Skocz do zawartości

Buty do brodzenia - wersja budżetowa

Kamil Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Te buty z Ali wyglądają identycznie ja buty Trapera Creek

Hej, oto cytat z wątku Aliexpress/sprzęt z Chin. Wpis jest z 18.12.2018

Kupiłem sobie na próbę takie o buty do brodzenia.

https://m.de.aliexpr...a69cc31a06e836d

Przyszły darmową przesyłka w 3 tygodnie. Przymierzałem. Rozmiarówka jest zgodna z opisem. Ja mam stopę 27,8 cm. Zakupiłem rozmiar 44 - założyłem jedna pare skarpet zwykłych, a na nie grube wojskowe, następnie nałożyłem na to śpiochy i byty pasują.

Oprócz tego co napisałem wyżej to zaskoczony byłem jaką metkę znalazłem na butach.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181218/e16c5e798a79e2d273513709e14816a5.jpg

• 4 tygodnie później...

Witam mam pytanie kupiłem buty mikado i zauważyłem że mają otwory odprowadzające wodę.Tak pomyślałem czy piasek który będzie się tam dostawał nie uszkodzi skarpety? W necie na innych zdjęciach można zobaczyć że te otwory mają siateczkę . Czy nie lepiej by było te otwory może zakleić ? 

9680348c8ec4fff5gen.jpg

Zwykła skarpeta bawełniana na neoprenowa powinna załatwić sprawę. Łowię dopiero kilka lat w spodniobutach i zajechałem tylko jedną parę śpiochów ale mimo ostrego traktowania skarpeta nie puściła. W spiochach moich kolegów tez zazwyczaj puszczają inne elementy, szwy w nogawkach albo po prostu membranę szlag trafia. Tak więc przeczuwam że nie te otworki będą przyczyną końca twoich śpiochów.

• Like 3

Ostatnio poddałem swój komplet do brodzenia Robinsona poważnemu testowi, a mianowicie zabrałem go na połów bursztynów po ostatnich sztormach.

W ujemnej temperaturze (do środka dres+gacie_) wśród piachu, gałęzi i innych śmieci, przez kilka dni po wiele godzin na dobę (najdłuższe wyjście 8 godzin) walczył dzielnie, nie przemókł, nie przetarł sie ani nie uszkodził, przez cały czas zapewniając mi komfort znacznie przewyższający poprzednio używane gumowe spodniobuty.

Prawdę mówiąc z uwagi na lekkość i pewną delikatność byłem przekonany że nie da rady, miałem jako zapas w bagażniku tradycyjne "gumacze", a jednak.

Wykorzystany mało wędkarsko (choć w kaszorek przypadkowo trafił minóg rzeczny- wrócił do wody, pierwszy raz miałem w ręce, muszę powiedzieć że fajnie umięśnione stworzenie, oraz krabik amerykański), ale po takiej akcji, jestem pod wrażeniem.

Edytowane przez ivar
  • Like 1

Spodniobuty są po całym sezonie wędkarskim na Małej Wiśle, nad morzem zostały przetestowane w warunkach silnego zapiaszczenia ( nie tylko praca w wodzie , ale też kilometry marszu plaża), uderzających w nie niesionych morzem dużych badyli (kto łowił bursztyn ten wie jakie czasem są patyki i ile tego jest, dla tych co nie wiedzą: czasem są grube jak ręka , długie ponad metr i jest ich tyle ze można przez chwilę  stanąć na takiej ławicy zanim się człowiek w nią po chwili zapadnie, fale powodują że cały czas jest się przez nie udeżanym bądź szturchanym pod różnymi dziwnymi kątami i w różne miejsca  ;) ) i innych śmieci niesionych z falami (sporymi), szczerze mówiąc spodziewałem się przetarcia, przebicia, etc. Nic takiego nie nastąpiło, w związku z czym osobiście i subiektywnie jestem pod wrażeniem. Jeśli to nic wielkiego to ok, ale nie spodziewałem się..

