Skocz do zawartości

Buty do brodzenia - wersja budżetowa

Kamil Z.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , koledzy potrzebuję budżetowych butów  no powiedzmy do 400 zł  z tym że 70 % to łażenie po brzegu a 30 % to brodzenie.  Możecie coś polecić do takich celów ??  Musi być w miarę stabilnie na kamieniach , głazach  i aby po zmoczeniu się nie rozleciały....

Witam ja używam  patagonia riverwalker tylko ciężko z dostępnością czasami można trafić na eBayu.

Gość Tomasz Bociek

Jak 70% po brzegu to te będą idealne. Megalekkie.

Witam, a jak te buty widzisz do brodzenia? Zaznaczę że na rybach bywam kilka-kilkanaście razy w sezonie. Szukam czegoś budżetowego bo ceny typowych butów do brodzenia to z kosmosu.....

Co prawda na Sanie spędziłem tylko 4 dni ale braku kolców nie odczuwałem źle. Jeśli ktoś chodzi jak bocian  to może stanąć nieopacznie na kamień i kolce pomogą. Jeśli natomiast  poruszasz się powoli przesuwając stopy tuż przy dnie, spokojnie czujesz nierówności i bez problemu optymalnie ustawisz stopę. Na śliskie kamienie raczej filc.

Edytowane przez Hansolo

• 2 tygodnie później...

Buciory w boju sprawdzone. Jestem zadowolony. Po około 8 godzinach pierwszego moczenia nic im nie dolega. Przy rozmiarze stopy 43 , kupiłem 45 i bez problemu mieszczą  1 x skarpetka 1 x skarpeta neoprenowa ze śpiochów , a na to cienka skarpeta neoprenowa żeby piasek nie tarł w bucie i nie niszczył skarpety ze śpiochów. W taki zestawieniu w bucie nie jest ciasno ale stopa mocno wpasowana / tak lubię / . Po dniu brodzenia na skarpecie ze śpiochów zero , dosłownie zero piasku . Buciory mokre dość ciężkawe / tak mi się wydaje bo porównania nie mam / , schną dość wolno, ale dla mnie to na plus bo skóra nie zdąży wyschnąć na wiór , żeby popękać. Język wszyty w ten sposób że nic nie przedostaje się do środka pomiędzy nim a cholewką . Co do przyczepności sie nie wypowiem bo łowię na Łupawie a tam otoczaków , czy śliskich skał jak na Sanie nie ma. Choć zastanawiam się czy za jakiś czas tak dla fanaberii nie zastosuje czegoś takiego http://allegro.pl/kolec-do-opon-osobowych-enduro-gokart-1300-i6532687593.html . Ogólnie za 90 złotych to jestem zadowolony, choćby miały służyć jeden sezon.

Edytowane przez Hansolo

Jak nie są szyte, to podeszwy i tak odpadną.. :) Do każdych bez wyjątku butów; bhp, słynnych firmówek takich sobie i tych gorszych, a także niemodnych butów szytych na miarę, polecam stary wojskowy sposób. Do mokrych kapci sypiemy na kilka godzin jakieś zboże, żyto albo ryż - może być z Lidla albo Biedronki. Nie gniją, nie walą, nie tracą kształtu.. nie dla nygusów.. :)

Witam.Mam pytanie do kolegów wędkujących na Sanie.Czy do brodzenia konieczne są buty z kolcami?

Pozdrawiam

Oczywiście że się da bez kolców.

Ale ryzyko wywrotki jest dużo większe.

Jak filc to może być bez ale jak guma to ja bez kolców się nie ruszam i Tobie radzę to samo. 

