Skocz do zawartości

Zakupy i sklepy w Japonii

Seeb

Rekomendowane odpowiedzi

Mifek , wierzysz ,że pracownicy urzędu celnego nie wiedzą "co i jak" .  ;)

Sam uzyskiwałem porady jak przyprowadzić kontener z Chin , beż cła itp i to wszystko legalnie. B)

Oni dobrze te wszystkie sztuczki znają. ;)  :lol:

A przy okazji ...jakieś indonezyjskie allegro znalazłem :

https://www.bukalapak.com/c/hobi?search%5Bkeywords%5D=shimano&utf8=%E2%9C%93

https://www.bukalapak.com/products?utf8=%E2%9C%93&search%5Bkeywords%5D=daiwa

Edytowane przez makamba

Przypominam, że na forum j.pl obowiązuje regulamin, który m.in. stanowi:

4. Nie publikuj treści, które mogą zostać uznane za naruszające porządek prawny lub dobre obyczaje. Jeśli zauważyłeś takie treści na forum, natychmiast powiadom o tym korzystając z dostępnej funkcji „zgłoś wiadomość moderatorowi”.

• 2 tygodnie później...

Jeżeli wartość towaru, bez kosztów przesyłki i ubezpieczenia, wynosi poniżej 150€ cło nie jest pobierane. Będzie jednak naliczony podarek VAT.

Dla towarów o wartości poniżej 22€ nie jest naliczany podatek VAT.

Jeżeli suma cła i podatku VAT nie przekracza 10€ to obie należności ulegają umorzeniu.

• 2 miesiące temu...

Powiem tak, ceny wydają się być tutaj bardzo atrakcyjne. Porównując Daiwe T3 MX którą kupowałem osobiście w sklepie w Japonii to tutaj jest prawie 2000Y taniej. Oczywiście doliczając prowizję i koszty wysyłki wyjdzie drożej (ale nie trzeba lecieć do Japonii osobiście :-)). Jak zawsze przy zakupach z zagranicy jest ryzyko naliczenia Cła i VAT-u. Ale wiem, że wysyłki z JP są zupełnie inaczej traktowane jak np. z USA. 

Tylko co z tą wysyłką bezpośrednio do PL ? Wysyłają, czy trzeba wysłac do kogoś w JP, a ten dopiero do nas ? Bo jak tak to dla mnie odpada, wolę napisać do znajomego to sam mi kupi w sklepie stacjonarnym i wyśle do mnie.

Możesz podać jakieś przykładowe całkowite koszta wysyłki i ew. prowizji. Chciałbym wiedzieć ile wychodzi to więcej od ceny bazowej za sam sprzęt. Przekalkuluję to i porównam do kosztów wysyłki które poznałem tam na miejscu w odpowiedniku Poczty Polskiej. Mam gdzieś nawet rozpiskę (tabelkę) ze wszystkimi możliwymi kosztami wysyłki... Pamiętam, że chciałem sobie wysłać wędkę jednoskład ok. 2m wysyłka lotnicza (wysyłają pierwszym wolnym miejscem w samolocie) to był koszt mniejszy niż 3000Y.

powyżej 1,5m nie wyślesz taniej niż 7000jpy, a zazwyczaj 8500-10500 zależnie od firmy kurierskiej

wysyłka EMS Pocztą japońską to średnio 4500jpy do 150cm

http://www.fromjapan.co.jp/estimate?lang=en&price=42995 (z jakieś aukcji)

wpisz wartość wędki,

długość przyjmij 220-230cm i 20x20cm

waga 2kg

wysyłka domestic wpisz 1500-1800

otrzymasz wtedy prawie idealnie rzeczywisty koszt, tylko przelicz sobie go na zł po kursie PayPal, który jest wyższy średnio o 15gr od średniego np. PKO BP

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

Dzięki za pomoc, może z tą ceną coś pomieszałem. Było to w maju 2013r. poszukam z ciekawości tej rozpiski z cenami, a jak nie to poproszę tłumaczy w pracy by poszukali na stronach EMS, to dam znać..

Ja w czerwcu będę jakieś drobiazgi ściągał przez znajomych (Japończyków) z pracy, zawsze coś tam między ubraniami mogą przywieść :-)

• 2 miesiące temu...