafi 1 firma porzadnie opisac produktu... (mowie o punktach gdzie mozna kupic te echa jak i stronie producenta..).

o juz znalazlem w opisnie insight genesis tylko elite 5 hdi da rade (no to ciekawa roznica o ktorej sie nikt nigdzie nie chwali).

ps na stronie insight'a znalazlem takie zdanie :

Create FREE customized maps based on your own survey data using the Insight Genesis service.

ciekawe czy to free to free czy free jak kupisz subskrypcje za 100$..  ;)

musze do nich napisac..

http://www.lowrance.com/en-US/Products/Fishfinder-Chartplotter/Elite5-HDI-en-us.aspx

• 0

no ze biedny to wiem, ale do tego coc chce mz lepszy (jak juz napisales).

tutaj w opisie elite 5hdi pisze w "features" "inside genesis".

oczywiscie musze szukac kogos kto ma i sie bawi bo nie potrafi 1 firma porzadnie opisac produktu... 

no nie potrafi. jak się dowiesz- daj znać, będzie dla potomnych. stara (pierwsza) elit 5 na 100% nie zapisywała logów, wiem, bo miałem i chciałem ;)

ale wtedy podstawowym rozróżnieniem były sloty- SD- da się, microSD- nie da się. teraz widzę w insight, że "you can on SD or microSD", ale może gen2 touch ma micro? 

mały ps. jak już się dowiesz że można zgrywać log z elitek, to jeszcze się dowiedz w jakim jest formacie :) doktorek "umarł", a nie wiem co jeszcze umie konwertować te dane :)

odnośnie samych echosond i dziejowej walki lowrance/hummin mam trochę inne podejście. jedno i drugie to badziew, na swój sposób. i obie firmy doskonale potrafią sprawić, żebyś wrócił do nich za czas jakiś. hummin robi to bardziej elegancko, ot co. a że każda potwora znajdzie swego amatora... sam jestem zadowolony (choć to nie jest dobre słowo) z rozdzielenia LSS/HDS. drożej, ale 2 przetworniki i sposób montażu na stałe w łodzi (riverfox390) + standardowy wlaminowany sprawia, że o przetworniki w zasadzie się nie martwię podczas pływania. HDI i hummin są duże, musiałyby być zamontowane z tyłu łodzi... z tym mi nie po drodze. ale ale- gdybym miał latać z echem w coverze to hds'a z lss'em za chiny ludowe bym nie kupil.

mapy- niby lowrance lepszy, ale tu pojawia się pytanie, czy ktoś pływa na elektryku czy na spalinie. doświadczenie nauczyło, że robienie mapki z elektrykiem na pawęży to nieporozumienie. żeby wykonać ją dokładnie napływasz się tyle, że zbiornik będziesz miał w małym palcu. nie ma to sensu. z kolei gadżet w postaci structure map- fajny.zwłaszcza gdy się pływa po nieznanych zbiornikach lub rzece.

hummin generalnie w mapach ssie, ale kupili doktorka, mają rozwiązania z minnkotą (ipilot link) w stanach... niewiele im brakuje do tego, żeby w europie zjeść lowrance'a na śniadanie. mnie już wystarczająco dziobówka z gpsem zachwyca, a jak sobie pomyśle o zupełnym autopilocie... i żeby nie było, że leniwy jestem :) to kapitalne okazję, żeby się przezbroić, zjeść, zapalić... zamiast trzymać rumpel. "na wprost" już problem rozwiązałem ;)

Edytowane przez nrt80

• 0

no wiec lowrance usa nie odpowiedzial, ale zbil pileczke do lowrance uk (konkretnie navico).

oczywiscie odpowiedieli na polowe pytan i rzadne w pelni a na drugiego maila juz z 5h czekam by odpowiedzieli pewnie sami nie wiedza znajac zycie koles co na maile odpowiada nawet nie widzial echosondy zamontowanej na lodce.

napisali, ze przetwornik "zwykly" nie pasuje do hdi bo nie ma DI (no ameryke ku.. odkryli), ale czy da sie zalozyc zwykly jesli nie chcesz uzywac di za to chcesz przetestowac echo to juz nie odpowiedzieli.

nie odpowiedzieli na pytanie zwiazane z insight wiec domyslam sie, ze tylko elite 5 hdi ma mozliwosc wspolpracy (bo tylko ta jjednostka jest wymieniona jako kompatybilna).

jak zwykle sku... pisza wszystko tak bys nic nie zrozumial.

wychodzi na to, ze tak mapy mozna robic za darmo, ale tylko robic (ogladnac sobie mozesz przez net) bo juz sciagnac na urzadzenie to nie (taka opcja to 20 euro za mape) a i to mozesz robic tylko z 1 mapy (oczywiscie nigdie nie pisze jak definiuja "mapa" czy to pojedynczy "slad" czy pojedynczy akwen wodny czy moze xx km^2) w abonamencie za 100 euro/rok masz mozliwosc laczenia map (merge multiple maps) ale nie wiem czy to chodzi o kilka sladow czy kilka zbiornikow czy jak.... w wersji za jedyne 300 euro rocznie mas mozliwosc nanosic na mape roslinnosc/typ dna etc..

inna sprawa, ze nikt nie pisze jak kompatybilny jest elite 5 hdi z insightem (moze tylko da rade wyswietlac mapy? po co ktokolwiek mialby pisac takie szczegoly ludzie przecie kupuja "katy stozka", "hajdefiniszion" i inne "super brajt'y" a jeszcze kilowaty sygnalu peak to peak....

wlasnie znalazlem cennik napraw "flat rate" - czyli domyslam sie bez wzgledu na uszkodzenie. za 597 ci hd di combo licza sobie 250$ to +200$ za przetwornik jakie juz wybulilem + wszystkie przesylki etc = cena nowego echa ;)

Ps oczywiscie naprawy tylko dla klientow z usa.

