Skocz do zawartości

Zakupy i sklepy w Japonii

Seeb

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda japońskiego rynku nie znam, ale można pokusić się aby poszukać firmy, która jest zarejestrowana w Japonii i ma magazyn w PL. Wówczas wysyłka jest bez cła i VAT. Działa to jeśli chodzi o USA, nie wiem tylko czy takie firmy na rynku japońskim działają.

• Like 1

Zmieniło się już dość dawno o czym już pisałem. Przedostatnie zamówienie na kwotę 313,98 skończyło się dopłata w wysokości 77,50. Ponoć czasami ktoś miewa farta i nie płaci ...

Ja tak kiedys kupilem bude do wzmacniacza z Chin zachecony tym ze na jerku kazdy pisal ze cla nikt nie placi. Przyszla karteczka zeby udokumentowac aukcje oraz cene towaru. No i trzeba bylo doplacic te pare stowek.

Jesli chodzi zas o przesylki z Japonii do Uk to clo place zawsze. No chyba ze sprzedawca wpisze jakas smieszna sume co zdarzylo sie kilka razy. Jednak na taka akcje sklep nie pojdzie tylko indywidualny sprzedawca. 

• 5 miesięcy temu...

Cześć

Chciałem zapytać tych co mają już zakupy na tym portalu przećwiczone  (tudzież bezpośrednio z Japoni) - jak wygląda kwestia cła i podatków.

Kupiłem kołowrotek i kijek wyszło grubo ponad 4k i teraz pytanie czy mam się spodziewać dodatkowych kosztów - pewnie tak - ale jak to wygląda w praktyce, jak to jest liczone?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Edytowane przez matysznak

Tanio to już było, a ponieważ nikt nie protestuje to będzie tylko drożej niestety. Jak nie zapomnisz to daj znać czy i ile dopłaciłeś jak już przesyłka doleci bo chodzą słuchy, że niektórym udaję się tych dopłat w jakiś nikomu nie do końca znany sposób uniknąć.

Edytowane przez S.N.

Cześć

Chciałem zapytać tych co mają już zakupy na tym portalu przećwiczone  (tudzież bezpośrednio z Japoni) - jak wygląda kwestia cła i podatków.

Kupiłem kołowrotek i kijek wyszło grubo ponad 4k i teraz pytanie czy mam się spodziewać dodatkowych kosztów - pewnie tak - ale jak to wygląda w praktyce, jak to jest liczone?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Do bodajże EUR 150 sklep musi/może pobrać podatki przy zakupie  zapłacić za Ciebie, nie wiem jak to wygląda dla małych, tak robią molochy typu ebay, amazon, ali. Powyżej tej kwoty nie pobierają, a przechodzisz normalną odprawę celną. Szykuj się pi razy oko +27-30% na należności celno podatkowe + koszty obsługi. Obecnie celnicy nie obsługują drobnicy (patrz powyższe), więc szanse że coś przejdzie bez płacenia są minimalne.

• Like 1

• 6 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

• 3 miesiące temu...

Dzisiaj odebrałem przesyłkę z Plat.co.jp Wartość nieduża bo 235 euro, jednak żadnych dodatkowych opłat typu cło czy podatek nie policzono mi. Przewoźnik FedEx.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Muszę cię rozczarować, ale po około 2-3 tygodniach dostaniesz list z fakturą do zapłaty. Miałem identyczną sytuację, również myślałem że obejdzie się bez dodatkowych kosztów.

Muszę cię rozczarować, ale po około 2-3 tygodniach dostaniesz list z fakturą do zapłaty. Miałem identyczną sytuację, również myślałem że obejdzie się bez dodatkowych kosztów.

To dziwne bo np.Polamer nie wypuścił przesyłki do adresata-najpierw trzeba zrobic opłatę celną i vat.

Nie ma reguł żadnych. Jedną z moich uje z celnego odesłali z powrotem do Japonii bez żadnej informacji do mnie. Zorientowałem się dopiero jak zaniepokojony po kilku tygodniach oczekiwania sprawdziłem japoński link do śledzenia. Druga jak przyszła to info poleconym dostałem. Zapowiada się długa korespondencja.

• 3 miesiące temu...

Witam

Szybkie pytanko. Gdzie produkowane są Luviasy? Jeden z podlinkowanych ma na stopce "China" i obawiam się czy nie jest to czasem jakaś chińska podróba, cena zadziwiająco niska jak na luviasa. Na marginesie, chyba na naklejce na szpuli są ślady od nawiniętej linki. Mam spore wątpliwości i podejrzenia że jest to zbyt piękne by było prawdziwe. Co myślicie?

https://www.ebay.com/itm/295968075486

https://www.ebay.com/itm/364516234191

Witam

Szybkie pytanko. Gdzie produkowane są Luviasy? Jeden z podlinkowanych ma na stopce "China" i obawiam się czy nie jest to czasem jakaś chińska podróba, cena zadziwiająco niska jak na luviasa. Na marginesie, chyba na naklejce na szpuli są ślady od nawiniętej linki. Mam spore wątpliwości i podejrzenia że jest to zbyt piękne by było prawdziwe. Co myślicie?

https://www.ebay.com/itm/295968075486

https://www.ebay.com/itm/364516234191

Michał, luviasy tylko przez chwile, na początku pierwszej partii były Made in Japan. Potem już Wietnam czy inne Chiny.

Dodaj 30% od tej ceny, bo zdaje się, że w przypadku tej aukcji trzeba mieć to na uwadze (jak zamawiałem ostatnio kołowrotek z Japonii przez ebay, bodajże w lutym tego roku to właśnie tak było) Nie mówiąc jeszcze o prowizji PayPal, przewalutowaniu etc. To już chyba lepiej dołożyć i wziąć nowego luviasa z Plata. Nie mówiąc o tym, że takie niby „nówki” z ebaya to kot w worku. A sam model (luvias) wcale nie ma super opinii jak na kołowrotek z tak wysokiej półki cenowej.

Edytowane przez GroPerch
  • Like 2

• 3 miesiące temu...

Cześć

Pytanie odnośnie wysyłki. Jaką wysyłkę/firmę wybieracie przy zakupach np z Plata, jaka jest najwygodniejsza z punktu widzenia kupującego. Dotychczas na Ebayu  wybierałem FedEx i raczej nie było problemów, ale wkurza mnie że o wysokości opłat dowiaduję się często po odebraniu przesyłki, powinni fakturę wysyłać przed dostarczeniem. Jakie Wasze doświadczenia?