Jak nie są szyte, to podeszwy i tak odpadną.. :) Do każdych bez wyjątku butów; bhp, słynnych firmówek takich sobie i tych gorszych, a także niemodnych butów szytych na miarę, polecam stary wojskowy sposób. Do mokrych kapci sypiemy na kilka godzin jakieś zboże, żyto albo ryż - może być z Lidla albo Biedronki. Nie gniją, nie walą, nie tracą kształtu.. nie dla nygusów.. :)

Wiem doskonale co się sypie dla absorpcji wilgoci. Ja wykorzystuję ryż do  - argentoratu . Do butów też może być, ale istnieje ryzyko że chinole zwąchają. ;)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

witam w klubie ;) jedyne co mogę poradzić to jeździć po sklepach i przymierzać. Teraz biegam w butach bhp z JULI ale żeby się zmieścić z skarpeta neoprenową trzeba było wywalić wkładki... Na początku trochę się musiały rozejść, ale po kilkunastu wyjściach na wodę jest git :D

• Like 1

Przedstawiam wam mój hit sezonu :) Buty wzięły się z potrzeby robienia kilosów po plaży w ciężkich simmsach i z przypadku bo akurat miałem puszczające wodę kalosze lemigo :)

post-47344-0-27503000-1494532594_thumb.jpg

post-47344-0-94977600-1494532594_thumb.jpg

5 minut z nożykiem do tapet , gorącym gwoździkiem zrobiłem 4 małe odpływy do wody i gotowe ;) Jak naciągnąłem na nie gravel guardy to po całym dniu w środku nie było ziarenka piasku.

Zalety: to lekkość, ciepło i wygoda

Wady: nie widzę (jedynie niektórych ortodoxów gumiaki mogą razić w oczy)

Teraz zabieram je na plażę zamiast simmsów :)

Pozdrawiam Wojtek

Edytowane przez Wojciech_B
  • Like 11

Jakby kogoś interesowało to te lakierki http://www.urgent.pl/item.php?typ=1&super=65922   po 5 kilkugodzinnych wypadach nad Łupawę / piach, muł, błocko do kolan / maja sie bardzo dobrze. Wysychają w miarę szybko , używane dziś, pojutrze będą suche schnąc w garażu odwrócone do góry podeszwą. Przy stopie na numer 43 , lakierki są 45 , skarpeta ze śpiochów , skarpeta neoprenowa dla ochrony przed piaskiem i cienka bawełniana na początek. Ścisło, stabilnie , dla mnie super za około 100 zł.

Te na podeszwie gumowej może nawet lepsze http://www.urgent.pl/item.php?typ=1&super=65986 , ale wybrałem na twardszej pod ewentualny tuning kolcami.

Edytowane przez Hansolo

• 10 miesięcy temu...

Czy ktos uzywal butkow Scierra Tracer? Szukam czegos w miare lekkiego i wygodnego. Moze nie bede maszerowal kilometrami ale mam zamiar wyjsc w tych butach z domu, wejsc do pociagu lub autobusu dojechac na lowisko a potem w nich wrocic do domu :) Na ten sezon planuje okolo 20 dni nad rzeka.

Edytowane przez Luckyguliver

• 3 tygodnie później...

Czy ktos uzywal butkow Scierra Tracer? Szukam czegos w miare lekkiego i wygodnego. Moze nie bede maszerowal kilometrami ale mam zamiar wyjsc w tych butach z domu, wejsc do pociagu lub autobusu dojechac na lowisko a potem w nich wrocic do domu :) Na ten sezon planuje okolo 20 dni nad rzeka.

Przez chwilę miałem ten typ "ściereczek" - (zmuszony byłem odsprzedać ze względu na nie trafiony rozmiar) - powiem tylko tyle, że jak dla mnie rewelacja pod względem komfortu. Bardzo lekkie, waga pary ok 1600g. Nie są to buty pancerne i nie wiem jak będą się zachowywały przy kontakcie z ostrymi kamieniami (duża ilość tkaniny) , ale pod względem komfortu noszenia , pewnie się sprawdzą  ;)

• Like 1

Przez chwilę miałem ten typ "ściereczek" - (zmuszony byłem odsprzedać ze względu na nie trafiony rozmiar) - powiem tylko tyle, że jak dla mnie rewelacja pod względem komfortu. Bardzo lekkie, waga pary ok 1600g. Nie są to buty pancerne i nie wiem jak będą się zachowywały przy kontakcie z ostrymi kamieniami (duża ilość tkaniny) , ale pod względem komfortu noszenia , pewnie się sprawdzą  ;)

Kupilem. Ponosze a potem napisze krotka recenzje. Niemniej jednak juz teraz widac, ze tak jak piszesz wygladaja na wygodne, lekkie ale nie tak pancerne jak Simms'y ktore wczoraj przymierzalem.

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1