Edytowane przez gooral

• 0

hummin generalnie w mapach ssie, ale kupili doktorka, mają rozwiązania z minnkotą (ipilot link) w stanach... niewiele im brakuje do tego, żeby w europie zjeść lowrance'a na śniadanie. mnie już wystarczająco dziobówka z gpsem zachwyca, a jak sobie pomyśle o zupełnym autopilocie... i żeby nie było, że leniwy jestem :) to kapitalne okazję, żeby się przezbroić, zjeść, zapalić... zamiast trzymać rumpel. "na wprost" już problem rozwiązałem ;)

MotorGuide wypuścił nowe modele silników dziobowych  Xi5  również w opcji z pilotem z GPs i  z wbudowanymi przetwornikami   Wygląda to nieżle i po cenach z USA wygląda, że będą tańsze  do minn koty.....i współpracują z sondami Lowrance.    Czyli wklepujesz trasę w GPSa sondy Lowranca, zadajesz prędkość i można .....się przezbroić, zjeść, zapalić....albo nie, rzuć te palenie :P

http://www.motorguide.com/store/product/xi5/specs

• 0

MotorGuide wypuścił nowe modele silników dziobowych  Xi5  również w opcji z pilotem z GPs i  z wbudowanymi przetwornikami   Wygląda to nieżle i po cenach z USA wygląda, że będą tańsze  do minn koty.....i współpracują z sondami Lowrance.    Czyli wklepujesz trasę w GPSa sondy Lowranca, zadajesz prędkość i można .....się przezbroić, zjeść, zapalić....albo nie, rzuć te palenie :P

http://www.motorguide.com/store/product/xi5/specs

rzuciłem :) nie powiem jaki sobie prezent sprawiłem w nagrodę, ale go widziałeś :D

propo moto- pożyjemy, zobaczymy, ale ciśnienie mi podniosłeś (a miałem trochę popracować :)). zobaczymy jak hamburgerom w praniu się sprawdzi i czy będzie działać na mapach lowrance, czy tylko na navionics. póki co wychodzi na to, że trzeba poczekać ze współpracą na update softu do HDSów, który zapowiedziano na wiosnę. generalnie- będziem wiercić ;)

• 0

Też właśnie szukam takiej sondy i z tego co wyczytałem teraz wyszły modele (jeszcze nie ma ich w Polsce) Mark i Elite 4 HDI, które mają wszystko to czego szukasz, łącznie z logowaniem na kartę, możliwością używania insighta, itp. No i jednocześnie mogą wyświetlać obraz ze zwykłego stożka i DI.

http://www.lowrance.com/en-GB/Products/Echosounder-Chartplotter/Elite-4-HDI-en-gb.aspx

http://www.lowrance.com/en-GB/Products/Echosounder-Chartplotter/Mark-4-HDI-en-gb.aspx

• 0

tylko za przeproszeniem *uj z tego nagrywania na insighta biorac pod uwage cene (jesli mapa to "pojedynczy slad" to trzeba bedzie zawsze kupowac ta subskrypcje z "laczeniem map" a i to moze byc malo bo wiekszej wody porzadnie nie oplywasz nawet na spalinie nawet na kilka przejazdow, ze o pojemnosci karty nie wspomne).

im wiecej o tym wszystkim czytam tymm mniej mam ochote sie spuszczac. nie wiem czy nie kupie poprostu mark4 lub elite 4 i z dyni tanio i wesolo. no niestety nie latwo mi to przychodzi, ale poza robieniem samemu map jednak zimorodki lepiej daja rade w zakresie funkcji...

• 0

Nie przejmuj się, to typowe dla USmanów, ile razy zwracam się o jakiekolwiek wyjaśnienia do serwisów, sklepów - to przeważnie zachowują się w ten sposób. Czasami można trafić ich przedstawiciela na amerykańskich forach wędkarskich - wtedy można rzeczowo pogadać.

• 0

no jak juz pisalem odbili pilecke do oddzialu w uk a tam koles pewnie nawet echosondy na oczy nie widzial bo na codzien gps zwykle sprzedaje ;) jak zwykle mam 1000 pomyslow na minute i powaznie sie zaczynam jednak nawracac na zimorodka i cos z si... trzeba fundusze przeliczyc bo mnuie w styczniu guuubo ponioslo z wydataki na wedkarstwo a tu jeszcze targi za 2 dni...

• 0

Mark 4 i Elite 4 z HDi mają być dostępne 15 lutego ....1263  i 1704 zł    z przetwornikiem 83/200, 455/800.

Tylko jak tu podzielić obraz który już jest za mały ?

Ale i tak jest większy po przekątnej i ma większą rozdzielczość niż w dotychczasowych Markach i Elitach 4.