czarny1 Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2024 ja szerokim łukiem omijam wszelkich kurierów, zwłaszcza jeśli jest darmowa wysyłka... to po prostu najdroższa opcja, z automatu doliczaja do wartości przesyłki jakąś chora kasę za przesyłkę według jakiejś tabeli (ostatnio 400zł!!!) i od tego płacisz vat i cło... do tego dochodzi opłata za zgłoszenie celne, a w fedex jest chyba najwyższa z możliwych -> minimum to 69zł + vat...jak tylko jest to możliwe wysyłaj pocztą - potrwa to dłużej, ale też znacznie mniej zapłacisz:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Ile trzeba z grubsza liczyc kosztow dodatkowych (cla podatki, wysylka) do wedki za ca 280 euro?- 47k yen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Minimum 25 %. Ja zakładam 30. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Czyli jest duza szansa zmiescic sie w 400 z wysylka? Czy raczej liczyc 350-450? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.dębski Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Mi ostatnio za 29699yen wyszło 220zl, czyli mniej więcej 28%, co pokrywa się z 5% cła i 23% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Czyli jest duza szansa zmiescic sie w 400 z wysylka? Czy raczej liczyc 350-450?Dużo zależy również od kosztów przesyłki, opłaty dowalą ci do łącznych kosztów średnio Ok.plus 28%. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.dębski Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Za wędkę z Plat ostatnio mi policzyli 3500yen, wysyłka EMS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCUS Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Witam,Czy płaci się cło za części do kołowrotka. Zakup w sklepie PLAT.VAT chyba tak.Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Według mnie niezależnie od asortymentu gdy przekroczona jest kwota 150EUR dowalają cło i VAT. Z tym że wartość celna to wartość towaru+koszt wysyłki - i ta gdy przekroczy 150 EUR podlega ocleniu. Jeden raz udało mi się uzyskać zwolnienie ale byłem w pocztowym urzędzie celnym osobiście i bardzo wiele lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCUS Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Darek dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 1 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2024 Pytanko glupie. Co jak towar sie uszkodzi sie w transporcie? I tak przed zaplaceniem cel itp nie ma szansy sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Wedka dotarła do irlandii 10 dni temu. Fedexem. Do tej pory 0 próśb o cła etc.Tego dnia w którym dotarła mialem miec tez paczke z uk - w srodku była naklejka (w poprzednim zamówieniu producent w UK pomylił naklejki na produktach) i faktura opiewała na 0 funtów. Fedex nie dostarczył paczki bo "muszą oclic" a 0 funtów im na wałek wyglądało. Wszystkie inne paczki z uk lecą na clo. W przeszlosci zamowilem kilka razy plecionki z ebaya i zawsze placilem clo przed dostawa. Zaczynam myśleć, że mi się upiecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Wedka dotarła do irlandii 10 dni temu. Fedexem. Do tej pory 0 próśb o cła etc. Poczekaj jeszcze trochę. Fedex mnie irytuje tym, że w Polsce wysyła dokumenty w języku angielskim. Przynajmniej ja tak mam.Aaaaaaaa, mimo uiszczonych opłat dostałem informację o ich niezapłaceniu. Czekam na odsetki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 FedEx to porażka,clili kilka dni ,przetrzymywali przesyłkę na magazynie a później przez opieszałość naliczyli mi opłatę za magazynowanie,nigdy więcej , oczywiście kasę oddali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Właśnie sms przyszedl 114e. Ciekawe, ze służbowych przesyłek nie oddają bez zapłaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka1987 Opublikowano 16 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2024 WitamPanowie ktoś z tego sklepu coś zamawiał ? (https://asianportal-fishing.com) Chodzi o kupno kija.Wysyłka z Japonii z tego co widzę, na obrazku widać wyraźnie "Tax included" - podejrzewam że będę płacić cło, podatek także w tym wypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 16 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2024 doliczony japoński vat - wg mniea nas możesz zapłacić dodatkowo cło+vat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2024 Będzie doliczone i będzie płacone, nie mają litości... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2024 No niestety wszystko powyżej 150 EUR jest clone. Ostatnio się łudziłem że może nie ale jak powyżej niestety nie ma litości w UC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2024 Właśnie leci do mnie przesyłka z Japonii. Co ciekawe miało być FedExem a poszło JP czyli Poczta Polska po naszej stronie. Na samą myśl już mi się robi niedobrze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2024 (edytowane) No właśnie Poczta Polska jest najmniej szkodliwa, piszę z doświadczenia Edytowane 18 Października 2024 przez hm62 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2024 To się musiało dużo zmienić w tej kwestii. Za pośrednictwem Fedexu przesyłki dochodzą w 4-5 dni i nikt nie wnika w zadeklarowaną przez nadawcę wartość. Z Pocztą nie wygladało to tak kolorowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2024 Dokładnie, ciesz się, że idzie pocztą. U nich to będzie 23% VAT + 5% (cło) + 8,50złFedEx z kolei potrafi wymyśleć podatki i opłaty kompletnie z dupy.Kiedyś za paczkę z Chin i to poniżej 150€ zapłaciłem z Fedexu + 50% ceny.Dla mnie ta firma to oszuści i nikomu nigdy nie polecę. Taka sytuacja zdarzyła mi się więcej niż jeden raz i mimo obietnic na infolinii nie odzyskałem żadnej kasy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2024 U mnie podobnie, najpierw bawili się z przesyłką a później naliczyli mi opłatę za magazynowanie, oczywiście kasę odzyskałem bo cała korespondencję z nimi miałem, dlatego też jeżeli FedEx jest jedyną formą wysyłki to rezygnuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) Ok. A jak jest z podatkiem na miejscu w JPN? Mogą odliczyć? Jak kiedyś w Niemczech? Zgłaszało się sprzęt na granicy i sklep zwracał podatek po okazaniu dokumentu wywozu, chodzi mi o ichniejszy VAT czyli Mehrwertsteuer. Teraz jesteśmy w unii ale Japonia i inne kraje spoza UE powinna być możliwość. Jak sklep wysyła za granicę to powinien móc odliczyć miejscowy podatek. Pytał ktoś u nich? Edytowane 5 Stycznia przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi