Skocz do zawartości

Buty do brodzenia - wersja budżetowa

Kamil Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Z racji, że moje Greys'y Platinumy już powoli chyba dokańczają żywota(były nie raz klejone, a i tak już człapią) i czas zakupić jakieś buciki do śpiochów. Niestety Simmsy z racji finansowych odpadają, potrzeba mi wołów roboczych, bo ja nie z tych, co spacerują po krystalicznie czystych górskich potokach(choć się zdarza). Odrzański sajgon, błoto i kamienie- to będzie ich królestwo.

Potrzebuję butów z gumową podeszwą(kolce zawsze można wkręcić we własnym zakresie). I tu pytanie, bo jest na rynku wiele butów min. roboczych, które można zaadoptować do brodzenia. Dla mnie buty nie muszą mieć wędkarskiej naszywki i nazywać się "do brodzenia" o ile będą spełniały swoje zadanie i nie rozkleją się po 2-3 zamoczeniach. 

Opinie, podpowiedzi, a najlepiej osobiste doświadczenia mile widziane!

Pozdrówka

Kamil

W ubiegłym roku trzeba było mi na szybko buty i tylko takie wchodziły w grę, kupiłem Protektory i po 30-40 wyjazdach jakoś nie specjalnie widać by się zniszczyły. Po każdym wędkowaniu czyszczę i konserwuję no chyba ,że na drugi dzień też jadę na ryby to sobie odpuszczam. Mają metalowy nosek ale nie wiem czemu by to miało szkodzić.

http://old.protektor.lublin.pl/index.php?mact=Products,cntnt01,details,0&cntnt01detailpage=obuwie-zawodowe&cntnt01pagelimit=10&cntnt01category=Obuwie%20zawodowe&cntnt01summarytemplate=main-cat&cntnt01detailtemplate=pol&cntnt01lang=pl_PL&cntnt01sortorder=asc&cntnt01cd_origpage=142&cntnt01productid=88&cntnt01returnid=142

Edytowane przez Andru77

Podeszwa wygląda konkretnie, jednak trochę mnie martwi i zastanawia "materiałowość" pokrycia. Nie wiem, czy to dobre rozwiązanie na ostre krawędzie kamieni. Skóra, lub wynalazek skóropodobny chyba byłby lepszy. Aczkolwiek pozostaje wtedy jeszcze kwestia chłonności wody... 

Używam ten model ale nie do brodzenia. Nie za niskie są z tyłu ? Z ciekawości próbowałem je teraz założyć na śpiochy i wydaje mi się że ochraniacze skarpety(nie wiem jak to się fachowo nazywa) przy chodzeniu zsuwają się z tylnej części i powstaje dziura odsłaniająca skarpetę :(

Kiedyś na jakimś forum testującym buty trekkingowe zebrały wysokie noty , jedynym minusem była miękka podeszwa. Ciekawe jak by było z wkręcaniem kolców?

@gooral, jest cała masa butów roboczych bez blachy ;)

@Andru-dzięki za wskazówkę. 30-40 wyjazdów, to niemało. Gdzie i za ile je kupiłeś? Czym je konserwujesz?

Kupiłem w sklepie z odzieżą BHP za jakieś 170 zł. Nie suszę na słońcu, ani na kaloryferze, do konserwacji używam pasty do butów.

• Like 1

Pisiadam takie tylko model wcześniejsze. 3 lata w olejach ,rzece i innych chemikaliach dopiero niedawno dały oznaki powolnego odklejania się. Sa wolne od metalu i bardzo wygodne. http://eurobhp.com/p/1719/9060/bcr-buty-bezpieczne-reis-caloroczne-trzewiki-ochrona-nog.html a przy tym zdecydowanie budżetowe 

• Like 1

Wyglądają nieźle i cena rzeczywiście super. A jakby 3 sezony wytrzymały(choć wiadomo, że to kwestia intensywności łowienia, warunków i traktowania) to już w ogóle..A i krócej, to bólu by nie było. 

A jak ocenicie swoje propozycje podczas łowienia, tj. chodzenie-moczenie-chodzenie. Mocno chłoną wodę i bardzo zwiększają swoją masę? 
Jak z wykonaniem od wewnątrz- nie pojawiają się elementy mogące uszkodzić skarpetę neoprenową?

Pozdrówka

Kamil

Kamil , szkoda że nie pytałeś wcześniej.

Ostatnio goniłem takie :

http://www.discountfirearmsusa.com/product/calcutta-nylon-wading-shoes-149326-1.htm

Po 120zł para.

Jakbyś był zainteresowany to daj znać - może jeszcze coś by się znalazło.

ps.

Chyba ,że wolisz takie :

http://www.kajman.cz/shop/fenwick-wading-shoe-brodici-boty-p-1973.html

Ale to już okolice 350zł.

Edytowane przez makamba
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-D77AED69-1601B186/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?action=showDetail&id=8597

Polecam, cały zeszły sezon w nich przedreptałem i po sezonie są troche brudne tylko. Lekkie, wygodne, nie rozklejają się, bez problemu idzie zamontować wkręty. No i ta cena. Polecam, ja biorę teraz jedną parę :)

• Like 1

Dzięki za namiar! Podskoczę się rozejrzeć, bo Lidla mam pod nosem! ;)

Od kiedy ta oferta? Bo coś ja nie widzę, albo nie umiem patrzeć?

O ile dobrze mi się rzuciło, to od 27.02, czyli od przyszłego czwartku ;)

Pozdrówka

Kamil

Edytowane przez Kamil Z.

W Taimen są za ok 300zł z kolcami na gumie.Miałem pomysły żeby kupić najpierw w Decathlon,potem te z Lidla.Stwierdziłem jednak,że ok 100zł więcej to niewiele.Przynajmniej posłużą dłużej,mam nadzieje :)

Edytowane przez Mariano Italiano