Panowie a cos tego typu wchodzi w gre? https://www.decathlon.pl/buty-sg900w-id_8494229.html

Może nie do końca budżetowe bo 400zl ale sprawiają wrazenie bardzo solidnych (macałem w sklepie). Z zewnątrz laminowana skóra, wnętrze gładkie i równe.

Lepiej w tym budżecie wybrać buty dedykowane do brodzenia z niższej półki czy trekkingowe ze średniej/wyższej?

Panowie a cos tego typu wchodzi w gre? https://www.decathlon.pl/buty-sg900w-id_8494229.html

Może nie do końca budżetowe bo 400zl ale sprawiają wrazenie bardzo solidnych (macałem w sklepie). Z zewnątrz laminowana skóra, wnętrze gładkie i równe.

Lepiej w tym budżecie wybrać buty dedykowane do brodzenia z niższej półki czy trekkingowe ze średniej/wyższej?

Jakbym miał tyle wydać to brałbym buty dedykowane do brodzenia ze względu na gwarancję tylko i wyłącznie. Jeśli coś złego stanie Ci się z tymi to przez używanie ich niezgodnie z przeznaczeniem nikt Ci nie wymieni ani nie zwróci kasy. Z opinii kilku forumowiczów (może nawet większości), którzy mi doradzali wiem natomiast, że dobre buty bhp są w stanie wytrwać dłużej niż te przeznaczone do brodzenia ;) Ta opinia powtarzała się wielokrotnie. Swoje do brodzenia kupiłem tylko dlatego, że trafiły się w atrakcyjnej cenie (160zł), jak nowe i z trwającą gwarancją. W innym przypadku brałbym BHP.

W tamtym sezonie używałem najtańszych trekingów z Decathlonu. Te tanie z Decathlonu mają bardzo cienką podeszwę i czuć każdy kamyk pod nogą trzeba kupować dwa rozmiary większe, ale po sezonie łażenia nic im nie dolega.

Teraz zakupiłem takie:

https://s.click.aliexpress.com/e/ZYyyPyN

Na te trzeba brać poprawkę, bo są duże. Normalnie noszę 44,5-45 (29cm)

Zamówiłem więc rozmiar 46 i są trochę za duże. 45 byłyby lepsze

post-45734-0-47978100-1549208977_thumb.jpg

post-45734-0-91899100-1549209018_thumb.jpg

post-45734-0-08275600-1549209044_thumb.jpg

Dotarły po 12 dniach od zamówienia.

Edytowane przez Artech
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...

Witam.

Mam te klapki od świąt - dostałem pod choinkę od braciaka.

Czaderskie, ale do chodzenia po domu się nie nadają za bardzo. Przestałem je brać na basen - za dużą furorę robiły ... skapnąłem się sam na tym że zamiast pływać patrzę tylko czy ktoś je przypadkiem nie zajuma w końcu  :rolleyes:

Pozostają wakacje i plaża.

Pozdrawiam.

• Like 1

Witam.

Mam te klapki od świąt - dostałem pod choinkę od braciaka.

Czaderskie, ale do chodzenia po domu się nie nadają za bardzo. Przestałem je brać na basen - za dużą furorę robiły ... skapnąłem się sam na tym że zamiast pływać patrzę tylko czy ktoś je przypadkiem nie zajuma w końcu  :rolleyes:

Pozostają wakacje i plaża.

Pozdrawiam.

he he he :D

• 3 tygodnie później...

Co do szewca to tak, ale faktycznie drugie życie będą miały czyli następne 10 wyjść i będzie powtórka. Pod takim butem jest miękka podeszwa która też jest klejona już do tej właściwej podeszwy. Jak tam zacznie puszczać to klops. Równie dobrze można przykleić podeszwe do skarpetki neoprenowej. Wyjdzie na to samo.