Skocz do zawartości

Zakupy i sklepy w Japonii

Seeb

Rekomendowane odpowiedzi

To się musiało dużo zmienić w tej kwestii.  Za pośrednictwem Fedexu przesyłki dochodzą w 4-5 dni i nikt nie wnika w zadeklarowaną przez nadawcę wartość.  Z Pocztą nie wygladało to tak kolorowo.

Z FedExem już parę lat temu dałem sobie spokój. 

Tragiczna infolinia, jakieś "zaległe " opłaty, gdzie ja już dawno zapomniałem o ich usłudze.

Firma typowo nastawiona na branie pieniędzy (firma ma swoją placówkę celną, więc nie tylko para się przesyłkami).

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Cześć

Czy mieliście kiedyś jakieś komplikacje przy droższych zakupach, takich powiedzmy powyżej 200k Yen? Z celnikami jakieś przejścia itp? Czy wszystko gładko idzie?

Na Buyee przy konsolidacji paczki wyskakuje komunikat że może być bardziej restrykcyjna kontrola celna, i w zależności od kraju docelowego paczka może nawet zostać cofnięta z powrotem do JP.

Jest się czego obawiać?

Cześć

Czy mieliście kiedyś jakieś komplikacje przy droższych zakupach, takich powiedzmy powyżej 200k Yen? Z celnikami jakieś przejścia itp? Czy wszystko gładko idzie?

Na Buyee przy konsolidacji paczki wyskakuje komunikat że może być bardziej restrykcyjna kontrola celna, i w zależności od kraju docelowego paczka może nawet zostać cofnięta z powrotem do JP.

Jest się czego obawiać?

Ja nie miałem, tylko doliczyli swoje co trzeba...

• Like 2

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Panowie a jak to jest jeśli ktoś jest na miejscu w JP i chciałby mi taki np. multik zakupić tam na miejscu i przywieźć do PL, będzie miał jakieś kłopoty na lotnisku?

Pewnie to loteria. Moj kumpel przywiozł ostatnio 5 czy 6 sztuk w walizce i nikt go ani nie sprawdzal, ani nie pytał czy ma coś do oclenia. No ale nie wiadomo czy Ciebie nie zapytają i nie każą zaplacic

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeśli Ci nie zależy na paragonie i pudełku to w bagażu jeden rozpakowany powinien przejść bez problemu. Jak jeszcze nawinie plecionkę …

Z pudełkiem jako nówka to trzeba sprawdzić czy jeden można przywieźć bez cła. Jesli nie to można nie zgłosić i wtedy albo sprawdzą albo nie. Zawsze wychodząc z lotniska wybierasz zieloną drogę lub czerwoną jak masz coś do oclenia. Zalpią to przy jednym raczej naliczą cło a nie karę. Ale mogą tez zabrać.

Takie to sa dylematy. Siedzę nad morzem w Chorwacji. Mam wędkę bym porzucał. Pozwolenie niedrogie ale gdzies trzeba jechać daleko. Miejscowi mówią głupiś idź i łap. Jak cię złapią najwyżej mandat …

No i tak dumam ze mandat będzie przynajmniej na miejscu  :D

Edytowane przez Qh_

Ok, a co myślicie panowie najbardziej opłaca się przywieźć z japonii? Mam w planach alphasa 800 i zilliona 1000 ale myśle, czy nie lepiej będzie pójść w steeza chociaż widziałem, ze wychodza tylko w szybkich przełożeniach.. Obecnie bardzo fajnie mi się łowi daiwa tatula sv tw 103xhl ale przydałoby mi się cos o mniejszym przełożeniu z myślą o twitchu i obrotówkach. 

• 1 miesiąc temu...