francisco scaramanga Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Dzięki, że wstawiłeś adres strony, bo na pewno z niej skorzystam. Znajomy który pracuje w Japonii zapewne sobie poradzi w zakupach u nich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 o tackle berry juz bylo na forum to nie jest sklep wysylkowy, nawet w japonii nie jest, maja kilka sklepow stacjonarnych, w ktorych mozna sobie towar zarezerwowac, obejrzec i za niego zaplacic - wszystko na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 o tackle berry juz bylo na forum to nie jest sklep wysylkowy, nawet w japonii nie jest, maja kilka sklepow stacjonarnych, w ktorych mozna sobie towar zarezerwowac, obejrzec i za niego zaplacic - wszystko na miejscu OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Reasumując kupiłem na tackleberry baaardzo dużo młynkow używanych i mógłbym dalej kupować , ale handel używkami przy płaceniu tak jak ja wszystkich podatków, ceł, vatów, itp. + duże ryzyko, ze młynek używany może być w kiepskim stanie doszedłem do wniosku, że dam sobie z tym spokój...i tak upłynninłem ze 200-300 używek w ciągu kilku lat...na tackle można często trafic jakieś białe kruki, itp....jeśli ktoś z was coś chce to mogę kupic to co tam jest, ale za stan rzeczywisty nie odpowiadam i cena ostateczna nie będzie już taka rózowa ale zawsze służę wyceną - ile będzie kosztowało to co kto sobie ktoś tam wynalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Jest tam jakiś taki "button", który po kliknięciu zmienia "krzaczki" w coś bardziej zrozumiałego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 nie ma, jedynie translatory gogle i inne podobne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Jest jeszcze coś takiego jak aukcje Yahoo. Z tym że tu również będzie potrzebny pośrednik. Może być na przykład Plat. http://yahoo.aleado.com/25180-catlist.html http://www.plat.co.jp/shop/catalog/default.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Reasumując kupiłem na tackleberry baaardzo dużo młynkow używanych i mógłbym dalej kupować , ale handel używkami przy płaceniu tak jak ja wszystkich podatków, ceł, vatów, itp. + duże ryzyko, ze młynek używany może być w kiepskim stanie doszedłem do wniosku, że dam sobie z tym spokój...i tak upłynninłem ze 200-300 używek w ciągu kilku lat...na tackle można często trafic jakieś białe kruki, itp....jeśli ktoś z was coś chce to mogę kupic to co tam jest, ale za stan rzeczywisty nie odpowiadam i cena ostateczna nie będzie już taka rózowa ale zawsze służę wyceną - ile będzie kosztowało to co kto sobie ktoś tam wynalazł Załóżmy, że cena jakiegoś przedmiotu oscyluje w granicach 10000 jenów. Jaka byłaby u Ciebie ostateczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 @kotwitzmozesz zakupic poprzez np. te portale bezporednio z aukcji yahoo.jphttp://yahoojapanauctions.com/https://www.rinkya.com/en/http://www.fromjapan.co.jp/title/abouthttp://www.shoppingmalljapan.com/forms.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 To w koncu poprzez czy bezpośrednio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 To pośrednicy. Przykład:Znalazłeś młynek na yahoo: http://page6.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/f127938438 Wklejasz aukcję na fromjapan, gdzie wcześniej się rejestrujesz i wpłacasz $$$:http://www.fromjapan.co.jp/auction/yahoo/input?item_addr=http%3A%2F%2Fpage6.auctions.yahoo.co.jp%2Fjp%2Fauction%2Ff127938438&bid_count=1 Licytujesz przez nich, wygrywasz, płacisz prowizję, opłatę za przepakowanie, cło + Vat i młynek dostajesz pod drzwi:W przypadku FJ, masz na dole tabelkę gdzie możesz od razu oszacować koszty, bez cła i Vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Załóżmy, że cena jakiegoś przedmiotu oscyluje w granicach 10000 jenów. Jaka byłaby u Ciebie ostateczna?U mnie to wygląda tak:10000yen+1000yen+10%=12100yen+2000yen=14100yen:100=141x3,5zł=494zł+32%(cło, VAT, paypal)=652zł+10%marży=717 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Dzięki @pitt, @Krzysiek W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 U mnie to wygląda tak:10000yen+1000yen+10%=12100yen+2000yen=14100yen:100=141x3,5zł=494zł+32%(cło, VAT, paypal)=652zł+10%marży=717 złDzięki. Czy mógłbyś rozjaśnić poszczególne koszty do momentu zmiany waluty? Ciekaw jestem tych "10000yen+1000yen+10%=12100yen+2000yen". