Skocz do zawartości

Zakupy i sklepy w Japonii

Seeb

Rekomendowane odpowiedzi

... a kto dostarczył Andrzeju ? UPC i Fed  z urzędu dają namiary na bakszysz... 

W Placie jest z tego co pamiętam jest Fedex i EMS tylko - tak czy ta płacisz Vat.

<<edit>>

4. Nie publikuj treści, które mogą zostać uznane za naruszające porządek prawny lub dobre obyczaje.

• 3 tygodnie później...

Panowie dobrze rozumiem że kupując przez ebay'a młynek z Japonii do kosztów opłaty na ebay'u doliczyć muszę cło (3.7%) + podatek (23%)?

Przymierzam się do Daiwy Luvias LT 4000CXH której w dystrybucji na EU nie ma niestety, wychodzi ~300$ z wysyłką.
Czy moje poniższe podsumowanie kosztów jest prawidłowe ? 
Po przeliczeniu z $ na PLN wychodzi ~1080zł

Wyliczenie CŁA 1080zł * 3,7% = 40zł 

Towar + Cło = 1120zł

Podatek od Towaru z Cłem = 1120zł + 23% = ~258zł

Koszty Podatku i Cła = 258zł + 40zł = 298zł

Koszty całkowite = 1120zł + 298zł = 1418zł
Wszystko się zgadza czy o czymś zapomniałem ? :)
Płatność będzie Revolutem także nie będzie prowizji za przewalutowania itd.

Edytowane przez Miszka1987

Ok dzięki za info, przyslka jest doliczona już do kwoty zakupu (3$ wg opisu aukcji do Polski)

https://www.ebay.co.uk/itm/Daiwa-20-Luvias-LT4000-CXH-From-Japan/133349228806?epid=3037182918&hash=item1f0c3bc106:g:LjQAAOSwZWpeXGne

Tak czy inaczej te 1400zl trzeba naszykować..

Co do tej przesyłki jeszcze o której piszecie, to chodzi o tą z urzędu celnego do mnie dostarczanej przez kuriera i jest ona oddzielnie liczona ?

Wg aukcji przesyłka 3$ wychodzi, ale to może z japonii do Polski tylko obowiązuje?

Ktoś kupował od gościa z linku może? :)

Edytowane przez Miszka1987

Dwa razy jak trafiłem na dodatkowe opłaty przesyłek z JP i za każdym razem naliczyli tylko 23% vatu, FedEx opierdala. się z przesyłką do mnie i doliczyli mi kasę za magazynowanie, niesłusznie,po dwóch miesiącach pisania oddali kasę :-)

Spokojnych, wesołych świąt :-)

Edytowane przez hm62

Dobra dodzwoniłem sie do informacji celno skarbowej.

Na dzisiejszy dzień wygląda to tak

Jeśli 150 euro + to cło wchodzi.

Dla kołowrotkow z japonii 3.7%

Ale. Jeśli sprzedawca na piśmie przedstawi że kołowrotek jest produkowany w Japonii i sprzedaż jest z Japonii wtedy cło 0%.

Vat 23 %

I to wszystko z kosztów.

Urząd celno skarbowy nie wysyła kurierow z paczkami, tym zajmuje sie logistyka wysyłek.

Oni jedynie co nadają to pismo z fotką w której prośba o screen aukcji i screen potwierdzenia płatności celem wyliczenia podatku VAT 23%.

Pozdrawiam :)

Trzeba luviasa zamówić bo ~1350zl wychodzi :)

• Like 2

• 1 rok później...

Uniżenie przepraszam, że ośmieliłem się podzielić własnymi doświadczeniami.

Fajnie, tylko nie o takie doświadczenia chodzi, bo nie są odpowiedzią na pytanie.

Szukałem konkretnych informacji, dziękuję za pomoc kolegom którzy się do mnie odezwali :)

Równie uniżenie przykro mi pisać, że niestety na 8 zamówień jakie zrealizowałem od około czerwca czy lipca zeszłego do dziś (kolejne w trakcie) na kwoty od około 250 zł wzwyż żadne nie zostało potraktowane ulgowo stąd mój wpis o niemożliwości unikniecia dopłat. Może ktoś kto zamówi po raz pierwszy uniknie dopłat. Koniec z mojej strony i powodzenia w zakupach ????

• Like 1