Skocz do zawartości

Zakupy i sklepy w Japonii

Seeb

Rekomendowane odpowiedzi

ja szerokim łukiem omijam wszelkich kurierów, zwłaszcza jeśli jest darmowa wysyłka... to po prostu najdroższa opcja, z automatu doliczaja do wartości przesyłki jakąś chora kasę za przesyłkę według jakiejś tabeli (ostatnio 400zł!!!) i od tego płacisz vat i cło... do tego dochodzi opłata za zgłoszenie celne, a w fedex jest chyba najwyższa z możliwych -> minimum to 69zł + vat...

jak tylko jest to możliwe wysyłaj pocztą - potrwa to dłużej, ale też znacznie mniej zapłacisz:)

• Like 2

• 2 miesiące temu...

Według mnie niezależnie od asortymentu gdy przekroczona jest kwota 150EUR dowalają cło i VAT. Z tym że wartość celna to wartość towaru+koszt wysyłki - i ta gdy przekroczy 150 EUR podlega ocleniu. Jeden raz udało mi się uzyskać zwolnienie ale byłem w pocztowym urzędzie celnym osobiście i bardzo wiele lat temu.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Wedka dotarła do irlandii 10 dni temu. Fedexem. Do tej pory 0 próśb o cła etc.

Tego dnia w którym dotarła mialem miec tez paczke z uk - w srodku była naklejka (w poprzednim zamówieniu producent w UK pomylił naklejki na produktach) i faktura opiewała na 0 funtów. Fedex nie dostarczył paczki bo "muszą oclic" a 0 funtów im na wałek wyglądało. Wszystkie inne paczki z uk lecą na clo. W przeszlosci zamowilem kilka razy plecionki z ebaya i zawsze placilem clo przed dostawa. Zaczynam myśleć, że mi się upiecze.

Wedka dotarła do irlandii 10 dni temu. Fedexem. Do tej pory 0 próśb o cła etc.

Poczekaj jeszcze trochę. ;)

Fedex mnie irytuje tym, że w Polsce wysyła dokumenty w języku angielskim. Przynajmniej ja tak mam.

Aaaaaaaa, mimo uiszczonych opłat dostałem informację o ich niezapłaceniu. Czekam na odsetki.

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Dokładnie, ciesz się, że idzie pocztą. U nich to będzie 23% VAT + 5% (cło) + 8,50zł

FedEx z kolei potrafi wymyśleć podatki i opłaty kompletnie z dupy.

Kiedyś za paczkę z Chin i to poniżej 150€ zapłaciłem z Fedexu + 50% ceny.

Dla mnie ta firma to oszuści i nikomu nigdy nie polecę. Taka sytuacja zdarzyła mi się więcej niż jeden raz i mimo obietnic na infolinii nie odzyskałem żadnej kasy.

• Like 3

• 2 miesiące temu...

Ok. A jak jest z podatkiem na miejscu w JPN? Mogą odliczyć? Jak kiedyś w Niemczech? Zgłaszało się sprzęt na granicy i sklep zwracał podatek po okazaniu dokumentu wywozu, chodzi mi o ichniejszy VAT czyli Mehrwertsteuer. Teraz jesteśmy w unii ale Japonia i inne kraje spoza UE powinna być możliwość. Jak sklep wysyła za granicę to powinien móc odliczyć miejscowy podatek.

Pytał ktoś u nich?

Edytowane przez Qh_