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Dzięki. Czy mógłbyś rozjaśnić poszczególne koszty do momentu zmiany waluty? Ciekaw jestem tych "10000yen+1000yen+10%=12100yen+2000yen".to sa koszty wysyłki wewnątrz japonii, prowizji pośredników, a następnie kosztów wysyłki do Polski, oczywiście te kwoty 1000yen i 2000yen są uśrednione. Taniej tego w moim przypadku nie da się zrobić. Kupując dużo kołowrotków na wysyłce do Polski nie zaoszczędza się prawie nic w porównaniu do wysyłki jednego młynka, gdyż cennik wagowy japońskiej poczty EMS jest bardzo precyzyjnie skonfigurowany i ma gęęęęęsto progi wagowe poustawiane to nie jest tak jak u nas, że za paczke kurierem o wadze 10 gramów zapłacisz tyle samo co za 30 kg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) U mnie to wygląda tak:10000yen+1000yen+10%=12100yen+2000yen=14100yen:100=141x3,5zł=494zł+32%(cło, VAT, paypal)=652zł+10%marży=717 złA cena yen wyrażona w złotych 3,5 zł to podana tak dla przykładu czy po tyle kolega je liczy, bo kurs coś koło 3,1 zł i jeszcze taniej by było. Edytowane 1 Listopada 2013 przez damien79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) A cena yen wyrażona w złotych 3,5 zł to podana tak dla przykładu czy po tyle kolega je liczy, bo kurs coś koło 3,1 zł i jeszcze taniej by było. przyjmuje kurs jena 3,5 zł, ale to zmienna..obecnie kurs jest nizszy online 3,15zł, ale po takim kursie nie da się dokonać transakcji, trzeba doliczyć około 20 groszy więcej ( kursy PAYPAL, master card, visa, lub bankowe są zawsze dużo wyższe niż te online )...więc z asekuracją około 15-20 groszy in plus licze 3,5 zł, bo w przeszłości zbyt dużo było wtop przy skoku kursu do góry...jen jest waluta niestabilną...7 lat temu kosztowało 100 jenów 1,90 zł aby potem skoczyć ze dwa lata później do pułapu bodajże 4,50 zł.... Edytowane 1 Listopada 2013 przez MefistoFishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Mefisto , a jak się mają te stopnie użycia na Berry ? Są dobrze opisane i można temu zaufać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Mefisto , a jak się mają te stopnie użycia na Berry ? Są dobrze opisane i można temu zaufać ? nie! bo czasem stan B okazywał się jak nowy i na odwrót.... trza na oko...po zdjęciach i na nosa....czasem tańszy młynek jest lepszy niż droższy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Rozumiem , a może zdarzyć się taka sytuacja że np. A lub B będzie totalnie zajechany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 A nie spotkałem się, żeby był trup, ale B to loteria...jedne B igła inne B trup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Dzięki Mefisto. Jestem zdania, że lepiej dać zarobić "swojemu" niż mega portalom, oczywiście jeśli "swój" rozsądnie do sprawy podejdzie . Póki co mam czym kręcić ale w przyszłości coś pomyślę, jakieś ruchy w szafie trzeba będzie zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 zrobiłem ostatnio kilka zakupów na japońskim Yahoo (min kij w jednym kawałku) za ich pośrednictwem i mogę polecić, japońskie Yahoo to sprzętowa studnia bez dna dla wysyłek Small Packet/Registered Air Mail/EMS itp. jest nawet opcja "Gift" i "deklaracji wartości" (nie dotyczy Fedex i UPS) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 From Japan with Love Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 aha biorą 5% od kosztów (Ogawa 10%) i obsługa pierwsza klasa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi